Lejlighed ved Søerne

Familien Karstad har slået to mindre lejligheder sammen, og vupti – nu er der plads til alle seks i den sammenbragte familie. Kig med her, og se, hvordan de fik skabt orden og sammenhæng på alle 150 m2.

Et åbent og gennemlyst rum

© Christina Kayser Onsgaard

Herskabelig og fornem troner den sig op – ejen­dommen på Østerbro med udsigt til søerne, hvor familien Kar­stad bor. Den store, åbne gård, springvandet og nedløbsrørene i irret kobber dækker over, at lejlighederne her er små og ikke beregnet til store familier.

Før familien overtog andelslejligheden, var den netop blevet lagt sammen af to mindre lejligheder, og det har givet i alt 150 m2 bolig med ejendommens bedste udsigt.

Lejligheden var dog kun nødtørftigt slået sammen og fremstod mest af alt som det, den var – to små lejligheder med en mur væltet imellem sig. Kvadratmeterne havde ikke form af at være et sammenhængende og harmonisk hjem – og hverken rum­fordelingen eller indretningen passede til den voksende familie med tre, snart fire børn.

Derfor kontaktede familien arkitekt Jens Lind, der er medlem af Danske BoligArkitekter. Han fik skabt sammenhæng, etableret rum til alle og udnyttet hver en kvadrat­meter til den opbevaringskrævende familie.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

BILLEDE Fra stuen er der åbnet op på tværs af lejlighedens oprindelige forde­lingsgang. De tilbageblevne søjler er nødvendige for bygningens bærende konstruktioner. Alligevel er det lykkedes arkitekten at få skabt ét åbent og gennemlyst rum med vinduer til begge sider.

Indbygget reol med plads til det hele

© Christina Kayser Onsgaard

Netop arkitektens indbyggede opbevaringsløsninger viste sig at være svaret på stort set alle de indretnings- og opbeva­ringsudfordringer, familien tidligere havde stået med – og som mange andre, der også bor i lejlighed, tumler med.

– Jeg kan godt lide, at tingene er enkle og overskuelige, og det er en kunst, når man er så mange, som vi er. Derfor er det geni­alt, at vi har fået så mange indbyggede opbevaringsløsninger, at vi slet ikke har brug for nogen skabe. Vi har mange ting, men de er samlede, og alle ting har fået sin plads helt fra starten af. Det gør det en del nemmere, når der ikke hele tiden er mindst én, der spørger ”Hvor er min ...?”, fortæller Camilla Karstad.

I opholdsrummene øjnede arkitekten muligheden for at skabe ét stort, gennemlyst rum – det vil sige med lysindfald fra vinduer i begge sider – noget, der ellers sjældent kan lade sig gøre i etageejendomme. Ved at slå stue og køkkenrum sammen på tværs af fordelingsgangen fik han med snilde og respekt for de bærende vægge skabt et stort, lyst rum med udsigt til gårdens grønne træer til den ene side og solopgang over byens søer til den anden.

Samtidig har familien fået det smukke­ste lysindfald på alle tidspunkter af døg­net i netop det rum, de befinder sig mest i – og de sammenlagte lejligheder er en­delig blevet til ét hjem i perfekt balance.

Se flere projekter af arkitekt Jens Lind her.

BILLEDE Én sofa, én stol og en stor indbygget reol er alt, hvad familiens stue rummer. Og mere skal der heller ikke til, når alt fungerer efter hensigten. Tingene har deres plads, og rummene er indrettet til deres formål. Herinde bliver der hygget foran tv'et, mens man stadig kan følge med i livet i køkken-alrummet overfor. Reolen er bygget af en snedker og rummer alle Mikkel Karstads kogebøger, nips og praktiske ting som skamler, tæpper, lys og alt muligt andet, der i sin helhed er blevet til et fint tableau i stuen. Sofaen er fra Hay, lamperne er af Arne Jacobsen og stolen er Børge Mogensens spanske stol fra Fredericia Furniture.

Funktionelt møbel med plads til leg

© Christina Kayser Onsgaard

Familiens yngste drenge, Konrad og Viggo, har fået et stort indbygget møbel på deres værelse, der rummer to sovepladser foroven med lege- og opbevaringsrum nedenunder. Det er bygget af en snedker efter arkitekt Jens Linds tegninger.

Fra køkken til badeværelse

© Christina Kayser Onsgaard

Det store badeværelse er placeret i det, der tidligere var køkkenet i den ene af de to små lejligheder. Det giver mening i forhold til faldstammer og rørføringer, ligesom bagtrapperummet, hvor det tidligere wc var, nu er blevet inddraget til en rummelig bruseniche. Alle fliserne er fra Evers, og døren er den originale køkkendør, som er blevet malet med sort højglansmaling.

Et af de mange værelser

© Christina Kayser Onsgaard

Det er den ene lejligheds tidligere opholdsstue, som arkitekten har omprioriteret til børneværelse og indbygget opbevaring. Her er det et kig ind til Almas værelse med Ikea-skrivebord og Syver-stole. I gangen hænger der store knager fra Muuto.

Opbevaring, opbevaring og opbevaring

© Christina Kayser Onsgaard

Den lange gang er indrettet med masser af opbevaringsplads til alle familiens ting - en opgave, der blev prioriteret højt fra arkitektens side fra allerførste streg. Knagerne på væggen er fra Muuto.

Kokken og snedkerens værk

© Christina Kayser Onsgaard

Det indbyggede snedkerkøkken har Mikkel Karstad, der er kok, selv tegnet sammen med arkitekten og snedkeren. Det skal nemlig tilgodese hans arbejds­gange som kok, hvor han kræver masser af opbevaring og bordplads – allerhelst i én lang køre. Derfor strækker køkkenet sig i hele rummets længde under vindu­erne.

Fronterne på køkke­net er udført i lakeret birkefinér med runde huller som greb. Helt enkelt. Lamperne over køkkenbordet er La Lampe Gras.

Var tilknyttet Frimurerlogen

© Christina Kayser Onsgaard

Den fine gamle ejendom med ansigtet mod søerne har været tilknyttet Frimurerlogen engang, men er det ikke længere. Og selv om både opgange og facade ser fornemme ud, så har andelsforeningen indtil for nyligt mest bestået af små lejligheder med toilet på bagtrappen og bad i kælderen.

FAKTA OM OMBYGNINGEN:

Familien Karstad fik: En ny og mere funktionel planløsning i den sammenlagte lejlighed med bl.a. børneværelser til alle fire børn, nyt køk­ken-alrum og bad. Derudover væg-til-væg-reol i stuen, børnemøbler med opbevaring og masser af indbygget skabsplads til familiens tøj.

Proces: Familien fik hjælp af arkitekt Jens Lind, der puslede den nye planløsning på plads og hjalp med design og tegninger af det snedkerfremstillede inventar, fx køkkenelementer, børnemøbler og skabe.

Materialevalg indvendigt: Bejdsede plankegulve, køkkeninventar i lakeret birkefinér, klinker og fliser fra Evers.

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 0,7 mio. kr.

Plantegning over lejligheden

null

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler