Herskabslejlighed på Frederiksberg med fantastisk fransk-inspireret indretning

Første gang man besøger Maria Tofts herskabslejlighed på Frederiksberg, er man overvældet. Ikke på grund af størrelsen, men fordi hendes indretning er et bombardement af kuriositeter samlet gennem det meste af hendes liv. Store og små historier flettes ind i hinanden.


Maria er nok lidt af en frankofil
© Iben & Niels Ahlberg

– Jeg må have boet i Frankrig i et tidligere liv. Jeg elsker alt fransk – maden, landet, interiøret, livet. Jeg føler, jeg er kommet hjem, når jeg kommer til Paris eller besøger min far, der i dag bor i Sydfrankrig, siger Maria Toft med et smil.
 Hun elsker de franske markeder, hvor hun går hjemmevant rundt og finder sine skatte. Målrettet kan man ikke kalde hende. Der er ingen overordnet plan for hendes valg, for hun vælger kun ting, der giver hende en glad følelse af genkendelse indeni. På samme måde er hendes indretning intuitiv. Uanset om det gælder de store træk, eller om det er de mange dekorationer, er det, som om de gamle historiemættede elementer selv finder deres plads og bliver til nye fortællinger. For Maria er det skødesløse eventyr ikke en søgt stilart, men en livsstil. I lejligheden opstår stilen gennem kontraster i materialer og strukturer, stilarter, det tunge og det lette. Selvom hun har samlet mange ting i lejligheden, er her alligevel indrettet med en gennemsigtig lethed, der nærmest kræver, at man selv digter videre på historierne.

– Jeg holder af Frederiksberg i København og har gjort det, siden jeg var barn, hvor jeg elskede at komme og besøge min farmor og min tante, der begge boede her, fortæller Maria. Og hun synes at de smukke gamle herskabslejligheder passer godt til hendes indretningsstil. De høje paneler, store stuer en suite, den smukke stuk og det klassiske parket understreger hendes indretnings udgangspunkt i en vintagestil a la salonerne i Paris i begyndelsen af forrige århundrede.

Maria har arbejdet med mode hele sit voksne liv og er agent for en række franske brands, som hun selv har fundet og bragt til Danmark, hvor lejligheden også har fungeret som hendes showroom.

Det har selvfølgelig ikke kunnet undgås, at også hendes fashion-kunder er faldet for Marias indretning, og mange har spurgt, om de ikke kunne få lov at købe, hvad de nu havde forelsket sig i. Og hun har da heller ikke savnet opfordringer fra venner og bekendte til at sætte indkøbene mere i system og gøre noget ved tanken om dén forretning, hun selv havde overvejet i et stykke tid. Så selvom trangen til at udtrykke sig gennem både mode og boligindretning har fulgt Maria hele hendes voksne liv, er det først de senere år, hun for alvor har valgt at bruge interessen professionelt. I Sydfrankrig har Maria koncentreret jagten på markederne her og endelig kunnet glæde sig over at skulle købe mere, langt mere, end hun selv ville have plads til i lejligheden. Resultatet kan ses i butikken Boho Habits, som hun åbnede i 2015.

Forskellige udtryk samles til en enhed
© Iben & Niels Ahlberg

Sofaen fra Bolia giver et moderne look i stuen. Over har Maria Toft meget gennemført hængt masser af vidt forskellige billeder, tryk, fotografier og spejle i lige så forskellige rammer. Sofagruppen er afgrænset med et tæppe fra Marokko.

Klassisk herskabslejlighed
© Iben & Niels Ahlberg

Maria Toft bor i en af de gamle ejendomme på Frederiksberg fra begyndelsen af forrige århundrede. Her har hun indrettet sig i en af de klassiske herskabslejligheder, hun føler passer perfekt til hendes egen indretningsstil, der har sin basis i stil med bohemeverdenens saloner i Paris fra samme tid.

Her er lidt af hvert
© Iben & Niels Ahlberg

Den store dagligstue er indrettet med samme grundelementer fra franske markeder, men her er en langt mere varm og organisk stemning. Sengen med det fine flettede hovedgærde er Marias forslag til en daybed, der er gjort hyggelig med antikke kelimpuder og et vattæppe, der matcher farverne. Jagttrofæerne på væg og gulv giver et henkastet maskulint touch sammen med det bastante sofabord med træramme og en ca. 10 cm tyk granitbordplade.

Lidt moderne skal der også til
© Iben & Niels Ahlberg

Moderne kunst er med til at trække Marias indretning op til i dag. Her er det Kastanje Andersens værk, der samtidig falder perfekt ind i stuens øvrige farver. Den store palme på bordet giver farve og energi i den ellers farveløse spisestue.

Bordopdækning med det hele
© Iben & Niels Ahlberg

Et stort vitrineskab er fyldt med alt til bordopdækning. Fine facetslebne glas, et stel fra Royal Copenhagen sammen med gamle svenske tallerkner, krukker og vaser fra danske Aluminia står side om side i skabet, og når hun dækker op, bliver
 det meste taget i brug på tværs af alle stiludtryk.

Mystik og levende billeder
© Iben & Niels Ahlberg

Omkring det rå plankebord står en blanding af stole, både moderne designstole og vintagefund. Væggen er fyldt med spejle og tomme rammer. Maria elsker spejlenes mystik og evigt skiftende billeder, der viser stuen fra anderledes vinkler.

Det gule yndlingsmøbel
© Iben & Niels Ahlberg

Hjørnet af dagligstuen er bygget som et udhæng på ejendommen, der giver et vidunderligt lysindfald dagen igennem. Her i nichen står et af Marias yndlingsmøbler, den gule lænestol, som er et af de få møbler, hun ikke kan forestille sig at sælge igen. Et perfekt læsehjørne, som hun elsker at sidde i, når hun har et roligt øjeblik. Foruden stolen er nichen blandt andet dekoreret med krukker, nye og antikke tryk, en kinesisk hest og en skammel med de seneste modemagasiner.

Et samlingspunkt for familien
© Iben & Niels Ahlberg

Da det er en lejlighed, Maria har lejet, har hun selvsagt ikke brugt formuer på nyt køkken. I stedet har hun sat sit eget præg på rummet med store skabe fra Frankrig og et stort køkkenbord med marmorbordplade, som også bruges til spisebord, hvor familien kan hygge sig med de daglige måltider.

Umage taburetter
© Iben & Niels Ahlberg

Den afslappede holdning, der præger indretningen, er her fulgt op med flere små stilleben, grønne planter og en række umage taburetter under bordet.

Butik med franske og danske fund
© Iben & Niels Ahlberg

Marias butik Boho Habits åbnede i sommeren 2015 på Frederiksberg i København. Lokalet er indrettet med rå murstensvægge, betongulv og noget så usædvanligt som et tapetseret loft. I disse spændende rammer tilbyder hun samme udvalg, som hun har indrettet sig med hjemme.

Vindueskarm med lampe i krystal, fransk vejskilt og andre pyntegenstande
© Iben & Niels Ahlberg
Grønne patentflasker svævende ved vindue med enkelte blomster i
© Iben & Niels Ahlberg