Isbjerget - Penthouse på kanten af Aarhus havn

Fra søsiden ligner det en krystal, et frysende klart bjerg, som har pløjet sig op fra undergrunden i Aarhus Bugt.

Reportage fra Isbjerget - det nye ikoniske byggeri ved Århus Havn
© Ida Schmidt

Vi besøger en af Danmarks mest markante boligbyggerier, Isbjerget, der med hvide terrazzofacader og vandblå altaner får dig til at knibe øjnene sammen. Men du kan godt åbne dem igen, for det er fremtiden, du ser på.

BygnIngen knejser. Og i dette tilfælde er det ikke en kliché. På den yderste tunge af Aarhus’ industrihavn har flere arkitektoniske krumspring fundet sted de seneste år, og her ligger også Isbjerget, der er tegnet af to danske og to udenlandske arkitektfirmaer. Nye prestigebyggerier udformet som bjerge skyder op flere steder i Danmark. Bjarke Ingels og arkitektfirmaet BIG står bag adskil- lige projekter med den signatur, bl.a. i Ørestaden i København, og der bliver nærmest konkurreret om at bygge den mest himmelstræbende og futuristiske etageejendom. Bjarke Ingels har da også udtalt til magasinet Wallpaper, at i et land nærmest uden topo- grafi må man selv skabe den. Ti etager, 208 lejligheder og panoramaudsigter over byen og bugten hele vejen rundt, dét er, hvad Isbjerget kan byde på, og på en klar dag kan du fra de øverste penthouselejligheder se til Marselisborg Skov, Kalø Vig og Helgenæs. Vi står i netop en af de største boliger, hvor beboerne har 227 m2 til rådighed.
Lejligheden er indrettet i to niveauer med tre udgange til altaner. Den nederste del rummer soveværelse med altan, badeværelse og kontor. Trappen fører op til spiseafdelingen, også med altan, køkken samt stue. På toppen følger indretningen den ydre, spidse form. Det skaber nogle helt særlige rum med en følelse som i en katedral, dog uden, at her på nogen måde er koldt. Møbler og brugsgenstande er bevidst valgt i tørre naturfarver, især én af tidens mest markante nuancer, olivengrøn, træder stærkt frem, bl.a. på en væg ved trappeopgangen. Udsigten fra altanerne er som at befinde sig på stævnen af en isbryder midt i det arktiske hav. På en klar dag med høj himmel er det nødvendigt med pilotbriller, for her får man genskinnet fra terrazzoflader 360 grader rundt.

Isbjerget bygget af CEBRA og JDS Architects samt Search og Louis Paillard
© Ida Schmidt
Isbjerget ligger i Aarhus Havn. Det stod indflytningsklart i 2013 og er tegnet af de danske arkitektfirmaer CEBRA og JDS Architects i samarbejde med hollandske Search og franske Louis Paillard. Ejendommen vandt i 2013 en større international boligpris i Frankrig.

Multirum i Isbjerget ved Århus Ø
© Ida Schmidt

Multirummet har med sin dobbelthøjde næsten atmosfære som i en katedral. De kantede linjer fra ejendommens ydre går igen, men den højtidelige stemning er ikke rungende. Det er et smukt rum med varmt lys understeget af skiftende årstider og vejr. Lamperne over køkkenøen, Calabash, er tegnet af Komplot og fundet hos Mauer.

Keramikande i Isbjerget
© Ida Schmidt
Keramikkanden til venstre er et loppefund og et eksempel på ejernes forkærlighed for brune og olivengrønne nuancer.

Altan med udsigt fra lejlighed i Isbjerget i Århus Ø.
© Ida Schmidt
Udsigten fra altanen er intet mindre end unik. Det er som at sidde inde i en gletsjer.

Øbro Kunsthandel i Isbjerget
© Ida Schmidt
Guldpæren til venstre blev fundet hos Øbro Kunsthandel Antik.

Wegner flaglinistol og kaffebord fra Hay i Isbjerget
© Ida Schmidt
Wegners flaglinestol nederst til højre viser, at respekten for de danske designdyder stadig findes heroppe i de tynde luftlag ved Aarhus Havn. Kaffebordet er et DLM fra Hay.

Trappe med spisebord ved Århus Ø/Århus havn.
© Ida Schmidt
Trappen ved spisebordet understreges af den olivengrønne væg. Stole og spisebord er fra Ikea. Lampen Orient over bordet er en nyklassiker tegnet af Jo Hammerborg. Kunst af Tine Nedbo.

Seng ved altan i Isbjerget ved Århus
© Ida Schmidt
Den grå farve på væggen og det mørkegrå kludetæppe skaber et rum i rummet. Sengelinnedet er fra Normann Copenhagen.

Tagterrasse ved Århus Ø - Isbjerget.
© Ida Schmidt

På tagterrassen ved soveværelset troner man blandt takkede, hvide sadeltage, men uden at fryse, for her er også varme elementer: oliventræer og en stol af genbrugstræ.

Se flere arkitektoniske seværdigheder fra det nye Århus på Bo Bedre.