Den italienske drøm
Et moderne pudset træhus, hvor store glaspartier trækker det mageløse panorama ind i de højloftede rum.
AfHouse of Pictures

På en bjergskråning i Umbrien i Italien, midt i en egeskov, bor to af BO BEDREs mangeårige freelancere nemlig stylist og skribent Lise Septimius Krogh og fotograf Kristian Septimius Krogh. Deres fantastiske feriebolig, Villa Ghiandaia. Her mødes bæredygtige byggeløsninger med eget design, cool og kreative fund, danske møbelklassikere og fotokunst.

Når den danske vinter bliver for lang og mørk, Heldigvis kom den engelsktalende italienske arkitekt Marco Carlini i sidste
eller trangen til frisk luft, fred og fordybelse melder sig, søger Lise og Kristian Septimius Krogh og deres to store børn, Anna og August, mod solen, stilheden og den ultimative udsigt fra deres nybyggede hus i Umbrien, Italiens grønne hjerte.
Lise og Kristian kører parløb både privat og professionelt. Deres fælles fascination af foto, bolig og indretning har ført dem mange spændende steder hen i verden for at lave reportager til danske og internationale boligmagasiner og bøger. Og det var netop i forbindelse med deres passionerede forhold til Italien og et bogprojekt i landet, at de
øjnede muligheden for selv at bygge et hus her.
Engang lå der en simpel faldefærdig hyrdehytte med to små rum, uden el,
gas eller vand, midt i en tæt og tilgroet skov. I dag står der et nybygget, 220 m2 stort pudset træhus i halvanden plan, bygget ind i skråningen, med brede friser, der markerer de høje dør- og vinduesrammer og en facade malet i indfarvet puds i naturens egne nuancer. Tro mod den omkringliggende egeskov, der er så karakteristisk for egnen. Et helt specielt område under “Natura 2000”, som er en traktat under EU, der beskytter særegne natur- skønne områder.
- På en fototur til Umbrien kom vi nærmest ved en tilfældighed til at se grunden og blev på stedet forelskede i en udsigt, vi knap kunne se ... Tænk at bygge et feriehus her i disse enestående naturomgivelser, midt i historiens vingesus. Vi blev forført. Vi kunne ikke sige nej, fortæller Lise.
En forelskelse er ikke altid lige enkel, og det med at købe og at bygge hus i Italien er heller ikke noget, man bare lige gør på langdistance. Derfor allierede Lise og Kristian sig med et dansk par i området, der har specialiseret sig i at hjælpe udlændinge ved hushandler. Det var tilbage i 2007, og i 2008 skrev de under på et skøde. Det var deres 50-års-fødselsdagsgave til hinanden.
Nu var de de lykkelige ejere af 10.000 m2 egeskov oppe i 700 meters højde på en klippeskråning i det nordlige Umbrien, grænsende op til Toscana.
Desværre var lykken også lidt lunefuld. Køb af grund og udførelse af byggetilladelse førte, kort fortalt, mange udfordringer, frustrationer og forskel- lige samarbejdspartnere med sig. De følte sig også fastlåst i tanken om et romantisk gammelt stenhus på landet, og de var tæt på at opgive deres drøm.
Heldigvis kom den engelsktalende italienske arkitekt Marco Carlini i sidste øjeblik ind i billedet og bragte ideen op om et billigere, bæredygtigt og miljøvenligt projekt.
- Vi finder stor glæde og inspiration ved de skønne gamle pittoreske italien- ske huse, men ofte er de kolde, fugtige og mørke indeni, især om vinteren. Marco fik os til at se på vores eget husprojekt med nye øjne. Han fik os til at bygge noget helt nyt og funktionelt. Her møder modernisme middelalder, siger Kristian.
- At bygge et hus i Italien har vi gjort med hjertet, ikke med hjernen. Det lyder så romantisk med et hus i udlandet, men det har ikke været så nemt. Der har været så mange løse ender og bekymringer. Det var først, da vi mød- te Marco, at vi følte, vi blev lyttet til og følte tillid. Når det er sagt, er vores byggeprojekt gået forholdsvis glat igennem til sammenligning med så mange andre, vi har hørt om, fortæller begge.
Parret går, så vidt det er muligt, ind for bæredygtige design- og indretningsløsninger. Deres nordiske rødder fornægter sig ikke. Træ, lys, luft, højt til loftet og åbne rum betyder meget.
Huset er bygget med en miljøvenlig inderkerne i træ og 30 cm topisoleret ydermur. Lofterne er af hvidpigmenteret træ med kraftige fritliggende bjælker, og gulvet, med gulvvarme, er belagt med store 45 x 45-cm grå klinker. De fleste af de store glaspartier er døre monteret med lavenergiglas i vedligeholdelsesfri alurammer, og på grunden har de egen vandtilførsel i form af en brønd, hvilket krævede, at der blev boret 115 meter ned. Regnvand opsamles i separate tanke til brug i toiletterne, og solpaneler på taget sørger for, at der er varmt vand i hanerne, både inden- og udenfor i bruseren ved poolomådet. I stueetagens panoramalounge er der to vægge i glas med store døre, der kan skydes helt til side, så rummet virker som en form for overdækket terrasse. Samtidig fungerer det som varmekilde til resten af huset. Der er ikke mange italienske huse der, som dette, er i energiklasse A.
- Ved at flytte ind i et helt nyt hus er der jo ingen historie. Den skal man selv til at skabe. Det var lidt underligt at gå rundt i det nye hus, når alt omkring én ellers er fra middelalderen!
Stilen er meget personlig, enkel og underspillet. En fusion mellem moderne italiensk byggeri og nordisk funktionel formgivning samt en kontrast og et spil blandt forskellige glatte og ru overflader.
Af overskudstræ fra byggeriet har Kristian selv skabt diverse småborde, bænke, en stor afslappet sofa til loungen og et langbord til alrummet. Alt sammen i et rustikt og simpelt design.
- Vi har haft stort set alt inventar med fra Danmark. Igennem et par år, under opførelsen af huset, har vi samlet sammen og forberedt, hvordan hvert rum skulle indrettes. Vi kan godt lide at give nyt liv til gamle møbler og ting, mikse med designklassikere og helt nye upcoming-navne.
En iøjnefaldende lysekrone med gamle afsyrede PH5-lamper hænger
over spisebordet og er også en af parrets egne designløsninger. Den
dominerer husets centrale alrum med en loftshøjde på 6 meter - med pejs,
køkken med arbejdsø og bordplader i stål og sort beton samt en åben trappe
op til første sal.
Alle stole i huset er af forskelligt herkomst. Flere møbler og ting er fund fra genbrug sat ud på gaden, andre er købt på loppemarkeder, og det er mikset med unika-kunststole og helt nyt design.
Sort-hvid fotokunst, gamle 1700-tals egetræskommoder, moderne italienske lamper og egetræsstubbe fra skoven er blot nogle af de ting, der er med til at give indretningen sit helt eget uhøjtidelige og unikke udtryk. Farveholdningen er, som indretningen, stram og enkel og er stort set ikke eksisterende. Alt er holdt i sort, grå, hvid og natur.
Stueetagen byder også på et kontor samt en separat gæsteafdeling med soveværelse og bad. Den mere private del med tre store soveværelser og badeværelse ligger på første sal med forskudt åbent gangareal og et flot vue ned i alrummet.
- Huset ligger centralt lige midt i Italien med to en halv times kørsel til kysten. Om sommeren kan her blive meget varmt. Selvom vi har mange skyggefulde gemmesteder, er her sol på grunden fra tidlig morgen, til den på smukkeste vis går ned bag bjergene om aftenen. Derfor var det meget vigtigt for os, at vi kunne få en saltvandspool til en forfriskende dukkert.
En mørkegrå bund får poolen til at falde flot ind i naturen og får den til at minde lidt om en skovsø. Den er placeret øverst på grunden, forskudt for villaen. Trapper og terrasser forbinder de forskellige niveauer, der er byg- get ind i terrænet.
Siden købet af grunden er der fældet en hel del træer, så der nu er 180 graders udsyn til Italiens fjerdestørste sø, Lago Trasimeno, middelalder- byer, bløde grønne bakker og blå bjerge.
- At følge årstidernes skiften herfra er en gave. Den italienske tåge er helt eventyrlig. Indimellem er her så stille, at det kan føles, som om vi er helt alene, og Italien er et sted derude i horisonten ...

Alrummet er husets kerne og har seks meter til loftet. Rundt om spisebordet står forskellige unikastole købt på auktion - de er skabt af billedkunstneren Charlotte Krogh. Den helt sorte stol er fra &Tradition og hedder In Between. De grå italienske fliser, som dækker gulvet i hele huset, er fra Odorico-studio. Lysekronen af fem gamle afsyrede PH5-lamper har parret lavet specielt til huset. Det rustikke langbord har Kristian og August også selv lavet af overskudstræ fra inderkernen af huset. Der er loftshøjde nok og fint plads til Kristians to meter lange flotte s/h-poster. De gamle franske stole, samt det gamle arkivskab, er købt hos Skjold Antik i Danmark.

Det højloftede alrum med pejs under et forskudt åbent gangareal på første sal var udgangspunkt for hele husets udførelse. Ikke helt nemt i et regulativt jordskælvsområde, men ved at bygge i træ i stedet for sten blev hele konstruktionen lettere, og det gav nye udfoldelsesmuligheder. Sommerens stråhatte på gevir. Den lille bænk ved siden af pejsen har Kristian selv lavet. Den gamle franske Jielse-lampe er købt på et loppemarked.

En guddommelig udsigt ned over trætoppene, de grønne bakker, Lago Trasimeno og Appenninerne i det fjerne.

I loungen står en stor flydesofa, sideborde og sofabord med hjul i eget design, fremstillet af overskudstræ fra villaen. Patchworktæppet er fra det amerikanske firma Crispina købt i Massachusetts. De hvide flagermusstole i lærred er fra CasaShop og kan nemt flyttes udenfor på terrassen. De sort-hvide billeder
på væggen er bl.a. af kunstnere som Jens Peter Hely Hansen, H.C. Rylander, Poul Agger, Arnoldi m.fl. Lamperne er Fortebraccio fra Luceplan.

Selvom parret elsker genbrug, er de også glade nyt design. Stolen In Between
fra &Tradition falder godt ind i det nye hus. Det sorte glasskab er fra Ilva, og de gamle brune kinesiske krukker ovenpå er fra Rosmosegård. Der er ingen entre i huset. Her går man bare direkte ind i alle rummene.

Foran huset er der anlagt en stor, dejlig terrasse omkranset af et bed med bl.a. rosmarin og lavendel. Halvdelen af året indtages alle middage her i skyggen under det store egetræ, suppleret af parasollen.

Køkkenet er speciallavet til Villa G. af Ole Sonne hos Roar Køkkenet. Det er udført med rå bordplader i stål og sort beton og hjørnestolper i afsyret eg. Skuffefronter og låger er sprøjtelakeret i en kitfarvet nuance og har greb i jern. Fliserne på bagvæggen er klare glasmosaikker. Køkkenet ligger i åben forbindelse med alrummet og har en praktisk arbejdsø i midten, med masser af opbevaringsplads, og en bordplade i sort beton. Der er direkte udgang til en stor sydvendt terrasse. Billedet på væggen er taget af Kristian. Den gamle kontorstol er genbrug sat ud på gaden. Lamperne er Fortebraccio fra det italienske firma Luceplan.

Enkel opdækning med en rosmarinkvist fra haven.

En samling af forskellige charmerende skærebrætter hænger på trappevæggen i køkkenet. Den gamle franske stol er købt i Bolig & Brocante. Køkkenet, med stålbordplade, er speciallavet af Roar Køkkenet.

Huset blev et bæredygtigt projekt, en arkitektonisk blanding af moderne italiensk byggestil og nordisk funktionalisme.

Hvem kommer først i vandet? Anna i fuld fart på poolkanten. Allerbagest på grunden, så langt oppe det kunne lade sig gøre, er poolen placeret - med maksimalt panorama. Den 4 x 9 m lange saltvandspool er med mørkegrå bund, så vandet mest af alt minder om en skovsø og på den måde falder fint ind i naturen omkring. Fra de tre soveværelser på første sal er der direkte udgang og blot få meter til en forfriskende dukkert.

De store glaspartier i loungen kan skydes helt til side, på den måde bruges rummet meget i ydersæsonen. Udsigten fra den hvide flagermusstol er intet mindre end mageløs. Bag stolen står en Rosy Angelis-lampe designet af Philippe Starck for Flos. En egetræsstub gør det ud for et lille sidebord.

La bella luna ... der er højt til himlen her i Villa G! En stille aftenstund ved poolen.

Soveværelset på første sal med dør ud til den vestvendte terrasse, der ligger lige over loungen, vindue mod syd og direkte udgang til poolområdet. Rosy Angelis-lampen er designet af Philippe Starck for Flos. Den gamle lyskuffert har Kristian tidligere haft på sit studio.

Soveværelserne på første sal er indrettet i stort set samme stil, med store dobbeltsenge, tapetserede sengegavle med forskellige sølvmønstrede tapeter fra Designers Guild/Zen Out Home. Det hvide sengetøj er fra Ikea, sideborde i hvid beton fra Ilva og de sorte lamper fra Flos.

I et gæsteværelse er et gammelt målerstativ lavet om til standerlampe, egetræskommoden er fundet hos Skjold Antik hjemme i Danmark.