byhus ombygning frederiksberg
© Christina Kayser Onsgaard

De har skabt deres eget byhus

Parret havde to lejligheder oven på hinanden, og med opfindsomhed har de nu skabt deres helt eget byhus med altan og have.

Frederiksberg byhave byhus sommer
© Christina Kayser Onsgaard

Mere plads og drømmen om en villa på Frederiksberg førte Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen ind i et byggeprojekt lidt ud over det sædvanlige.

Parret har nemlig lagt to 2-værelseslejligheder vertikalt sammen og fået en 108 kvadratmeter stor lejlighed fordelt på 2 etager – med altan for oven og have forneden.

– Dina og jeg havde hver vores lejlighed, da vi ville flytte sammen. Vi udlejede dem begge og lejede i stedet en større. En dag opdagede jeg ved en tilfældighed, at stuelejligheden under Dinas førstesalslejlighed på Frederiksberg var til salg, og straks øjnede jeg mulighederne i at lægge de to lejligheder sammen og dermed skabe en slags byhus, forklarer Morten Dalsgaard, der er arkitekt hos m4 arkitekter.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter

Undersøgte mulighederne på forhånd

Når man vil købe en ekstra lejlighed med henblik på at lægge den sammen med en anden, er det altid en god idé at få rådgivning fra en arkitekt. Dels for at få den rette planløsning – og dels for at få overblik over selve myndighedsprocessen.

frederiksberg byhus stue trappe
© Christina Kayser Onsgaard

– Hvis man vil lægge to ejerlejligheder sammen, skal man søge en juridisk og byggeteknisk tilladelse hos kommunen. Men husk også at tjekke vedtægterne i ejerforeningen. Hvis det er 2 andelslejligheder, det drejer sig om, skal man altid konsultere med vedtægterne og bestyrelsen i andelsforeningen. Det vidste jeg, fordi jeg er vant til at rådgive om det, forklarer Morten og understreger pointen:

– Og netop derfor er det en rigtig god idé at få professionel rådgivning, inden man lægger pengene på bordet til lejligheden. Så man er sikker på, at sammenlægningen faktisk kan realiseres, siger Morten Dalsgaard.

Tænkte i bevægelsesmønstre

Når han som arkitekt skal rådgive andre om planløsninger i lejligheder i 2 etager, beder han dem altid om at overveje deres bevægelsesmønstre og tænke over, hvilken indretning der vil være mest praktisk for netop dem.

– Jeg havde de samme drøftelser med min kæreste, så vi kunne få lavet den mest praktiske fordeling af rummene. Vi talte også om at have stuen ovenpå, men så tror jeg ikke, vi havde fået brugt den. Nu er vi glade for, at alle opholdsrum er nedenunder. Og samtidig er det fedt for de store børn, at de kan gå op på deres værelser med deres venner, så de nærmest har en etage for sig selv deroppe, siger Morten Dalsgaard.

frederiksberg byhus stue udelys
© Christina Kayser Onsgaard

Trappen var det centrale projekt

Udover planløsningen var trappen det helt centrale projekt i sammenlægningen af lejlighederne.

– Trappen har været nøglen til hele det her projekt. Jeg har selv tegnet vores trappe og fået et trappefirma til at producere den specielt til os. For vi ville gerne have en spindeltrappe, som fyldte mindst muligt. Og så ville vi have den til at gå fra opholdsstuen nedenunder og op i forældresoveværelset, hvor vi på sigt har mulighed for at sætte en skillevæg op, så soveværelset bliver lukket af, siger Morten Dalsgaard.

Se flere af arkitekt Morten Dalsgaards projekter her

frederiksberg byhus trappe sofa
© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus soveværelse
© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus mellemgang
© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus soveværelse skab opbevaring
© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus trappe spiral
© Christina Kayser Onsgaard
frederiksberg byhus plantegning

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.