Kom indenfor i et stilrent juleunivers

Når december banker på, bliver den stramme, monokrome indretning blødt op.

Jul a la Marie-Louise

En traditionsbunden jul står øverst på listen hos visual merchandiser Marie-Louise Warley Kjær.

Hvert år vægter familien de samme ritualer, og hvert år er genkendelsens glæde lige stor.

I hendes hjem bliver julepynten brugt til at skabe anderledes liv i hendes stilrene, monokrome indretning.

© Pernille Enoch

Den enkle, nærmest skulpturelle, julepynt i papir er fra Arket og House Doctor.

© Pernille Enoch

Familien forsøger altid at gøre lidt ekstra ud af at finde det helt rigtige juletræ. Træet er i år fældet på Sonnerupgaard Gods, men ellers henter familien det hos de lokale spejdere, hvor de i årenes løb har haft mange hyggelige eftermiddage med gløgg og bålpandekager. Træet er enkelt pyntet med primært hvide farver. Lænestolen med de sort-hvide striber er fra Bo-Tikken. Vintage Nagel-stager danner en stor skulptur på pejsen.

Duften af jul

Her dufter vidunderligt af jul. Af gran – fordi juletræet netop er båret ind og er i gang med at blive pyntet.

Men først og fremmest af hjemmebag – vaniljekranse og ingefærkager – fordi hele huset og hele familien netop har været på den anden ende i forbindelse med den årlige bageweekend.

© Pernille Enoch

Den fine papirjulepynt skaber en let kontrast til det mørke træ.

© Pernille Enoch

Vaniljekransene bliver bagt årligt i familiens bageweekend.

© Pernille Enoch

Stellet Hjertegræs blev designet af Thorkild Olsen i 1934 og fremstillet hos Royal Copenhagen. Det er et typisk stel fra 1930’erne.

Øje for æstetik og visuelt design

Marie-Louise Warley Kjær er en af de personer, der ægte holder af julen, og hun elsker at pynte huset.

Jo før, jo bedre – og allerede i begyndelsen af december kribler det i hendes fingre for at hive kasserne med både ny og gammel julepynt op fra kælderen.

For Marie-Louise, der har en professionel baggrund som visual merchandiser og kreativ projektleder, først i tøjbranchen og nu hos boghandlerkæden Arnold Busck, er det at pynte op selvfølgelig en smal sag.

Det ligger i fingerspidserne, og hvor oppyntningen hjemme hos os andre let kan blive kaotisk og sjusket og lige i sidste øjeblik – ja, så er det altså ikke tilfældet her.

© Pernille Enoch

Køkkenet ligger i umiddelbar forlængelse af spisestuen – kun adskilt af et smukt glasparti fra Blomqvist Kleinsmedie. Familiens køkken er bygget af Woodwork Inventar Snedkeri, og det er stedet, hvor Marie-Louise laver juledekorationer. Der er ikke meget julerødt, der får lov at snige sig ind her – kun puden i stolen fra H&M kommer frem hvert år. Stolen, J52B, er designet af Børge Mogensen for FDB og købt på lauritz.com.

© Pernille Enoch

I den store stue dækkes der op til årets julebord, som en mistelten markerer indgangen til. Det grafiske værk er af Jean Dewasne og købt på auktion ligesom bænken fra en dansk snedkermester. Spisebordet er udført på mål af en snedker, og omkring bordet står sorte Syver-stole designet af Arne Jacobsen og produceret af Fritz Hansen. Industrilamperne er vintage og købt på et marked i Frankrig.

Minimalistisk indretning

Marie-Louises generelle indretningsstil kan karakteriseres ved det lille ord ro og med en farvepalet domineret af sort, hvid og natur.

Hendes æstetiske hjem er et sublimt eksempel på, hvor effektfuld begrænsningens kunst er.

Men når december banker på, bliver den stramme, monokrome indretning blødt op med levende grønt, tørrede kogler og grene, en enkelt hest i halm, hvide keramikfigurer, delikate papirklip, sorte bogstaver, en mistelten og – som prikken over i’et – store kugler i sølv, der hænger langs trappen.

© Pernille Enoch

I et hjørne af spisestuen står et gammelt pianette produceret af Louis Zwicki og fundet på Den Blå Avis. Fuglen i træ, House Bird, er designet af Ray og Charles Eames, og den overdimensionerede bordlampe, Black Sheik, er fra Design By Us. Op ad billederne, hvoraf det lille er et linoleumstryk af Mie Olise Kjærgaard, står et papirklip og familiens adventskrans, som består af fire bloklys i hver sin hvide keramikfod fra Søstrene Grene.

© Pernille Enoch

Både til hverdag og jul dækkes der op med stellet Hjertegræs. I samspil med krystalglas, delikate hørservietter og en lille olivenkvist bliver udtrykket yderst stemningsfyldt.

© Pernille Enoch

En gammel kommode skaber varmt liv og basis for et mindre tableau bestående af den ikoniske Snoopy-bordlampe, der er designet af Achille & Pier Giacomo Castiglioni i 1967 for Flos, et par julede porcelænsfigurer og et sort-hvidt værk af Robert Jacobsen.

Enkelt og grafisk julepynt

En lille smule klassisk rød sniger sig også ind, men kun i form af tynde tråde og bånd til ophængning og en fin, gammel pude med et rødt mønster, der får plads i armstolen i køkkenet.

– De store sølvkugler, jeg hænger op langs trappen, er et tilbagevendende input – sådan har det været, siden børnene var små, men ellers er oppyntningen ikke traditionsbunden, fortæller Marie-Louise og fortsætter:

– Det er selvfølgelig de samme ting, jeg pynter op med hvert år, for meget af vores julepynt har en del år på bagen. Jeg er ikke typen, der farer ud og køber nyt hvert år. Snarere tværtimod. Jeg elsker at åbne kasserne, og gensynet med den fine pynt er en glædens stund for mig hvert eneste år.

© Pernille Enoch

I vinduerne hænger dekorationer i form af grene med kogler og bånd, som Marie-Louise selv har kreeret ud af fund fra skoven. Den beige sofa er fra Ilva, mens sofabordet PK61 med sort skiferplade er designet af Poul Kjærholm og købt på auktion hos Bruun Rasmussen. På væggen hænger et stort, håndkoloreret grafisk print af Jens Birkemose.

© Pernille Enoch

Det arkitekttegnede skrivebord har familien købt på auktion. Det sort- hvide værk er et originalt stoftryk af Arne Jacobsen, som også har designet den sorte Syver-stol, der produceres af Fritz Hansen. Jieldé-lampen er vintage og designet af Jean-Louis Domercq. Kunstnerisk liv på bordet bliver skabt af en en-linje-tegning af Marie-Louises søster, Line Warley Frøsig, værket Inde i byen fra 1963 af en af Marie-Louises favoritkunstnere Sven Dalsgaard samt tre bogstaver, der tilsammen danner ordet JUL. De er gammelt regi fra en vinduesdekoration.

© Pernille Enoch

Langs trappen hænger store sølvkugler i røde bånd. Sådan er der blevet pyntet op, siden børnene var små, og familien flyttede ind i det store hus i Charlottenlund. Kuglerne er også gammelt regi fra en vinduesdekoration.

Fortryllende borddækning

Et af de helt store øjeblikke er, når julebordet skal dækkes.

Og til trods for at der bliver dækket op med familiens hverdagsstel, der er det udgåede Royal Copenhagen stel Hjertegræs, tegnet tilbage i 1934, så formår Marie-Louise at skabe en helt fortryllende julestemning, når det sammensættes med smukke krystalglas, pudset sølvbestik, fine hørservietter og, som i år, en afklippet lille olivenkvist på toppen af hver tallerken.

– Stellet har jeg arvet fra min farmor, og det har en helt særlig betydning for mig, forklarer Marie-Louise.

– I år skal vi, som altid, holde juleaften hjemme, og vi bliver otte i alt. Menuen består ganske klassisk af and, flæskesteg, hvide og brune kartofler, hele to slags rødkål – min mands hjemmelavede og den fra glas, som jeg hælder til – og min mors utrolig lækre brune sovs. Måltidet toppes hvert år med risalamande med kirsebærsauce og kun én mandel, siger Marie Louise.

© Pernille Enoch

I entréen pyntes der også op til jul med en hjemmelavet gren med kogler og kranse