Penthouse på Falster

Fra idyllisk bondehus på landet til penthouse midt i byen. Omstillingen var stor for parret i denne lyse og eksklusive lejlighed i Nykøbing Falster.

© Tim Bjørn

Bindingsværk, stråtag, småsprossede vinduer, stor grund ned til vandet, frugttræer og “en stooor græsslåmaskine”. Parret i denne lejlighed var egentlig ganske godt tilfredse med deres familiedrøm af et hjem. Men så dukkede Sophieholmen op i deres liv. Et nyt byggeri på havnen i Nykøbing Falster med eksklusive lejligheder.

– Vi troede, at vi skulle bæres ud af vores gamle hus og perfekte hjem på den anden side af Guldborgsund, og jeg skulle aldrig bo i en lejlighed. Jeg har altid rendt rundt og beskåret træer, slået græs, røget fisk, gået på jagt, og hvor i alverden skulle jeg hænge de røgede fisk og vilde dyr op i en lejlighed, spørger herren med et glimt i øjet – mens han sidder midt i parrets nye lejlighed.

For parret blev lokket, provokeret og overtalt af en bekendt, som var involveret i havneprojektet, til at skifte det store bondehus ud med helt nye rammer. – Vi kunne jo godt se, at det var et fornuftigt tidspunkt.

© Tim Bjørn

Stue, køkken og spiseafdeling er ét stort åbent rum. Ved køkkenet fører den skulpturelle trappe, der er udført af en lokal smed, op til lejlighedens øverste etage. Det store maleri skaber varme og glød – og ikke mindst personlighed. Det er malet af Allan Axelsen fra Moseby på Nordfalster og er direkte inspireret af parrets liv.

© Tim Bjørn

Den gamle Wegner-stol ved brændeovnen har sin helt egen historie, der hænger sammen med parret. Den er stykket sammen af forskellige dele, som manden i hjemmet klunsede i kælderen på kollegiet, hvor parret boede som unge. Delene flyttede med parret rundt, og til sidst blev stolen hel med hjælp fra en dygtig møbelpolstrer. Plaiden er en Elvang, og brændeovnen er fra Meteor Herning.

© Tim Bjørn

Sophieholmen er en del af det nye havnemiljø i Nykøbing Falster, og byggeriet har vand på tre af siderne. Parrets lejlighed ligger i de to øverste etager til venstre.

© Tim Bjørn

Spiseafdelingen i lejligheden er ligesom resten af det store rum velsignet med et utroligt lysindfald fra det store glasparti. Denne side af lejligheden vender mod byen. Spisebordet, købt hos Olsson Møbler på Søtorvet i København, og Arne Jacobsens Syver-stolen har fulgt parret i mange år.

© Tim Bjørn

Sofaerne i stuen vender sig mod udsigten over Guldborgsund. Det store rum er utroligt lyst på grund af de store vinduespartier i hver ende. Kommoden bag den ene sofa er et arvestykke, og maleriet over den er malet af den lokale kunstner Axel Halldin og forestiller Marielyst Strand på Falsters østside.

© Tim Bjørn

Stuen på lejlighedens øverste etage har vinduer fra gulv til loft i to sider for at få det fulde udbytte af lejlighedens fantastiske beliggenhed ved Guldborgsund. I baggrunden ses det store maleri, som man kan nyde fra begge etager. Møblerne heroppe er helt klassiske og holdt i sort med to PK22-stole og en Barcelona-sofa og -briks.

© Tim Bjørn

Der er altaner til begge sider på husets to etager, og her øverst oppe har man fuldstændigt frit view over Guldborgsund. Parret kan herfra se over til deres gamle grund på den anden side af sundet, og det er også heroppe, at herren har fået sig sit drivhus, værksted og udekøkken. Havemøblerne er fra Four Seasons Design og købt på nettet.

© Tim Bjørn

Parret er rigtigt glade for deres centrale køkken, som betyder, at de altid kan være sammen. Hvis den ene laver mad, er han/hun altid med i, hvad der ellers foregår i lejligheden. Køkkenet er bygget op af Svane-elementer med en specialbygget bordplade.

© Tim Bjørn

Lejlighedens store opholdsrum med spiseafdeling, køkken og stue får både lys fra de store vinduer og fra åbningen op mod lejlighedens øverste etage.

© Tim Bjørn

På badeværelset er et gammelt maleri modigt sat sammen med den ellers helt stramme stil. En sammensætning, der skaber personlighed og varme. Maleriet er malet af den lokale kunstner Ejnar R. Krag, købt på auktion og forestiller Marielyst Strand, som fruen i huset er meget knyttet til. Møblerne i badeværelset er fra Svane med corian-bordplade, der er støbt efter mål.

© Tim Bjørn

Arkitekten Claus Sivager har tegnet det strømlinede badekar specielt til lejligheden. Badeværelset har ingen dør, men ligger lidt gemt bagest i lejligheden sammen med soveværelse og kontor.

Relaterede Artikler