Skandinavisk glam i Aarhus midtby

Tekstildesigner Annemette Beck er den eneste dansker, der har eksklusivitet nok til at udsmykke Chanels butikker. Se hendes egen lejlighed her.

© Gert Skærlund Andersen
New nordic er sat på standby hos Annemette Beck. Som tekstildesigner har hun taget fat på en anden genre, der er mere eksperimenterende og provokerende, og det giver genlyd helt til Paris, hvor det hæ- derkronede modehus Chanel har spottet hendes talent for at fortælle historier med tekstiler.

Hun væver og strikker med materialer, som man umiddelbart ikke kan forestille sig indgå i et tekstil, fx rustfrit stål, cellofan og messing. Kunsten er at tvinge de hårde strukturer ind i sammenhænge og miks, så de ligner noget blødt og stofligt. Fx har hun kreeret et ophæng til sin altan, der mest af alt minder om gyldent ulveskind, men det er vævet af messing. - Man kan skære sig på det, mine fingre blødte, da jeg arbejdede med det, fortæller designeren. Hendes værker dukker op flere steder i den århusianske lejlighed fra starten af 1900-tallet, bl.a. i form af smukke, lange løbere, men her er også tableauer, skæve påfund og lyse, sprøde farvetoner. Hun er til det klassiske på møbelfronten, Wegners Y-stole omkring spisebordet, Wegners flaglinestol i hjørnet og Le Corbusier-sofaer i tv-stuen. Hun har i det hele taget det klassiske bagkatalog i orden: I 20 år arbejdede hun med kirketekstiler, men i årene op til årtusindskiftet trængte hun til sporskifte. For at udvikle sine tekstiler i en mere designorienteret retning deltog hun på møbelmessen i København. Der var virkelig god respons. Efter den hjemlige succes udstillede væveren i London på den prestigefulde messe “100% Design”, hvor hun fik kontakt med Chanel-huset via en arkitekt, der blev begejstret for hendes stil. En af hendes første opgaver var udviklingen af håndvævede paneler med perler til en Chanel Fashion Boutique på Hawaii. - Jeg husker, at jeg dengang lod mig inspirere af modehusets kjoler, og at jeg hele tiden skulle arbejde med at gå over stregen og slippe den nordiske stil, siger Annemette Beck.
Blandt de største kunder i dag er Chanel Perfume. Det er første gang i historien, at koncernen har arbejdet sammen med én udefra, og hun tager rejsen fra Aarhus til Paris hver tredje måned. - Jeg oplever, at min erfaring fra kirketekstilerne kommer mig til gode her. Akkuratessen i forhold til detaljen kan være helt ekstrem hos Chanel, som når de beder om, at farven på tekstilet skal afstemmes efter parfumen, fortæller Annemette Beck, der på den måde anerkender sin nordiske baggrund. En anden succes er arbejdet med Armani Casa, som væveren har udviklet en kollektion af gulvtæpper for. Løberne i lejligheden er fra samme producent, men både farver og størrelser er her tilpasset rummene. Tæpperne er vævet med silke, uld, viskose og brændenældefibre - igen et usædvanligt møde mellem natur og det syntetiske, som får tekstilerne til at skille sig ud. En af hendes nyere ideer er i øvrigt at sy og lime Swarowski-krystaller på alt fra pels til pvc. Intet er tilsyneladende for flamboyant, og der er bud efter “skandinavisk glam” i hele verden. Lejligheden giver de perfekte rammer til Textile Studios produktudvikling, og Annemette Beck har da også en vævestue i den bageste stue. Her arbejder hun sammen med firmaets andre vævere og sin datter, Sofie Kinch, der er uddannet arkitekt, og bidrager med sin viden om at bruge tekstiler i fx hotelprojekter. Tekstildesigneren udnytter også lejlighedens lyse rum til at teste farver og strukturer i nye produkter. Fx afprøver hun håndvævede skydepaneler foran vinduerne - vævet af stål og papirgarn.
Den midterste stue på billedet var tidligere stedet, hvor herskabet stod og holdt øje med gadelivet. I dag bruges rummet til tv-stue, og den store reol fra Porro dekorerer hele væggen smukt. Le Corbusier-sofaen strammer indretningen op sammen med et bord fra Zanotta og Annemette Bechs eget tæppe.

© Gert Skærlund Andersen
Spisestuen går på tværs af ejendommen, der er opført i 1900-tallet i den klassiske “pistolform” med en række stuer mod gaden. I centrum et langt Wegner-spisebord med egetræsplade og hvidlakerede Y-stole. Hope-pendlerne fra Luceplan er et industrielt anstrøg i boligen, hvor de fine udskæringer og stukken er fint restaureret. Nichen er beklædt med gyldent slagmetal, og her hænger en kobberskulptur af Birgit Østergaard. På gulvet et af Annemette Becks tekstil-eks- perimenter, en kombination af stål, papir-garn og cellofan. Annemette Beck i sit hjemmekontor med nogle af de seneste farve- og materialeprøver.

© Gert Skærlund Andersen
Trådruller fra vævestuerne. Textile Studio og Annemette Bech har to fastansatte vævere, og hun arbejder desuden sammen med sin datter, Sofie Kinch, der er arkitekt.

© Gert Skærlund Andersen
I et hjørne af spisestuen står Hans J. Wegners flaglinestol.

© Gert Skærlund Andersen
Det fornemme vue fra spisestuen til vævestuen, og her kan man virkelig fornemme det flotte restaureringsarbejde med udskæringer og stuk.

© Gert Skærlund Andersen
På altanen hænger det, der ved første blik ligner dyreskind, men det viser sig at være af messingtråde, som gradvist patinerer. Annemette Beck skar sig flere gange, da hun vævede det.

© Gert Skærlund Andersen
Porcelænsskulptur af Mette Maya Gregersen.

© Gert Skærlund Andersen
Hjemmekontoret viser Annemette Becks rækkevidde inden for brug af materialer og nuancer. Loftslampen med papirlapper er tegnet af multitalentet Ingo Mauer.

© Gert Skærlund Andersen
Tekstil af guldfarvet pytonskind og gummi, som har været udstillet i Dubai.