Her er en af Danmarks absolut flotteste lejligheder

Kunsten at skabe et hjem. Det er en svær opgave for de fleste. En af dem, der mestrer det til fingerspidserne,
 er aarhusianske Thomas Gundorph Mortensen. Han er superæstet, og manden bag butikken Stylepaste, som vi kårede til Årets Butik ved BO BEDREs Award-show i 2016. Vi har besøgt butikken
 i latinerkvarteret i Aarhus, og har helt eksklusivt fået et kig ind i de private rammer oven på butikken i det gamle hus fra 1876.

Stylepaste i Latinerkvarteret
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Stylepaste ligger på Studsgade 2-4, og åbnede i oktober 2015. Tidligere lå den legendariske Junk de Luxe her, som Thomas Gundorf Mortensen også etablerede, tilbage i 1986.
 Butikken på to etager er et spændende miks af design, mode, kunst, vintageobjekter og beautyprodukter, og
 stuerne er indrettet som saloner med
 et superinternationalt snit. Men samtidig er der masser af inspiration at hente
 til indretningen derhjemme hos dig
 selv. Butikken er et laboratorium, et eksperimentarium, og er i konstant forandring. Hver gang der sælges 
et møbel, skal der indrettes på ny.

Brunt lam på sofaen
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Thomas har en forkærlighed for danske designikoner, mest for Finn Juhl og Poul Kjærholm, men her i butikken får de et twist, fx er sofaen Poeten af Finn Juhl betrukket med brunt lam, så den med Thomas' ord bliver "sexet up". Du finder også et stort udvalg af de to belgiske brands Michaël Verheyden og Muller
van Severen. Blandt fashionmærkerne er Celine og Joseph, langtidsholdbar mode med en kunstnerisk tilgang.

Custommade spejldisk
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Her ses den imponerende spejldisk, som er custommade. Over hænger en lampe af Olafur Eliasson. Cocktailstolene er betrukket med mønstrede tekstiler fra Etro. Inspirationen har Thomas hentet på bl.a. Claridge's Hotel i London. Stolene er engelske og tyske fra 1950'erne, og Thomas finder dem på netauktioner,
og får dem ombetrukket af en lokal møbelpolstrer.

Butikken har kunder fra både ind- og udland, og på butikkens webshop er der mange internationale kunder fra især Østen, Italien, Tyskland og Frankrig. Der er også et nyt, eget, label på vej, Stylepaste Aarhus, med forskellige homeaccessories og design.

Ørkenfarver og palmelampe
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Et af de mange smukke tableauer i Stylepaste. Her ørkenfarver med Maison Jansens palmelampe, Atollo-lampen fra Oluce, belgiske Michaël Verheydens design, træobjekter og i front bord og accessories
 af Tom Dixon.

Sans for detaljerne i de forskellige rum
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Feminine og raffinerede krukker
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Marmor i mørke toner
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Thomas Gundorph Mortensen
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Oven på butikken, på 3. og 4. sal, bor Thomas Gundorph Mortensen og hans familie. Her er luft, lys og plads. Men ikke mindst sjæl. Og flere forskellige universer.

I hjertet er jeg minimalist. Men det er jo i kontrasterne, dynamikken og magien opstår! Det er i fejlen, i den lille mislyd, du skaber noget unikt og smukt. Nøjagtig som i musik. Der er noget symfonisk over det at indrette sig – der skal være noget, der lige hiver i dig eller får smilet frem. En forkert tone. Man kan kalde det grimhedens æstetik ... Ordene er Thomas Gundorph Mortensens. Han er en provocateur, men også en mand med benene på jorden. Efter 30 år i modebranchen valgte han for et par år siden at fokusere mere på interiør, en branche, der er knap så hurtig og flygtig, men dog stadig beslægtet. Valget var ikke så svært, for design og indretning er en passion for ham. Det ses med tydelighed i hans private hjem, hvor han omgiver sig med særligt udvalgte ting og møbler. Stilen er frivol, opulent, men også nostalgisk. Der er klassikere af Poul Kjærholm, Vilhelm Wohlert, Eileen Gray, Warren Platner, Vico Magistretti med flere.

– I en tid, hvor verden er så foranderlig, har vi brug for ro. Vi kigger mere indad og søger dybere. Se nu bare, hvordan Finn Juhls møbler er populære igen, det organiske, der appellerer til urkraften i os. Det samme med keramik og stentøj, gamle besjælede træobjekter. Håndværket. Det er et ubevidst ønske om, at tiden skal stå stille. Og samtidig er det opbrudstid, hvor vi dropper det forudsigelige, og helst skal overraske både hinanden og os selv. Så det handler faktisk om at bruge det traditionelle på en utraditionel måde, fastslår han.

Underspillet, enkelt og skarpt
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

I lejligheden får det organiske og mere svulstige dog modspil. Thomas elsker nemlig det underspillede, det monokrone, det skulpturelle og minimale, det enkle og skarpe. Hans valg af sofaer et er meget godt eksempel på diversiteten. De sorte Terrazza-lædersofaer af Ubald Klug fra schweiziske de Sede er både minimale og skulpturelle i deres udtryk, og stående her over for hinanden i den rummelige stue bliver de nærmest gallery-pieces. Men de er også bløde og organiske med deres 70'er-look.

– Jeg er meget bevidst om alle ismerne, men er ikke dogmatisk i min indretning. Jeg søger og tiltrækkes af det særlige, og sætter tingene sammen, så der opstår et spændingsfelt. Jeg er meget påvirket af de hoteller, jeg har besøgt gennem årene. Jeg har altid, uanset hvor mange eller hvor få penge, jeg har haft, prioriteret at bo på gode hoteller. Det er de perfekte illusioner, iscenesættelser, erotiske territorier, det er eventyr, og det er i virkeligheden dér, hvor jeg er allermest kreativ.

– Og så gør jeg mig umage, og jeg går efter kvalitet. Jeg plejer at sige, at kunsten at indrette sig er som en sportsgren. Det er noget, man kan øve sig i. Men man skal være født med evnen eller talentet, eller tillære sig den, det er ikke noget, man bare køber. God smag følger ikke kapitalen, smiler han.

Stylepaste er et con amore-projekt for Thomas. Han arbejder intuitivt og med hjertet, og jagter ikke profitten. Der er ingen masterplan. Han kan bare ikke lade være. Altid søgende, eksperimenterende og nysgerrig. Og drømmen er da også at inddrage den private lejlighed og skabe en lille luxury departmentstore på alle fire etager i den 150 år gamle ejendom.

– Jeg har en meget klar holdning til mine omgivelser. Det at omgive mig med smukke ting er en medicin, en salve, for mig. En identitet. Og Stylepaste er ren terapi for mig...

Højt til loftet og synlige bjælker
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Den store stue oppe under taget med Poul Kjærholms PK54-spisebord med grå-brun marmorplade. Herom Thomas' yndlingsstol, Warren Platners armstol fra 1966 (Knoll). Den dekadente lampe er fundet på et fransk loppemarked, og fungerer med sit disco-look som stilbryder blandt det mere klassiske. Tæpperne i lejligheden er 50-60 år gamle persiske tæpper, som Thomas selv importerer fra Iran. Den høje, sorte skulptur Das Zepter stående på en marmorsokkel er af den unge tyske kunstner Gregor Hildebrandt. Skulpturen er skabt af gamle LP-plader med 1980'ernes berliner-band, Einstürzende Neubauten. Erhvervet hos Avlskarl Gallery.

Monokrom stue med sofa-øer
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

De to Terrazzo-sofaer af Ubald Klug fra de Sede står som to bløde øer i rummet. De får lov til at stå
 med plads omkring sig og kun i selskab med et lille Moon-bord fra Gubi, en Michaël Verheyden-skammel, en Poul Kjærholm-taburet og et sidebord af Eileen Gray. I loftet hænger både en lampe af Henri Mathieu, et collectors item, fundet på 1stdibs.com, og en original Multi-Lite-pendel af Louis Weisdorf.

Sort og hvid er baserne i huset
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Udgang til altan
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Et køkken med plads
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Køkkenet er fra Boffi, og rundt om det store arbejdsbord står Jamaica-barstole designet af
 Pepe Cortes for Knoll. Ved endevæggen står en
Eileen Gray-lampe, Tube Light, på gulvet. På væggen et foto af Woody Allen af Ron Galella.

Brændeovn og kunst
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Til højre for brændeovnen hænger et portræt af Yves Saint Laurent og fotokunst af Peter Funch.

Stilet afslapning
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Her trækker man sig tilbage og nyder pejsen, cognacen, musikken, samtalen, cigaren. Indrettet hvidt i hvidt med Finn Juhls Poeten og Pelikanen sammen med en klassisk stol af Michele Bonan. I loftet en Gino Sarfatti-pendel fra Flos. Kunstværket bag stolen er af Günther Förg.

Nyd en lille én med stil
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Barvognen af Herbert Hirche fås hos Stylepaste. Herover hænger kunst af Georg Baselitz.

Tysk kunstværk og designerlampe
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Cigarer og fordybelse
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Herreværelse, bibliotek og pejsestue med rum til forbybelse. Kunsten er af Steffen Jørgensen. Lampen i karmen af Nika Zupanc, den forhandles i butikken. Cigarerne ligger fremme på en bakke.

Pejsestue med plads til ro og afslapning
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
TV-stue med lammeskindslænestol
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

I forlængelse af det store, åbne stue-køkkenrum, ligger en ekstra stue med tv. Her har Vico Magistrettis Raffles-sofa fra DePadova hovedrollen sammen med en vintagelænestol med brunt lammeskind, og en original Pianostol fra 1955 af Vilhelm Wohlert. Bordet med støbte bronzeben er designet af Mark Brazier-Jones. ARCO-standerlampe designet af Achille & Pier Giacomo Castiglioni for Flos. I loftet Koglen af Poul Henningsen for Louis Poulsen, og på gulvet et lampe-loppefund.

Er du blevet inspireret af dette hjem, kan du snuppe stilen her.