Arkitektens hjemmetegnede træsommerhus

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed. Kig med indenfor i det rå, men hyggelige sommerhus.

Rasmus Baks sommerhus i minimalistisk stil
© Andreas Mikkel Hansen

Rasmus Baks sommerhus i minimalistisk stil

Det tager kun en halv times at køre fra Aarhus til Skæring Strand, så det var ikke drømmen om at komme langt hjemmefra, da familien Bak for otte år siden købte en naturgrund, hvorpå deres hjemmetegnede sommerhus skulle ligge. I stedet opfyldte grunden ønsket om på kort tid at kunne køre fra arbejde ud til det naturskønne område og i sommerhalvåret pendle til og fra Aarhus og jobbet. Grunden har ydermere det plus, at den ligger tæt på stranden og har mange, gamle træer, som kom til at bestemme husets form. Rent arkitektonisk er huset meget minimalistisk i sin stil, og minder derfor ikke om de fleste andre sommerhuse.

– Når du som arkitekt bygger til dig selv, giver det nogle muligheder for at prøve ting af. En slags legeplads. I det her konkrete projekt var et af mine mål at kunne forene en minimalistisk stil med hygge. Ikke bare ved at putte hyggeligt inventar ind, men ved at kombinere materialer inde og ude i selve bygningen, så kolde, hårde overflader kontrasteres af mere bløde og varme af slagsen, fortæller Rasmus Bak. Han tilføjer, at han har været meget inspireret af japansk æstetik i sine rene, arkitektoniske snit og ved at kombinere ærlige, rå materialer som beton, der er blødt op med egetræ og marmor.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter.

Hjemmetegnet sofaplint i stuen

BILLEDE For at give tyngde og definere stuedelen er endevæggen spartlet med mørtel, og adskiller sig dermed fra rummets køkken- og spisedel. Den hjemmetegnede sofaplint er også spartlet, så den passer til endevæggen.

Træsommerhus med enkelhed i arkitektur og indretning
© Andreas Mikkel Hansen

Træsommerhus med enkelhed i arkitektur og indretning

En del sommerhusejere nyder, at sommerhuset er et helle, hvor der ikke er så ryddeligt som derhjemme, og hvor møblerne er mere uprætentiøse og lægger op til en tilbagelænet livsførelse. For Rasmus og familien er det omvendt.

– Netop i kraft af, at her er så enkelt og alting har sin plads bag lukkede flader, så tager det ingen tid at rydde op og gøre rent. Det giver os mere tid til afslapning, forklarer han.

En del af afslapningen består i udendørsaktiviteter, som den store gårdterrasse indbyder til. Indefra bliver der også fulgt godt med i årstidernes skiften og dyrelivet. Det kan lade sig gøre takket være store vinduespartier, hvor glasset går til bund, så overgangen mellem inde og ude flyder sammen. Selv på badeværelset er der vinduer fra gulv til loft, og føles naturen ikke tæt nok på, er der udebadekar med indlagt varmt vand.

– I et sommerhus skal der være nogle elementer, som ikke er i dit helårshus, for ellers opnår du ikke fornemmelsen af at være hjemmefra. Her er udebadet, de mange aktivitetsmuligheder lige udenfor døren og enkelheden i arkitektur og indretning forskellig fra vores hjem i Aarhus. Elementer, der altid gør det eksotisk at være her, siger Rasmus Bak.

Se flere projekter af arkitekt Rasmus Bak her.

Stort kontor i sommerhuset

BILLEDE Der er lavet plads til et større kontor, så tegnestuen i sommerhalvåret kan rykkes ud i sommerhuset. Når kontoret har lukket fungerer rummet som flexrum for hele familien.

Fakta om ombygningen af sommerhuset
© Andreas Mikkel Hansen

Fakta om ombygningen af sommerhuset

Familien fik: Et træsommerhus med to børneværelser, et soveværelse, arbejdsrum, badeværelse med udgang til udebad, stue, køkkenalrum med flere terrasser rundt om huset Proces: Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter har selv tegnet familiens sommerhus og stået for byggestyringen under opførelsen. Rasmus har en håndværksmæssig baggrund, så ud over at tegne sommerhuset var han med på byggepladsen som håndværker og byggeleder.

Materialevalg udvendigt: Huset er beklædt med superwood-lister afsluttet med en stern af bruneret zink, vinduer fra Ideal Combi med sorte rammer inde og ude.

Materialevalg indvendigt: Gulvene er udført i beton, der har fået en matklar epoxybehandling, andre gulve er lagt med egetræsplanker, nogle vægge står rå med pudsede betonflader, mens andre er pudset op og malet hvide. Vinduesrammer er i egetræ, der matches af et snedkerlavet egetræskøkken kombineret med marmor.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 3 mio. kr.

Smukt egetræskøkken af Hanstholm Køkkener

BILLEDE Køkkenet i egetræ har Rasmus Bak selv tegnet og fået produceret af Hanstholm Køkkener. Egetræet er behandlet med naturolie, så det har fået samme glød, som gulvene på værelserne. De mange skabe på væggen gør køkkenet til et møbel og en del af væggen. Møblet virker ikke tungt, fordi det er blødt op af en stor marmorplade i midten, der med sit spil i stenen virker som et stort maleri.

Sommerhus ved Skæring Strand med stort fælles udeareal
© Andreas Mikkel Hansen

Sommerhus ved Skæring Strand med stort fælles udeareal

De to bygninger der ligger vinkelret på hinanden danner en stor gård, der har dæk støbt i beton, som er let at holde, og som definerer det fælles udeareal.

Terrasse med langt udhæng, der giver læ
© Andreas Mikkel Hansen

Terrasse med langt udhæng, der giver læ

Gårdhaven er sydvestvendt, og derfor er der lavet et langt udhæng, som dels skærmer mod solen og afhjælper overophedning indenfor, dels giver læ, hvis vejret er dårligt. Under udhænget ligger brændet tørt og dekorativt.

Rustikt udebad i træsommerhuset
© Andreas Mikkel Hansen

Rustikt udebad i træsommerhuset

Udebadet har fået trukket varmt vand ud, så det bliver brugt hele året. Karret er fundet på Laurtiz.com og er siden blevet malet og lakeret for at ramme vægfarven i badeværelset på den anden side af vinduet.

Badeværelse med rå betonvægge
© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelse med rå betonvægge

Badeværelset har direkte udgang til gårdhaven med udebad. Rummet står råt med betonvægge lavet af vådrumsspartelmasse, der giver en vandig grønblå farve. Væggene er overfladebehandlet med epoxy for at gøre dem vandtætte.

Indbygget niche med indbygget lys på badeværelset
© Andreas Mikkel Hansen

Indbygget niche med indbygget lys på badeværelset

For at bløde råheden op er der lavet en indbygget niche med indbygget lys, hvor der kan stilles stemningsskabende dekoration.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.