Væk med børnekamre og gule mursten

Væk med børnekamre og gule mursten - i dag regerer lys, luft & højt til loftet på den gamle 60'er-matrikel

© Martin Dyrløv Madsen

Huset ved Hareskovby i Nordsjælland blev købt som beset. Eller mere præcist, så var parret faktisk slet ikke ude at se på det lille gulstenshus, inden de sendte et bud til ejendomsmægleren. Det blev et lynhurtigt salg, så de var spændte, da de endelig besøgte huset. Men da de så det, var de ikke i tvivl om, at deres arkitekt Lotte Elkiær, der er medlem af Danske BoligArkitekter, kunne forvandle det til det dejlige hjem, de havde i tankerne.

  • Det var præcis den type hus, vi havde set arkitekt Lotte Elkiær bygge om, og vi havde ingen intentioner om, at det skulle blive ved med at ligne sig selv. Området er præget af meget forskellig arkitektur, så på den måde var der heller ingen begrænsninger, siger den ene ejer, Mette Falk.

Sammen med arkitekten gik parret i gang med at planlægge ombygningen. I første omgang et halvandenplanshus med en førstesal, men en nabohøring slog den ide ihjel. - Vi skulle gå på kompromis med masser af ting, og vi ville ikke lægge os ud med naboerne. Så vi startede forfra, fortæller Mette Falk.

Løsningen blev i stedet et etplanshus med en ny tilbygning bygget forskudt på den oprindelige del af parcelhuset. En moderne og skarpskåren version af parcelhuset med et stort fokus på udelivet, som familien vægter rigtig højt. - Lotte fik mere eller mindre frie hænder. Vi ønskede os et hjem med masser af lys, og hun har formået at få haven inkluderet i huset. Terrassen er en fortsættelse af køkkenet, og man føler nærmest, man står i haven, når man smører madpakker. Vi faldt også for, at stuen og køkkenet er lidt adskilt, selv om de stadig var tæt på hinanden - for husets forskudte dele gør, at du alligevel kan trække dig tilbage til stuen uden at kunne se ud på opvasken, siger Mette Falk. Familien overvejede oprindeligt at bygge et typehus, men Mette Falks research viste, at der ikke var nogen af dem, der opfyldte alle familiens ønsker. Det gør deres ombyggede hus til gengæld. Og selv om fundamentet for huset er et gammelt 60’er-parcelhus, føler familien, at de bor i et helt nyt hus. - Oprindeligt kiggede vi jo efter noget nybygget, for vi har hverken tid eller evner til at bo i et hus, der kræver konstante reparationer. Her er virkelig den her “nyt hus-følelse”, og du kan jo heller intet se fra det gamle hus. Og så er alt tilpasset til vores behov. Det springende punkt er udhænget ved terrassen. Vi griller nemlig hele året, og det var nærmest min mands eneste krav til huset: at han kunne stå der i tørvejr. Og det kan han.

Foto: Den lave del til venstre markerer det oprindelige parcelhus, mens den høje del er den forskudte tilbygning. Hele huset er blevet pudset op, og familien har nu fået et hjem på 179 m2, der lige så godt kunne være et spritnyt hus. i spiseafdelingen på terrassen står et havebord fra Royal teak med Forrest-stole fra Fast Design omkring. Stuedelen af uderummet er indrettet med bløde loungemøbler fra Karmameju. Fuglehuset PipPip er fra SMD design.

© Martin Dyrløv Madsen

Mod vejen er huset mere lukket om sig selv. Loftshøjden i den oprindelige del er hævet ved indgangspartiet for at give en mere lys og luftig velkomst til huset. En stor forskel fra det oprindelige 60’er-hus’ mørke og lavloftede pistolgang.

© Martin Dyrløv Madsen

Huset vender sig mod haven med store vinduespartier og en terrasse, der binder
grill- og spiseplads udenfor sammen med køkkenet. Spisebordet er fra 8000c, Hope-lamperne fra Luceplan. Wegners Y-stole fuldender indretningen. Parret har gjort meget ud af akustikken og har sat akustikplader i loftet, og kunsten på væggen til højre er et lyddæmpende kunstværk fra Earmark/Akuart.

© Martin Dyrløv Madsen

Stuens sofahjørne fortsætter ud på terrassen, der er indrettet med loungemøbler fra Karmameju. Sofaen er fra Bolia, og bordet fra Naver Collection. Skænk af Børge Mogensen og lampe fra Tom Dixon. Maleriet er endnu et stykke lyddæmpende kunst.

© Martin Dyrløv Madsen

Husets forskudte dele gør, at køkken og spiseplads hænger sammen med opholdsstuen, men alligevel er adskilt. Andeparret på terrassen kom forbi og gik faktisk helt ind i huset, da vi var på besøg. Stole fra Paustian. Kunstværket er et lyddæmpende vægpanel af Anne Kyyrö Quinn. Gulvlampen er enTolomeo Mega fra Artemide.

© Martin Dyrløv Madsen

Kig fra køkkenet mod indgangen, hvor loftshøjden er hævet og et vindue er sat ind for at give mere lys.

© Martin Dyrløv Madsen

Det nye køkken er fra Kvik og blev skitseret ind i huset af arkitekten og tilpasset af køkkenfirmaet. Bordpladen i corian er fra Bordpladen.dk, armaturer fra Vola og køleskab fra De Dietrich.

© Martin Dyrløv Madsen

Den brede terrasse giver indtryk af, at inderummet fortsætter ud i haven, hvilket netop var et af parrets store ønsker til huset. Havebordet er fra Royal Teak, stolene hedder Forest og er fra Fast Design.

© Martin Dyrløv Madsen

Før-billedet af huset illustrerer, hvor meget det er forandret efter ombygningen. Familien overtog deres hus i november, og byggeriet gik i gang februar og stod færdigt 1. juli. Fra køb til planlægning, byggeri og indflytning gik i alt ca. 7 måneder. Huset på oprindeligt 112 m2 kostede 3,1 mio. kr. Byggeriet inkl. haveanlæg, terrasser, carport har kostet 3,5 mio. Huset er nu 179 m2. Grund 825 m2.
Arkitekt: Lotte Elkiær,ee-arkitekter.dk.

Arkitekt Lote Elkjærs råd til ombygning af 60'er-huse

◆ Lysindfaldet i et hus er afgørende for den livskvalitet, din bolig kan være med til at give dig, så vær meget opmærksom på grundens solorientering, både i forhold til det eksisterende hus, men også i forhold til, hvor på grunden du bygger til.

◆ Vær opmærksom på, at det langtfra er alle 60’er-huse, det kan betale sig at bygge videre på. En del huse fra den periode er af så dårlige materialer (fx gasbeton), at det både omkostningsmæssigt og energimæssigt ikke kan betale sig. Få altid en byggesagkyndig med indover inden køb.

◆ Undersøg, om der er nogle særlige servitutter på grunden, der kan komme til at spænde ben i forhold til en til/ombygning - det kan være fx være, at det kun er tilladt at bygge i én etage.

◆ Huskøb og om/tilbygning er en af de største investeringer, man gør i sit liv, og det er derfor vigtigt at få professionel rådgivning, så du får afdækket alle de muligheder, grunden og huset har.

Danske Boligarkitekter
© None

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed. Læs mere om Danske Boligarkitekter, og se flere boliger, på www.danskeboligarkitekter.dk.