Ægte 60'er-kærlighed

Lidt sommerferie-læsning i gamle BO BEDRE-blade fra 1960’erne førte til dette skønne sommerhus ved nordjyske Gerå.

© Andreas Mikkel Hansen

Det var en blæsende og regnfuld eftermiddag i sommeren 2008. Og arkitekten Terkel Bundgaard og hans kone lå i Ålbæk Havn på den nordjyske østkyst halvvejs blæst inde i deres Coronet-båd.

Der var ikke andet at gøre end at vente på bedre vejr, og for at slå ventetiden ihjel gik parret på opdagelse på et loppemarked i en lade, og her fandt og købte de to poser fulde af BO BEDRE-blade fra 60’erne. Det blev startskuddet til, hvad der i dag er parrets sommerhus i nordjyske Gerå.

Og inspirationen fra de gamle blade er helt tydelig.

–Det var farverne og det simple i det, som fangede mig. Det er jo egentlig en meget enkel måde at bygge hus på. Man skal have noget træ og noget glas, og måske nogle klinker på gulvet. Og så turde de bruge farver dengang.

© Andreas Mikkel Hansen

Terkel Bundgaard ville ikke genere naturen, da sommerhuset skulle bygges, så det er placeret på nogle stribefundamenter i beton, så naturen bare kan fortsætte ind under selve sommerhuset. Den røde dør er egentlig hoveddøren og fører ind til en lille entre, men normalt bruger parret mere de gule terrassedøre.

© Andreas Mikkel Hansen

Man sidder virkelig på første række til den vilde natur på sommerhusets terrasse. Terkel Bundgaard har valgt at dække terrassen til. Overdækningen er en almindelig neoprenpressening fra en sejlmager, og den er nødvendig, da man ikke vil kunne have så store glasfacader mod syd uden en form for afskærmning for solen. Samtidig beskytter den også mod regn og blæst, og det er med til at gøre huset dobbelt så stort, da man kan sidde ude i al slags vejr. I vinter sad parret ude med ild i brændeovnen, da der var halvanden meter sne, som nåede helt op til terrassens kant.

© Andreas Mikkel Hansen

I skovens dybe stille ro ... Det var ikke uden grund, at BO BEDREs udsendte kørte forbi huset – selv om bilens GPS insisterede på, at målet var nået. Terkel Bundgaard og hans kones sommerhus ligger nemlig så meget midt i naturen, at det slet ikke kan ses ude fra grusvejen. Her er fred, ro og grønt.

© Andreas Mikkel Hansen

Den vilde natur grænser helt op til sommerhuset og får lov til at leve sit eget liv. Terkel Bundgaard slår kun lige en lille sti ud i vildnisset. Brændeovnen i den gamle olietønde er arkitektens eget design og gør, at parret kan bruge terrassen selv på kølige aftener.

© Andreas Mikkel Hansen

Terkel Bundgaard er arkitekt med eget firma, Arkitektfirma Bundgaard & Kassov, som har tre afdelinger i Vendsyssel.

© Andreas Mikkel Hansen

I den ene ende af opholdsrummet findes køkken og spiseafdeling. Terkel Bundgaard købte krydsfinérplader for 10.000 kr. og byggede selv køkken, senge og stuemøbler. Køkkenet er tænkt som et møbel i rummet, så alt er gemt bag seks skydelåger, som er lakeret i tre blå nuancer. Spisebordet er Terkel Bundgaards gamle tegnebord, fra da han begyndte på Arkitektskolen i 1972, de fire Myre-stole havde parret i deres hjem i Tversted, og ovenpå køkkenet står en model af Jaques Costeaus undersøgelsesskib Calypso.

© Andreas Mikkel Hansen

Terkel Bundgaards kone elsker at gå på de lokale loppemarkeder efter fine fund, der passer ind i stilen. Her en krydderiserie fra den lukkede stentøjsfabrik Kronjyden Randers.

© Andreas Mikkel Hansen

60'er-stemningen er fuldstændigt gennemført i sommerhuset. Dørene ind til værelserne slår stilen an med den orange farve. Billedet med det klassiske Cirkel Kaffe-motiv understreger den, og selv anlægget er et B&O fra 60’erne. Reolen er fra Trævarefabrikernes Udsalg.

© Andreas Mikkel Hansen

Briksen har Terkel Bundgaard og hans kone fået af nogle venner. Parrets 10-årige schäferhund Jasmin bruger hele dagen i sommerhuset på at rende rundt og finde grankogler.

© Andreas Mikkel Hansen

Det er grønt, hvorend man kigger hen fra den store overdækkede terrasse. Terkel Bundgaard har selv tegnet og bygget spisebordet af planker fra terrassen, mens stolene er fra Trævarefabrikernes Udsalg.

© Andreas Mikkel Hansen

Det ene værelse er indrettet til gæsteværelse, når børn og børnebørn kommer forbi. Terkel Bundgaard har bygget køjesengen, så den er 140 cm bred, og dermed kan der pludselig overnatte fire gæster i huset. Stigen stammer fra parrets store passion, nemlig Coronet-både, som blev bygget i Danmark fra 50’erne til 70’erne, og som af deres fans blandt andet er elsket for deres tidstypiske design.

© Andreas Mikkel Hansen

Det andet værelse er parrets soveværelse, hvor manden i huset selvfølgelig også selv har tegnet og bygget sengen og den smarte natbordsløsning med en plade, der går fra seng til væg.