Fantastisk bolig på blot 53 m2
Her er et bud på fremtidens hjem. 53 kvadratmeter indrettet til én person og udnyttet til det yderste. Med køkken og bad i høj kvalitet – og udsigt til byens tårne.
AfErik Rimmer

©
Andreas Mikkel Hansen
Ifølge fremtidsforskerne vil flere af os komme til at bo i byerne, og især de store af slagsen. Samtidig vokser antallet af mennesker, som ikke nødvendigvis er single, men gerne vil have sine egne rammer. Sådan et eksempel er Carsten færgegaard. Han er indretningsarkitekt og CEO for italienske Boffi i københavn og store manager for Boffi Oslo. Han skrev sig sidste år op til en andelslejlighed med udsigt til Christianshavn, og ret hurtigt fik han mulighed for købe en på 53 kvadratmeter. Andelen var billig, kun 100.000 kr., lejen lav, men alt trængte ikke bare til en kærlig hånd, men den helt store tur. Renoveringen har alt i alt kostet rundt regnet en halv million kroner, men så er den oprindelige et-værelseslejlighed også blevet forvandlet til en stor luksushotelsuite, som nok er opdelt, men alligevel sammenhængende.
– Ejendommen her blev bygget i 1934. Køkkenet var vendt mod gården, og så sov man i stuen. Jeg besluttede mig for, at køkkenet skulle være det centrale og blive en slags rumdeler. Derfor er der også en døråbning i køkkenet, så lyset fra altanen i soveværelset og altanen i stuen kan finde hinanden, siger Carsten færgegaard, som valgte køkkenet i hvidt, så det træder frem i den ellers grå lejlighed. Ved at vælge en gennemgående farve på vægge, lofter og fx fliser i badeværelset er det lykkedes at få lejlighedens rum til at blive til en helhed, og man lægger mærke til, hvordan den samme farve faktisk skifter udtryk fra det østvendte rum til det sydvestvendte.
– Den gennemgående mørke grå farve på alle lejlighedens overflader – vægge, loft, paneler, fliser, radiator – var et forsøg. Jeg ved, at den mørke monokrome baggrund virker i store rum. men ville det også virke her? Resultatet er blevet som en drama- tisk tom kulisse, hvor indretningen er forestillingen.
### Køkkenet som møbel
Carsten færgegaard ser en udvikling hen mod, at køkkenet bliver mere og mere et møbel i vores hjem. Om det så er et stort eller lille møbel, afhænger naturligt nok af hjemmets størrelse. Der dog visuelt altid kan gøres større med indretningsarkitektens løsning nr. 1: spejle. Og dem er der overalt i lejligheden. De forstørrer lejligheden og videregiver den helt forbløffende udsigt til københavns ikoniske tårne og bliver et spejlbillede på fremtidens hjem. lille, men med løsninger til at optimere rammerne for det gode liv.

©
Andreas Mikkel Hansen
Køkkenet går ikke til loftet, for så ville det blive for bastant, og i øvrigt også ødelægge effekten af det gamle stukloft, der også er malet gråt som alle vægge. Rummet over køkkenet skal forblive tomt, for at køkkenet virkelig træder frem. Ovnen er fra Gaggenau, og vaserne på bordet er fundet i Fil de Fer,

©
Andreas Mikkel Hansen
Køkkenet har kun det nødvendigste: en vask, en opvaskemaskine, ovn og kogeplade plus køleskab. De fleste funktioner er gemt bag de hvide flader. Det indbyggede led-lys er også med til at spare plads. Spejlet i køkkenet forstærkes af det store spejl på væggen.

©
Andreas Mikkel Hansen
Ovenskabet i køkkenet er – som resten – designet grebløst, så når man trykker på lågen, åbner den ud i rummet. Når man skal lukke den igen, er det ikke nødvendigt at få fat i lågen, men man trykker i stedet på en lille knap i siden. Derfor kan det placeres højt i køkkenet, uden at man nødvendigvis altid skal have en skammel for at nå op.

©
Andreas Mikkel Hansen
Trægulvet er valgt, så det virkelig kan tåle at blive brugt – ugen før BO BEDRE var på besøg, var næsten 40 samlet til housewarming. Et eksempel på, at man må gennemtænke ens ting i en lille lejlighed, er de spanske glas på køkkenbordet. De bliver brugt til kaffe, vand og vin. Maleriet til venstre er af Bjørn Agertved. Hønen er en fransk skydeskive og fra Fil de Fer.

©
Andreas Mikkel Hansen
Carsten Færgegaard er uddannet indretningsarkitekt, og det er tydeligt, at han har brugt sine evner til at få skabt en helhed i den lille lejlighed. Udgangspunktet har været, at de få ting, der er plads til, er nøje valgt ud, og han har da også været igennem en proces med at sælge ting fra sine tidligere bopæle – simpelthen minimere genstandene i hjemmet.

©
Andreas Mikkel Hansen
Klappen på skænken fra USM Haller kan lukkes, men også hurtigt igen blive til et lille skrivebord. Skamlen er fra Frama, de smukke keramiske krukker står Morten Løbner Espersen for, og lampen Tolemeo er fra Artemide.

©
Andreas Mikkel Hansen
Den nøddebrune sofa fra Living Divani fylder nichen ud mod udsigten. Bordet er også fra Living Divani og designet af Piero Lissoni.

©
Andreas Mikkel Hansen
Den lille altan har plads til, at to kan spise en middag her. Og det er fristende, for udsigten fra lejligheden er betagende med alle Københavns tårne i synsfeltet.

©
Andreas Mikkel Hansen
I entreen er der blevet plads til en lille garderobe. Døren, der kan skydes for vaskemaskine og tørretumler, kan også rulles hen foran åbningen til soveværelset.

©
Andreas Mikkel Hansen
Også i soveværelset har Carsten Færgegaard indrettet sig med spejle. Bag sengen ses et stort et, som glarmesteren var nødt til at fremstille i to dele. Imellem dem har Carsten anbragt en surringsskinne fra en lastbil. Den bliver smart brugt til lamper. De åbne garderobeskabe er fra Boffi.

©
Andreas Mikkel Hansen
Badeværelset har flere spejle. Dels et stort på den ene væg – og dels et højt et, som i virkeligheden dækker over et skab. Det er fra Boffi, der også står for vask og toilet. Fliserne er 45 x 45 cm og hedder Royal Mosa og er fra Woodstone.

©
Andreas Mikkel Hansen
Brusenichen er smal, men følger naturligt vinduet ud mod gården. Ved at vælge store fliser snyder du øjet, så nichen faktisk ser større ud.