Idyllisk symbiose mellem gammelt og nyt
Et smukt, gammelt bindingsværkshus uden for Svendborg har fået tilføjet en moderne tilbygning, som har skabt mere plads, lys og panoramaudsyn til mark og skov.
På gårdspladsen kan familien slappe af og spise dagens måltider, når vejret tillader det. Havebordet er fra et havecenter i nærheden, og vasen er købt brugt fra en blomsterbutik i Svendborg.
Vaskeægte Morten korch-stil
Gennem gule marker og en frodig skov snor vejen sig til det gamle bondehus, hvor Anna og Nicolai bor med deres to børn. Man kunne let tro, at man var kørt forkert, for vejen er blind, og det er først, når man er lige ved at vende om, at det sort-hvide bindingsværkshus i vaskeægte Morten Korch-stil kommer til syne forude.
Den sorte tilbygning tegnet af Gråbrødre Arkitekter og det 250 år gamle bondehus, har ikke meget tilfælles hverken alders- eller stilmæssigt, men de komplementerer alligevel hinanden. Det sorte træ, som tilbygningen er lavet af, er inspireret af bjælkerne på det gamle bondehus. Den nye tilbygning åbner sig mod mark og natur og lader masser af lys flyde igennem hjemmet.
Omgivet af natur
Parret flyttede ind i huset i 2002, efter at de i en årrække havde boet i udlandet og søgte et mere roligt sted omgivet af natur. Huset ligger lige uden for Svendborg, så selvom det syner af at være langt ude på landet, så er bylivet kun få kilometer væk.
For enden af en blind vej ligger det hyggelige hjem, hvor Anna og Nicolai bor med deres to drenge, Albert på 12 og Karl på 14.
Savnet til mere plads og lys
Familien var glade for det gamle bindingsværkshus, men savnede mere plads og lys. For få år siden tog de derfor springet og kontaktede Gråbrødre Arkitekter for at høre, om de kunne hjælpe dem med den tilbygning, som de havde i tankerne.
Anna mellem det nye og gamle hus.
Det ønskede resultat
I dag står den kun tre meter brede, men alligevel rummelige, sorte træbygning færdig, og parret kunne ikke have ønsket sig et bedre resultat. For med tilbygningen har familien ikke blot fået flere m², men også langt mere lys.
Fra soveværelset har parret fabelagtig udsigt over mark og skov. De brune velourgardiner fra Botex holder effektivt lyset ude. Stolen er designet af Marcel Breuer og bærer navnet Wassily Chair.
Bedre lysindfald
– Et bondehus, der er 250 år gammelt, er ikke bygget for at lukke lyset ind, og vi har derfor altid haft et lidt mørkt hus, men det er slut nu, fortæller Anna og tilføjer, at køkkenet, som ligger i den gamle del af huset, tilmed har fået mere lys i kraft af åbningen til tilbygningen.
Kontoret er indrettet i tilbygningens stueetage, hvorfra der er udgang til marker, skov og solnedgang. Forrest i billedet ses en skulpturel stol fra Skagerak. Maleriet på væggen er malet af Annas far, Kjeld Parsum, mens skrivebordet er et arvestykke fra Nicolais oldefar. Reolen er specialbygget af en snedker til rummet, da parret ønskede den hævet, så den fyldte så lidt som muligt i det smalle rum.
En udfordrende opgave
Det var ikke nogen let opgave for arkitekterne at tegne den 70 m² store tilbygning. For selvom der ingen naboer var til at genere under byggeprocessen, gjorde det fredede stengærde bagved huset, at det var svært at få placeret alle rummene fornuftigt, uden at det skulle blive for trangt. Bygningen kunne nemlig kun laves tre meter bred, så særligt placeringen af trappen voldte en del problemer.
Køkkenet er placeret i det gamle hus, hvor ikke alt står snorlige – men det er en del af charmen. Spisebordet, som lyses op af lamper fra Ikea, har parret fået lavet efter egne tegninger i Hamborg. Stolene er af Charles & Ray Eames.
Respekt for det gamle
Arkitekterne måtte komme med en lang række løsninger, inden parret kunne træffe en endelig beslutning om, hvordan bygningen skulle konstrueres. Selvom tilbygningen er holdt i en anden stilart end det oprindelige hus, er den alligevel bygget med respekt for det gamle bindingsværk, hvis sorte bjælker går igen i det nye. Parret havde hele tiden vidst, at de ville bygge i sort træ, men hvordan det helt nøjagtigt skulle se ud, fik de hjælp til.
Trappen, som fører op til første sal, er opsadlet og i fyrretræ. Trappefabrikken står bag design og udførelse.
Stimulerende for øjet
– Det var arkitekten, der rådede os til, at tilbygningen skulle bygges med lodret træbeklædning, der er opdelt med vandrette bånd. De vandrette opdelinger virker stimulerende for øjet og gør facaden meget lettere at bygge for tømrerne, forklarer Anna.