Paris: Ung kvinde forlod lejlighed i 1942 og kom aldrig tilbage ...

Et hemmeligt sted i Paris gemmer der sig en lejlighed, som ned til mindste detalje fortæller historien om en ung kvindes glamourøse liv i starten af 1900-tallet.

Paris, 1942: Lejlighedens ejer efterlod alt på grund af krigen

I 1942 arvede en 23-årig kvinde ved navn Solange Beaugiron en lejlighed af sin glamourøse franske bedstemor beliggende i det 9. arrondissement i Paris. Fordi 2. Verdenskrig var brudt løs, måtte den unge kvinde flygte fra nazisterne og rejse ud af byen for aldrig at vende tilbage. Hun måtte derfor efterlade lejligheden, som den havde set ud, da hun overtog den, og den har stået ubeboet lige siden.

Man ved, at Solange flygtede til Sydfrankrig, men man har ikke kunne finde frem til, hvorfor hun valgte at blive væk. Flere historikere fortæller dog, at mange franskmænd undlod at vende tilbage til deres parisiske hjem efter krigen.

Solange døde som 91-årig i sit hjem i Sydfrankrig, og først da opdagede hendes familie, at hun troligt havde betalt husleje og vedligeholdelse til en mystisk lejlighed i Paris.

Man mener, at Solanges far, Henri Beaugiron (1884-1966), boede i lejligheden i en periode efter krigen, og dette kan måske være årsag til, at hun betalte husleje. Hvorfor hun fortsatte med dette efter farens død, det er fortsat et mysterium, men man kan forestille sig, at det har været for at beskytte minderne om familiens spændende tid i Paris.

Intet i lejligheden var forandret

I 2010 bliver dørene til lejligheden endelig åbnet på ny, da den franske auktionsholder Olivier Choppin-Janvry får ansvaret for at gennemse boligen for værdigenstande, og ingen kunne have forudset, hvad der ventede dem.

”Der var en lugt af gammelt støv,” fortæller Choppin-Janvry om at træde ind i den forladte bolig.

Lejligheden gemte på mange gamle skatte fra en anden tid, og en af eksperterne beskrev det som "at træde ind i Torneroses værelse."

Man fandt gamle magasiner, bøger og aviser med artikler om lejlighedens oprindelige ejer, Madame de Florian, som levede i Paris i en tid, hvor fest og glamour optog størstedelen af tiden.

På det gamle store makeup bord var der stadigvæk makeup, som bare lå og ventede på, at en ung kvinde skulle komme og sætte sig for at sminke ansigtet.

De fleste af tingene var dækket af støv, da man endelig kom ind i lejligheden, men alt lå, hvor det hørte til. Køkkenet var fyldt op med kasseroller, service og porcelæn, og ovenpå en udstoppet struds havde møl langsomt ædt sig ind i den smukke gamle silke.

Mysteriet om Madame de Florian

Eksperterne fik sig noget af en overraskelse, da de pludselig stod overfor et stort aldrig før set maleri af den italienske maler Giovanni Boldini. Det blev senere opdaget, at maleriet forestillede den glamourøse franske bedstemor, Madame Marthe de Florian (1864 – 1939), som også var socialite, teaterskuespillerinde og Boldinis personlige muse. Maleriet blev vurderet til 2.5 mio. kroner og efterfølgende solgt på auktion til svimlende 22 mio.

Marthe de Florians rigtige navn var oprindeligt Mathilde Heloise Beaugiron, men hun har sandsynligvis skiftet navn på samme måde som mange kendte skuespillere gør det i dag. Som 18-årig arbejdede hun som syerske, og i samme alder fødte hun en søn, Henri Beaugiron (1882-1883), som døde kun tre måneder efter fødslen. Senere fik hun sin anden søn, hvem hun også døbte Henri Beaugiron, men hun forblev ugift.

Et florerende kærlighedsliv

Blandt de mange ejendele fandt man flere stakke af kærlighedsbreve skrevet til de Florian. Brevene var samlet med farvede bånd - en farve for hver elsker. Adskillige af disse viste sig at være fra den berømte maler, men der var også breve fra embedsmænd, politikere og franske præsidenter som Gaston Doumerque og Paul Deschanel.

Lejligheden finder man på 2 square La Bruyère i det 9. arrondissement, men det er endnu ikke blevet muligt for turister og interesserede at få lov til at besøge det magiske hjem, som er frosset fast i tiden. Det menes desuden, at barnebarnet faktisk var forfatteren Solange Bellegarde, men dette er aldrig blevet bevist.

Vi har gravet lidt og fundet et billede af den mystiske Madame Marthe de Florian. Billedet er taget hos modehuset Doeuillet i 1901, hvor hun stod model for en række aftenkjoler. I franske avisudklip beskrives hun som værende så smuk "som en dronning".

© BNF, Bibliothèque Nationale de France
© BNF, Bibliothèque Nationale de France