Bag kulissen på et dansk vinslot

Få et kig bag murene hos Danmark største vingård - Frederiksdal Gods. Godsejer - Harald Krabbe, Journalist - Morten Brink Iwersen og kok og bagedystdommer Jan Friis-Mikkelsen har startet et samarbejde der har medført en unik renæssance for en gammel kending - kirsebærvinen.

Hvordan opstod ideen til Frederiksdal kirsebærvin?

"Idéen opstod over en tilfældig frokost. Vi havde aldrig mødt hinanden før, men Harald fortalte, at han havde Stevnskirsebær på Frederiksdal Gods – og de skulle rives op, for der var ingen penge i det. Det kunne Jan og jeg ikke lide. Så i et forsøg på at redde disse fremragende bær, foreslog vi at lave vin. Harald var på. I begyndelsen var det en idé, der var svær at føre ud i livet. Stevnsbærret opfører sig ikke som druer, og ingen havde gjort det før, så vi lavede virkelig mange fejl, indtil vi fandt formen."

Hvad kendetegner jeres arbejdsrum?

"I begyndelsen var det os selv, der fremstillede vinen – og den blev derefter. De sidste par år er det blevet professionaliseret, og nu der er uddannede vinfolk på. Høsten er lige op over (slut august 2015, red), så laboratoriebordet, hvor der skal tages daglige prøver af vinen, er ved at blive støvet af og afprøvet. Og de sidste ståltanke tømmes og kommes på vores udendørs ’Rancio-plads’, så de er klar til den nye høst."

Hvor kommer jeres inspiration fra?

"Insprirationen kommer oprindelig fra Banyuls i Sydfrankrig, hvor man laver vin a la portvin. Men siden har vi forfinet produktionsmetoden mange gange, så den passer til Stevnsbærret."

Hvad er jeres vigtigste værktøj?

"Gæren. Det er det, der har mest betydning for den endelige vin. Og det er samtidig det værktøj, vi har mindst kontrol med - det er lidt lige som en surdej, den har sit eget liv."

Hvad er det største i har opnået i jeres arbejde med Frederiksdal Kirsebærvin?

"At vi ikke er blevet uvenner undervejs. Det er jo fuldstændig vildt at tænke på, at vi bare kastede os ud i projektet uden at kende hinanden – og at det her 6 år efter stadig er sjovt, selv om vi er hamrende forskellige."

Hvad er det bedste ved netop jeres arbejde?

"At vi har gjort en forskel. At vi har vist en anden vej for dansk landbrug, og at danskerne har taget så godt imod det. Og det kildrer stadig i maven, når vi ser på instagram, at vores vin bliver drukket i Kina eller Tyskland, når vi går forbi flaskerne på taxfree hylderne i lufthavnen – eller når folk fra Lolland-Falster med stolthed refererer til vores projekt."

Hvad er jeres drøm for Frederiksdal Kirsebærvin?

"At fremstille verdens bedste kirsebærvin, og at det danske Stevnskirsebær bliver anerkendt ude i verden.

Kan i fortælle os én ting som vi ikke vidste om Frederiksdal Kirsebærvin?

"Vi får ikke løn. Endnu."

Se produkter eller læs mere om Frederiksdal Kirsebærvin lige her.

Relaterede Artikler