Se det moderne byhus i London, hvor hvert rum har sin egen farve

Parret rev 80 procent af byhuset ned. Nu er det genopbygget med fine detaljer og et smukt farvemix.

Farvesat

I et victoriansk byhus i London er farver tænkt ind som stemningsgivere i indretningen. Hvert rum har sin farve, men alle farver taler sammen i et eksklusivt og hotellignende udtryk. Det understøttes af det danske pars personlige stil skabt med rejsefund, arvestykker og klassisk dansk design.

// Kun gode og gedigne materialer har fundet ind i boligen i London, hvor den victorianske stil er underbygget med høje paneler, stuk og rosetter. Skrivebordet er fra John Lewis, og stolen fra Vitra er designet af Charles og Ray Eames. Jalousiskabet er et arvestykke.

© Dunja Opalko

// En flettet læderstol er taget med fra Israel, og det patinerede look skaber et stofligt udtryk i den nybyggede bolig. De varme grå farver er fra Flügger.

© Dunja Opalko

Inspireret af hele verden

Du må bære over med mig, hvis interviewet er en blanding af dansk, hebraisk og engelsk, siger Ben Rosenberg i telefonen fra London. Den sætning er nok meget sigende for hans bolig i Stoke Newington, som han deler med sin mand, Jonas Rask Eilersen, og deres to børn, Teo og Eva på to år. For parret har nemlig boet i Danmark, Tel Aviv og nu i London, og det kan man også se på farvesætningen og indretningen. Oveni er den inspireret af, at Jonas driver luksusrejsebureauet Rask Travel, hvor han rejser verden rundt og bor på luksushoteller.

180 m2 fordelt på fire etager

Bag konstruktionen af huset på fire etager og 180 m2 står Ben, der sammen med sin barndoms-veninde Einav Massad arbejder som boligudvikler i deres fælles firma. Her lever de af at se potentialet i gamle ejendomme, som de køber og sætter i stand for at sælge dem igen. Udgangspunktet for alle Bens projekter er, at de skal laves som hjem, han selv vil bo i – en tanke han naturligt har overført til sin egen bolig.

// Parret Jonas Rask Eilersen og Ben Rosenberg, her med børnene Teo og Eva, arbejder hver især med luksusrejser og istandsættelse af huse, som man kan se på både opbygningen af deres hus og dets interiør.

© Dunja Opalko

Finder drømme ejendommene på auktion

Det var istandsættelsen af en lille lejlighed på Islands Brygge, som vakte min interesse for at restaurere huse. Jeg er altid på jagt efter spændende ejendomme, ofte på auktioner, hvor jeg er villig til at løbe en stor risiko, da fejl og mangler ikke altid er godt beskrevet her. Så de kan vise sig at være lidt af en overraskelse, men det er også det, der gør dem interessante, forklarer Ben.

Husprojekt med børn

Inden parret flyttede til London i 2014, havde de boet i Israel i fem år, og planen var, at de kun skulle bo i London til et enkelt husprojekt. Men så blev de grebet af det. Da de skulle til at flytte ind i en penthouselejlighed i et af Bens husprojekter, fandt de ud af, at de skulle have børn, og dermed startede eftersøgningen på et nyt børnevenligt sted og på det, der i Bens branche kaldes en unicorn.

// En sans for detaljer skaber en rød tråd gennem hele huset, også i køkkenet, hvor marmoret med de markante aftegninger er fra Brasilien. Selve køkkenet er fra Ikea, mens lågerne af pigmenteret eg er fra Hølte, der har specialiseret sig i at tilpasse låger til køkkener herfra. Barstolene er fra Ikea, mens Vilhelm Lauritzens Radiohuspendler, som han designede til Radiohuset i 1945, er fundet på Lauritz.com.

© Dunja Opalko

I gang med nabohuset nu

Boligbyggeri koster i hvert fald en million pund herovre, og det er både meget at lægge og binde. Men finder man et sted med plads til to huse, er det et helt andet projekt. Heldigvis fandt vi dette victorianske hus fra 1800-tallet, der var et enderækkehus, hvor haven var lagt på siden frem for bag ved huset. Det betød, at vi kunne bygge et andet hus, som vi nu er i gang med. Det dominerende stiltræk ved det hus er smalle, sorte mursten fra Belgien, der er en stor kontrast til vores victorianske, som vi er gået højt op i at bevare.

Et hus med historie og sjæl

Alligevel endte vi med at rive 80% af huset ned, for det blev bombet under anden verdenskrig, og da vi pillede lidt ved lagene, sank fundamentet. Så kun facaden har vi ladet stå. I samarbejde med Gradica Building Contractors har vi genopbygget resten af huset med samme materialer og samme detaljer, fortæller Ben, som forinden havde taget fotos af alt, så han var sikker på at kunne genskabe udtrykket. Istandsættelse af huse er ikke grebet ud af det blå, for Ben har gået på Kunstakademiet i Israel og specialiseret sig i konservering af kunst, som udviklede sig til bevarelse af osmanniske huse og nu victorianske. Han oplever, at når man køber et gammelt hus, bærer det præg af de mennesker, der har været igennem, og deres smag. Det var også tilfældet her, og da huset ikke kunne genskabes i sin originale version, ville Ben lave et udtryk, som han ikke havde lavet tidligere.

// Lyst marmor mod mørkt træ og en sart grøn farve, der forbinder farverne i et på en og samme tid moderne og gammeldags udtryk.

© Dunja Opalko

// I køkkenet er der lavet en hyggelig niche, hvor man kan underholde den, der laver mad. Ud over at det er en god måde at udnytte rummet
på, sikrer de mange vinduer et flot lysindfald.

© Dunja Opalko

Afviger fra den skandinaviske stil

De boliger, jeg laver, er normalt meget skandinaviske med lyse farver og rå materialer som træ og metal. Vores brief om huset til arkitekterne Paper House Project var at skabe et mørkt, maskulint og hyggeligt univers. Selvom jeg vidste, at det ville indebære høje paneler, rosetter og en særlig farvesætning, var jeg lidt usikker på stilen. Derfor hyrede jeg Darling Creative Studio, som udgøres af Uffe Buchard og Jens Løkke, der efter en intensiv workshop ramte helt plet.

Fusion af et engelsk og dansk univers

For de har formået at skabe et univers, hvor hvert rum har et forskelligt sprog, men alle rum taler sammen, fortæller Ben om stilen i huset, som han definerer som værende hverken engelsk eller dansk, men en fusion af begge dele – et nyt dyr, som han både er stolt af og glad for. For at skabe et helstøbt udtryk er hjemmets mange farvede vægge og gedigne bygningsmaterialer fyldt med et interiør samt en materialesammensætning fra rejsefund, arvestykker og klassisk dansk design. Sammen skal det give en fornemmelse af hotelsuite på den personlige måde.

// Bens tid på Kunstakademiet fornægter sig ikke, og han er kunstneren bag billedet bag det arvede spisebord. Spisestuestolene fra Vitra er designet af Ray og Charles Eames, og Charlottenborgpendlen, der er designet af Poul Henningsen, er fundet på Lauritz.com. Vasen på bordet er fra Ikea. Farvesætningen i stuen har fået en smule dramatik med mørke grå paneler sat mod en lys grå væg.

© Dunja Opalko

// Indbyggede reoler skaber visuelt liv og en fornemmelse af bibliotek. Samtidig er det en flot finesse i stuen og markerer Bens sans for detaljer.

© Dunja Opalko

// Stuen er bedre kendt som the The Blond Room, fordi det er husets lyseste. Farvesætningen med to nuancer af grå på vægge og paneler skyldes, at rummet har vinduer mod nord, så parret var bange for, at det ville blive for mørkt. En brændeovn fra Rais skaber lys og varme til sofaarrangementet, der er en blanding af loppefund, som den flettede læderstol, en arvet fodskammel og design af Jonas’ far, som har lavet sofabordet. Men også danske designklassikere som sofaen Poeten i lys og mørk grå uld, der er designet af Finn Juhl fra House of Finn Juhl, og Arne Jacobsen-gulvlampen fra Louis Poulsen samt Radiohuspendlen designet af Vilhelm Lauritzen fylder i udtrykket.

© Dunja Opalko

// Det victorianske hus har fået et mere moderne udtryk med de store, industrielt udseende glasdøre, samtidig med at stilelementerne fra 1800-tallet som høje paneler og sildebensparket er holdt. Fornemmelsen af kvalitet kan man mærke i Bens valg af gulv, der er 22 mm solid eg fra Ecowood. Børnestolene er designet af Børge Mogensen.

© Dunja Opalko

Skab stemning med farver

Boligens mange farver har Darling Creative Studio valgt med tanke på at skabe et rart og roligt helle i beboernes travle og hektiske hverdag. Derfor skulle farveskalaen virke behagelig – nærmest beroligende og omfavnende som et knus. I den ånd besluttede Darling at lade farver på vægge, paneler og karme bevæge sig i flere støvede grønne og grå toner, der ligger tæt op ad hinanden.

Cremede overgange er hemmeligheden

Der er sat en dyd i ikke på noget tidspunkt at anvende hverken hvid eller sort, men i stedet bruge cremede toner, der smelter smukkere sammen med de støvede grønne end en hård, kontrastfyldt hvid. Og i stedet for sort er der brugt en mørk, varm grå. Samlet set giver det en rolig, eksklusiv helhed i huset. Samtidig er der taget hensyn til det enkelte rums lys og funktion. De små spring i tonerne og sammensætningerne mellem væg og paneler samt træværk giver hvert rum dets egen atmosfære og personlighed. Ud over at farvevalgene får huset til at virke blødere, mere eksklusivt og imødekommende i sit udtryk, passer de støvede toner også godt til et byhus i London.

// Førstesalen er designet ud fra et ønske om at give en hotelsuitefornemmelse med en enkel indretning og mørke, varme gråblå farver, der skal omslutte en i soveværelset, og som trods kontrasten glider ind i de grønlige nuancer i gangen.

© Dunja Opalko

// Det stilrene soveværelse er skabt med en seng og sengetøj fra Ikea, en Le Klint-lampe og et sidebord fra et havecenter.

© Dunja Opalko

// Med familie og venner placeret rundt­om­kring i hele verden er et gæsteværelse nødvendigt. En både kølig og varm grå farve skaber en fin ramme om det sorte sengestel fra Ikea, hvor sengetøjet også er fra. Læselamperne Hector er fra BTC. Vindueskarmen og radiatoren er malet i en varm grå for at skabe en mere eksklusiv effekt.

© Dunja Opalko

Farver i mørke toner skaber ro

Boligens mange farver har Darling Creative Studio valgt med tanke på at skabe et rart og roligt helle i beboernes travle og hektiske hverdag. Derfor skulle farveskalaen virke behagelig – nærmest beroligende og omfavnende som et knus. I den ånd besluttede Darling at lade farver på vægge, paneler og karme bevæge sig i flere støvede grønne og grå toner, der ligger tæt op ad hinanden. Der er sat en dyd i ikke på noget tidspunkt at anvende hverken hvid eller sort, men i stedet bruge cremede toner, der smelter smukkere sammen med de støvede grønne end en hård, kontrastfyldt hvid.

Og i stedet for sort er der brugt en mørk, varm grå. Samlet set giver det en rolig, eksklusiv helhed i huset. Samtidig er der taget hensyn til det enkelte rums lys og funktion. De små spring i tonerne og sammensætningerne mellem væg og paneler samt træværk giver hvert rum dets egen atmosfære og personlighed. Ud over at farvevalgene får huset til at virke blødere, mere eksklusivt og imødekommende i sit udtryk, passer de støvede toner også godt til et byhus i London.

© Dunja Opalko
© Dunja Opalko

Badeværelset er yndlingsrummet

Et markant stilelement i badeværelset er baderumsmøblet på 180 cm i solid mahogni, der er et loppefund, og som oprindeligt var grønt. Herefter er det blevet malet, ligesom det er blevet tilpasset med vaske og en marmorplade. Ben fandt det tidligt i husprocessen, så det har været op og ned ad trapperne ad flere omgange undervejs. Armaturet i rustfrit stål er fra CEA. badeværelset med det flotte gennemførte udtryk og den megen plads er parrets favoritrum.

De håndlavede marokkanske fliser fra Zellige havde Ben set i et hotelværelse, som Jonas havde boet på. Han blev så vild med spillet i dem, som skyldes, at de er lavet i tre forskellige toner og er fuld af ujævnheder, at han med det samme bestilte dem fra fabrikken. Det sorte marmor på gulvet er fra Tyrkiet, og det hvide marmor på væggen er fra Italien. Badekarret er fra Aston Matthews.