Spektakulær lejlighed i Oslo med fokus på farverne
I den totalrenoverede lejlighed er hvert rum malet monokromt med farverne i fuld fokus.
Af
Farverig forvandling
I denne lejlighed i Oslo er der ikke sparet på noget – heller ikke på farverne. De er brugt effektfuldt monokromt i alle rum, som tone i tone, i kunst og iøjefaldende design for at skabe en spektakulær oplevelse hver dag.

I den totalrenoverede lejlighed fra 1890 er den tidligere stue lavet om til køkken – men uden at miste følelsen af stue. Den Tetris-agtige køkkenindretning er tegnet af arkitekten Andreas Nygaard fra Snøhetta. Ud over at skjule alle hårde hvidevarer fremstår skabene af forskellig dybde, og i delikate rosa tone i tone nuancer, skulpturelt i rummet. Med køkkenøen af
messing og grøn marmor er fornemmelsen af luksus fuldendt. Over spisebordet, købt på en auktion i Danmark, hænger en lysekrone fra begyndelsen af 1900-tallet. Stolene er fra Lammhults.

Farvepaletten i lejligheden er udviklet i samarbejde med interiørarkitekt Heidi Pettersvold fra Snøhetta. Hvert rum er malet monokromt og giver en på en og samme tid inspirerende og huleagtig ro. I stuen står den brunlilla nuance som en sofistikeret forlængelse af det rosa køkken, mens pejsen skaber en harmonisk forbindelse til køkkenøen i samme materiale. Lysekronen er designet af Hans-Agne Jakobsson for Markaryd.

Kunst præger hjemmet hos galleristen Einar Jone Rønning, ejer af TM51 i Oslo. Bag ham hænger et værk af Thomas Saenger i grisaille, gråt i gråt, stil, som passer ind i det monokrome.

Detaljerighed fylder i lejligheden, hvor Andreas Engesviks Bollo-stol i gul velour, samt den skulpturelle italienske lampe fra 1950'erne, føjer sig elegant ind på listen af dekorative detaljer.
Fokus på farver
Det eneste, jeg vidste, før vi begyndte at pudse murene op, var, at vi skulle have farver, fortæller den Oslobaserede eventmager og gallerist af moderne samtidskunst med galleriet TM51, Einar Jone Rønning.
For to år siden flyttede han ind i den nu totalrenoverede lejlighed fra 1890 sammen med sin kone, Siv Eline, og deres søn på fire år. Alle rummene i den 200 m² store lejlighed er malet i matchende forskellige nuancer – hvert værelse monokromt. Således er væggene, lofterne, lyskontakterne og stuk i samme farve.
– Med det monokrome kommer farverne i fokus, og bygningselementerne bliver sekundære. Det skaber ro i rummene. Oprindelig havde disse gamle lejligheder farve, hvilket vi så på de mange lag af farver og tapet i nedrivningsprocessen. Forskning viser desuden, at farver påvirker positivt – det giver noget ekstra. Det kan vi godt mærke i hverdagen.

To finskdesignede sofaer fra 1960'erne er placeret over for hinanden midt i rummet, hvilket skaber en fornemmelse af rum og luft, som balkonens åbne døre forstærker. Sofabordene i sort spejlglas er designet og lavet af Siv Eline og Einar, og underbygger Tetris-princippet fra køkkenindretningen i det tilstødende rum. Panthella-lampen er designet af Verner Panton, og produceres af Louis Poulsen, mens skænken er en vintage minibar fra 1960'erne overtaget fra et hotel.

At bevare husets sjæl har været i fokus under renoveringen, og de originale balkondøre er blandt detaljerne, som er bibeholdt. Værket på væggen er af kunstnerduoen Lello Arnell, mens bronzeskulpturen ved siden af er af Louise Moreau fra 1920.
En komprisløs renovering
Til ombygningen har Einar fået hjælp af Snøhetta-arkitekterne Heidi Pettersvold og Andreas Nygaard til at udvikle både farvepaletten og en ny planløsning. Selve genopbygningen tog to og et halvt år.
– Processen har været kompromisløs. Har jeg lavet fejl, har jeg holdt mig for øjnene og sagt, riv det ned. Det skete flere gange, siger Einar.
Til gengæld er hjemmet blevet moderne og funktionelt, ligesom sjælen er bevaret. De originale vinduer og døre er bibeholdt og restaureret, alt imens væggene er flyttet for at få plads til indbyggede opbevarings-løsninger. Selve køkkenet fremstår som en hel stue, med integrerede hvidevarer og hele to opvaskemaskiner, noget som gør det let at holde det ryddeligt. På badeværelset er spa-følelsen blevet komplet med et højteknologisk spa fra Dornbracht og et stort badekar, ligesom der i rummet også hænger skulpturen Boulder af Aleksander Stav, en af kunstnerne, der er tilknyttet Einars galleri.
– Væggene har integrerede galleriskinner, så jeg kan skifte værkerne ud. Tanken er at holde lukkede åbninger og gallerieventer hjemme. I tillæg til at inspirere med kunst har Einar været med til at udvikle flere af Oslos mest populære barer og restauranter gennem sit firma, Kultur Arena. De erfaringer, han har gjort sig under renoveringen af lejligheden, er vand på hans mølle, for nu vil han også i gang med privatboliger.
– Jeg tror, at folk søger efter oplevelser, når de er ude i byen, på bar eller restaurant, eller på rejse til storbyer, spa eller velvære. Men hvorfor ikke tage den følelse med hjem?

Med åbne fløjdøre og stuer en suite kan man nyde mangfoldigheden af farver til fulde. Alle dørene er originale og vidner, sammen med stukken og kakkelovnen fra 1890, om, at lejligheden har haft et liv før moderniseringen. Stolen Fjord i soveværelset er designet af Patricia Urquiola for Moroso.

Blåt i soveværelset er ikke bare godt for søvnen, i dette tilfælde står farven også til kunstværket af Liv Tandrevold Eriksen med titlen Studie XIII. I hjørnet står skulpturen Blue Parrot, der er lavet af Aleksander Stav.

Garderoben i soveværelset er skjult bag en spejlvæg, som får rummet til at virke ekstra stort og lyst. Den gamle købmandsdisk er fundet på Finn.no.

Kunstneren Lars Ramberg har lavet et værk til lejligheden med udgangspunkt i den blå farve på væggen. Installationen har titlen Zwielicht, som på tysk betyder den blå time. Lysekronen er af Hans-Agne Jakobsson, og lampen Triplex er designet af Johan Petter Johansson i 1940–50'erne, mens sengetæppet er fra H&M Home.

Badeværelset er beklædt med valchromat, der er plader i gennemfarvet MDF, som tåler vand. For at komme ned i badekarret går man først et niveau op, som er en løsning, der elegant skiller spa-zonen fra toilet og vask. Fra badekarret kan man nyde synet af Aleksander Stavs skulptur Boulder. Armaturet i børstet messing er fra Dornbracht.

Et vindue mellem toilet- og spa-zone binder rummene sammen og sørger samtidig for et flot skyggespil. Toilettet er fra Villeroy & Boch, vasken fra Alape, og armaturet fra Dornbracht. Lampen er købt i interiørbutikken Eske.

Bruseren Sensory Sky fra Dornbracht er tilknyttet en computerstyring i loftet, som styrer temperaturen, ligesom den har indbygget aromaterapi med forskellige dufte og lysterapi.