På den skønneste grønne eng finder du et industrielt hus i newyorker-stil

Det 450 m2 store arkitekttegnet hus er skræddersyet til grunden og er derfor helt unikt.

Newyorker-stemning på den grønne eng

På en naturskøn eng har en familie bygget et moderne arkitekttegnet hus i industriel newyorkerstil.

Den stilrene og til landskabet kontrastfulde bolig er tegnet i samarbejde med arkitekten Danko Lekic.

Gennem store vinduer og en loftshøjde på 6,5 m trækkes naturen ind i boligen, hvor den får lov til at fylde i et enkelt interiør.

© Pernille Greve

Det store centrum i boligen rummer både stue, køkken og spiseareal. Ud over de store vinduespartier er der ovenlysvinduer, som giver rummet et lyst, nordisk udtryk. For at skabe et blødt, diffust lys er der indbygget spots udført af Møller & Rothe over hele huset. Pendlerne over bordet er Tim fra Bomma, som forhandles af Anker & Co.

© Pernille Greve

Arkitekten Danko Lekic har tegnet huset, så det består af en klynge af mindre volumener, der varierer i højde og forskyder sig i plan. Ønsket var at undgå at tegne et stort monstrum. Fra denne vinkel kan man se de tre hovedelementer, der går igennem byggeriet: lyse, rustikke mursten fra Strøjer Tegl, sorte vinduesrammer og grå beton.

Skræddersyet til grunden

Blot en times kørsel fra København finder man den skønneste grønne eng med græssende køer og vilde blomster. Det var netop denne fredede eng, som Lone Kristensen og hendes familie forelskede sig i.

De drømte om at bo med udsigt og om at opleve de skiftende årstider på nært hold. I dag er drømmen blevet til virkelighed, og familien bor i et helt moderne hus på 450 m², fordelt på to etager, tegnet af arkitekt Danko Lekic.

Huset er blevet skræddersyet til grunden og er derfor helt unikt. Danko Lekic har tegnet huset som en klynge af enheder, der varierer i højde og forskyder sig i plan.

Husets særlige proportioner, de sortsprossede store vinduer og de helt lyse sten sender tankerne hen på New Yorks industrielle bygningsstil, som også har været en af familiens inspirationskilder. Huset er håndmuret i lyse sten og med matchende mørtelmasse, hvilket giver husets murværk et lyst, nordisk udtryk.

Hele vejen igennem er det bygget med gode, gedigne materialer af dygtige håndværkere, og man er kompromisløst gået i detaljen fra start til slut. Indvendigt er stemningen af newyorkerloft også fremtrædende i kraft af de lyse og sorte kontraster samt et oversized sildebensgulv i egetræ.

Der er ikke sparet på ekstraordinære detaljer, som en specialbygget hoveddør, der måler 280 x 240 cm, ligesom der er himmelkig fra husets vinkælder op gennem gulvet i husets spisekammer, som der også er blevet plads til at lave.

© Pernille Greve
© Pernille Greve

Det sorte køkken fra Multiform står som et skulpturelt møbel i rummet, hvor det bryder de lyse flader. Loftshøjden går fra lav til høj på hele 6,5 m og åbner sig op ud mod engen i et let rummeligt udtryk. Billedet er af Ole Aakjær fra Galleri Oxholm. Ved det store bord Essay fra Republic of Fritz Hansen er der plads til at dække op til mange. Spisebordsstolene og sofaen er fra Bolia.

© Pernille Greve

Form 2 hedder køkkenet fra Multiform i sortbejdset eg. Blandingsbatteriet Ono Stål er fra KWC.

© Pernille Greve

Huset har et spisekammer med en ekstra fin detalje i form af et himmelkig i loftet, som kan opleves helt nede fra vinkælderen, fordi der er blevet lagt glas i rummets gulv. Billedet er af Eric Lacombe fra Galleri Oxholm.

Det perfekte match

Fra starten havde familien selv en masse idéer og ønsker til deres kommende bolig, og de ønskede et tæt samarbejde med en dygtig arkitekt, som kunne lytte, udfordre og give dem det ekstra, som de ikke selv kunne tænke sig til.

Arkitekten skulle ikke blot tegne et hus, han selv var glad for, men også sørge for, at det endelige hus opfyldte familiens drømme.

I en udbudsrunde med tre andre arkitekter viste Danko Lekic sig at være det perfekte match for familien.

Lige i familiens ånd

Dels havde han den samme umiddelbare begejstring for den unikke udsigt som familien, dels meldte han med det samme ud, at han ikke ville kaste en idé på bordet lige på stående fod, men hellere ville vende tilbage til dem med nogle gennemtænkte forslag, hvilket var lige i familiens ånd.

– Efter vores første møde leverede jeg tre forskellige retninger til et moderne hus, og ud fra de forslag valgte familien at gå videre med ét af dem. Jeg arbejder ofte med at vise flere retninger. De danner grundlag for at afsøge og præcisere behov og ønsker, eftersom jeg ikke ser en enkelt løsning som den rigtige tidligt i fasen. Ud over at møde familiens praktiske behov og ønsker ville jeg levere det ekstra, som de ikke havde forestillet sig. Min tilgang til alle projekter er at lytte, eksperimentere og undersøge, og derfor kommer jeg aldrig op med en idé ved første møde med kunden. Det ville være useriøst.

– Vi syntes, det var fint at få tre forslag, for vi blev hurtigt bekræftet i, hvad der ikke var relevant, siger familien.

– Det var ikke, fordi de andre forslag var dårlige, men vi kunne hurtigt se, hvad der passede til vores stil. Vi var også så heldige, at det forslag, som vi umiddelbart var fuldstændig vilde med, også var det forslag, som Danko Lekic bedst selv kunne lide. Og så opstår der jo noget særligt, når man har den samme
referenceramme så tidligt, fortæller Lone Kristensen.

– Familiens stil var ret veldefineret fra starten, bl.a. fordi de havde sendt mig alle deres inspirationsboards fra Pinterest. De havde en masse idéer og tanker, og min opgave bestod i at få struktur og rød tråd i de mange billeder. Jeg vidste allerede, at jeg skulle tegne et hus til glade mennesker, som går op i kvalitet, kan lide at feste og er supersociale. Og under hele processen havde vi løbende diskussioner om æstetik, og hvad det betyder i forhold til økonomi og de kvadratmeter, man vil have, fortæller Danko Lekic.

© Pernille Greve

Familiens store pige har indrettet sit rum i en minimalistisk og nordisk stil. Den store seng Gjöra er ligesom skrivebordet Lisabo fra Ikea. Stolen Dråben er designet af Arne Jacobsen i 1958 og er fra Republic of Fritz Hansen.

© Pernille Greve

Entréen er som resten af huset åben og lys med få sorte elementer fra Skagerak, som underbygger en newyorkerloft-stemning. Trappen fører ned til husets kælder.

© Pernille Greve

Den enkle farvepalet går igen i husets kontor i et smukt miks af eg, gråbrun og sort. Skrivebordet er fra Hübsch, og stolen Dråben, designet af Arne Jacobsen, er fra Republic of Fritz Hansen.

Enkelt og moderne

Med tre potentielle huse i kufferten tog familien afsted på ferie i tre uger og brugte ferien på en intensiv korrespondance med Danko Lekic. De havde selv flere klare ønsker til boligen, men blev samtidig positivt overraskede over Danko Lekics tilføjelser, som netop opstår, når der er god kemi og dialog.

Der skulle være en overdækket terrasse, og husets front skulle ligge ud til den smukke eng. Desuden skulle der være et centrum i boligen, som skulle kunne rumme både små og store selskaber, og hvor man skulle kunne bespise 16 mennesker uden at skulle rykke rundt på møblerne.

Selve køkkenet skulle ikke blot være et funktionelt køkken, men også et smukt møbel, eftersom det skulle placeres i centrum af huset, hvor stuen også skulle være. Løsningen blev et sortbejdset speciallavet køkken fra Multiform, som både er en flot kontrast til det lyse rum, og som passer perfekt til husets enkle, moderne stil.

De store rum og loftshøjder på op til 6,5 meter har betydet, at alle lofterne er blevet beklædt med akustikpuds fra Fade Acoustic Ceilings, da det ellers ville runge i de store rum. Desuden kontaktede familien lysfirmaet Møller & Rothe angående lyssætningen.

Da familien har tidligere erfaring med at bygge, valgte de selv at styre hele byggeprocessen – et valg, som de absolut ikke på noget tidspunkt har fortrudt, selvom det har været tidskrævende.

– Vi har hele tiden været i tæt dialog med Danko Lekic, som har deltaget i både lys- og køkkenmøder. På den måde har vi været rigtig meget sammen om projektet, og det har været sjovt for begge parter. Gennem hele processen har han været vores faste sparringspartner og til tider smagsdommer. Vi er flyttet ind i et helt unikt hus i usædvanlige rammer, og vi har måttet føle os frem til, hvad der passede ind, og derfor har vi gjort stor brug af hans faglighed. Det har været meget fint fra start til slut, siger familien om deres samarbejde med Danko Lekic, med hvem der efter de mange snakke er opstået et nært venskab.

© Pernille Greve

Blandingen af materialer skaber et nordisk udtryk i badeværelset. Væggene er lavet i grå mikrocement, vask og bordplade er i hvidt Corian, og det snedkerbyggede skuffeelement er i eg. Der er to brusere ved siden af hinanden og en glasplade, som skærmer af. Alle blandingsbatterier er i børstet stål og fra Vola.

© Pernille Greve

I soveværelset er der direkte indgang til et walk-in-closet. Stemningen er enkel med glaspendler fra Normann Copenhagen, et sort sengebord fra Mater og et gråt gulvtæppe fra Jotex.

© Pernille Greve

En smuk udsigt til engen kan man få fra soveværelset, hvor den brede vindueskarm giver mulighed for at sætte sig og nyde den. De mørkegrå velourgardiner er fra Garant.

© Pernille Greve

Arkitekten Danko Lekic startede i 2015 Black Architecture, som er et design-, interiør- og arkitektstudio. Black Architecture tegner skræddersyede arkitektur- og designløsninger i minimalistisk stil og med forkærlighed for ægte materialer. Danko Lekic står bag flere indretninger for virksomheder og butikker samt enfamilieshuse som huset her, blackarchitecture.dk.