Rå Københavner-lejlighed i New Yorker stil
"Vi udlever virkelig vores drøm om at bo med en newyorker-loft-stemning"
Af
I en ramme af mørk marmor, velour, læder og jern bor parret Susse og Frederik Mortensen i en lejlighed i Københavns Sydhavn.
Moderne version af Christianshavn
Det var, da parret Susse og Frederik Mortensen skulle til at renovere deres gamle lejlighed ved Christianshavns pittoreske kanaler, at de blev grebet af idéen om at bo i en toetagers moderne lejlighed.
Valget faldt på det nybyggede lejlighedskompleks Kærholm i Københavns Sydhavn, der ligger 70 meter ude i selve havneløbet og i allerførste række til vandet.
Her har man nyfortolket det historiske Christianshavn til en helt moderne version på en nyanlagt boligø, Engholmene, hvor ti nye bygninger ligger på hver deres kunstige ø med kanaler, private badebroer, moler og små caféer.
For som andre steder i København er bygningerne i den gamle havn, i takt med færre aktiviteter, i dag ved at blive transformeret om til boliger, der byder på et liv ved vandet. Lejligheden her var også en nybygget tom skal, som parret glædede sig til at forme i deres egen stil.
– Vi følte, at der her var en unik mulighed for at få en lejlighed i to plan med udsigt over vandet, siger Frederik.


Stuen på øverste etage er lagt i forlængelse af soveværelset. Her understøttes lejlighedens horisontale linjer af lange gardiner. For at skabe et råt element er en lædersofa, Viktor fra Baxter, sat sammen med et sofabord af læder og jern samt jernpiedestaler, hvor der er udstillet en bordlampe og vasen Pangolin af Gilles Caffier. Alt er fra Rue Verte.

Stuen på syvende etage er mødestedet for gæster og fester. Har man brug for at være sig selv, kan man gå ovenpå. Bordet er speciallavet fra Rue Verte, og stolene fra 1960’erne har parret selv istandsat og givet et moderne præg med læder og nitter.

En luksuriøs stemning hersker i indretningen med de mørke toner og unikke objekter som pendlen af horn og hestehår, Eclipse af Ochre fra Rue Verte, en dekorativt foldet kunstbog, givet som gave, bløde gardiner samt et træfad fra Rue Verte.
Rum til socialisering og intimitet
Den lyse lejlighed på syvende og ottende etage har store gulv til loft-vinduer, der skaber et flot lysindfald – også på regnvejrsdage. Samtidig flankerer en stor terrasse en del af den øverste etage, der denne sommer vil blive indviet med udendørsmiddage og afslapning.
Parret ønskede at drage fordel af, at der med to etager var mulighed for at skabe et mere intimt og privat rum på den øverste etage og et opholdsrum med plads til gæster på den nederste. Og det er de gået efter i indretningen.
– Vi elsker idéen om at bo på to etager. Vi har ofte venner på besøg, og hvis en af os har brug for at fortrække til fred og privatliv, kan vi gå ovenpå, siger Susse.
Den nederste etage rummer et indgangsparti og et åbent rum med køkken, spisestue og opholdsrum samt et kombineret bade- og vaskerum, mens den øverste etage har en opholds- og tv-stue og soveværelse med badeværelse.
I køkkenet tager et sort marmorkøkken fra Multiform al opmærksomhed, og det har været helt bevidst i indretningen.
– Vi så på mange fotos af marmorblokke fra Italien og faldt for denne sorte, som har et dramatisk, industrielt udtryk med okkerfarvede årer, der giver en varm, stilig kontrast. Det var lidt af et projekt at finde en blok, som havde den rette længde til at lave fladerne på køkkenøen, fortæller Susse, som brugte det resterende marmor til håndlavede sideborde.

Marmorkøkkenet fra Multiform har tjent som inspiration for farvevalget i lejligheden. Barstolen Wire er fra Overgaard & Dyrman, og lampen I Model er fra Anour. Vaserne Babel af træ og jern, der er designet af Arno Declercq og købt i Rue Verte, skaber et både kunstnerisk og råt element
i indretningen.

Kærholm er et nyt boligbyggeri i Sydhavnen, der ligger i første række ud til vandet.

Et fokus på sammensætningen af forskellige farver og konturer ses i stuen på syvende etage. Som en kontrast til det sorte køkken er farverne mere afdæmpede, ligesom materialerne, hvor Meridiani-sofaen af velour er sat sammen med sideborde af jern fra Rue Verte, raku-keramik fra Tyskland og et håndvævet vintagegardin fra Japan.
Skandinavisk fortolkning af et Newyorker-loft
I indretningen og lysdesignet samarbejdede parret med Therese Torgersen fra interiørbutikken Rue Verte.
– Therese var det helt perfekte match i forhold til den stil, vi gerne ville have i lejligheden, fortæller Susse.
– Ikke mindst fordi det også var et fantastisk teamwork med masser af tillid på begge sider, tilføjer Therese.
Resultatet er et moderne hjem med underspillet, afslappet luksus præget af varme, røgede toner og en tekstur af blød velour og læder. I stilen tog Therese udgangspunkt i marmorkøkkenet, der kan ses som lejlighedens hjerte. Derfra valgte hun at arbejde med en palet af brændte farver og lange linjer inspireret af marmorbordpladen, som også spejler Kærholms arkitektoniske linjer.
For at fremhæve de åbne planer valgte hun en enkel tilgang i newyorker-loft-stil.
– Jeg har arbejdet en del med teksturen for at skabe interessante overflader, der skifter afhængigt af lyset, ved at bruge sanselige tone i tone-farver og naturlige materialer, forklarer Therese, der har brugt hestehår, ben, marmor, træ, velour, linned, læder og kobber.
For at fremhæve lejlighedens højde valgte hun at arbejde med de horisontale linjer i form af velourgardiner, som strækker sig fra gulv til loft, ligesom soveværelsets pendler hænger ned fra loftet.

*I stedet for en skæmmende branddør designede Susse en fængende walk-in-garderobe i fuld højde, der er specialbygget af One Funky.

Det industrielle udtryk underbygger newyorker-stilen, der på en og samme tid gøres blød og rå med materialer som læder, marmor og jern. Tæppet Tribeca af hamp er fra Massimo, og sofabordene er fra Rue Verte.
Cool og luksuriøst design
Det store, åbne rum på øverste etage er udstyret med en branddør, som var lidt af en torn i øjet både i forhold til sin placering og æstetik.
Susses løsning var at kreere en glas- og metalindrammet walk-in-garderobe i lejlighedens fulde højde med en metaltrappe, som ikke kun skjulte den grimme dør, men også opfyldte hendes drøm om en garderobe. Nu er konstruktionen blevet til et flot blikfang på etagen, hvor det cool design understøtter stilen.
Parrets veludviklede forståelse af design og godt håndværk kan også ses i deres valg af spisestuestole, der er genbrug fra 1960’erne. Oprindeligt var de af rødligt træ med stribet stof, men parret valgte selv at restaurere dem ved at male dem sorte og polstre dem med læder og kobbernitter.
– Vi udlever virkelig vores drøm om at bo med en newyorker-loft-stemning understøttet af Rue Vertes rå og på samme tid luksuriøse design, siger Susse.
– Kun en motorbåd kan toppe den fantastiske fornemmelse af at bo ved vandet, for så kan vi sejle til Nyhavn for at få en drink om aftenen, siger Frederik

Glas og åbne hylder fordrer en vis orden, som også holdes med brune kasser, som man kan nå op til med en stige.

I badeværelset optræder en lignende marmor som i køkkenet, hvor den skaber råt liv på baderumsmøblet fra Multiform. Vandhanerne er fra Dornbracht, og vasken og spejlet er fra Alape. For at skabe varme og bryde rummets kølige farver fra fliserne har parret sat et træskab og marmorfad ind fra Rue Verte.

Pendler, der hænger ned fra loftet i soveværelset, underbygger lejlighedens horisontale linjer. De hedder Bolle og er designet af Massimo Castagna for Gallotti & Radice fra Rue Verte. Rummenes lyse linjer får dybde af en sengeramme af træ, som Susse har designet. I stellet har hun indtænkt opbevaring, som kan mangle i nye lejligheder. Popol-stolen af velour er fra Rue Verte.