Utzon arven

Det yngste skud på den arkitektoniske Utzon-stamme hedder Jeppe Utzon. Han er barnebarn af berømte Jørn Utzon og tager arven op med et sublimt hus på Fyn uden fast rumopdeling.

© Tim Bjørn

Utzon er et navn, der vækker genklang i ørerne på arkitekturinteresserede over hele verden. Det ved Jeppe Utzon kun alt for godt. For ligesom sin verdensberømte farfar, Jørn Utzon, faderen Jan Utzon, faster Lin Utzon samt farbroderen Kim Utzon, er Jeppe Utzon gået den kreative vej.

Men han ser ikke familiearven som en byrde. Den er mere en fordel i de fleste situationer.– Der er ingen tvivl om, at jeg i starten af min karriere har fået foræret lidt mere opmærksomhed, fordi jeg hedder Utzon til efternavn, og det er jo ikke en dårlig ting som ung og nyuddannet. Jeg er meget stolt af min familie, men i arkitekturfaget er et kendt efternavn bestemt ikke nok i længden. Jeg prøver da også at styre væk. Jeg gør mig ekstra umage med at gøre noget helt andet og skabe mit eget udtryk, fortæller Jeppe Utzon.

© Tim Bjørn

Når gardinet til køkkenet er trukket for er der skabt en spisestue. Gardinstoffet i uld fra Kvadrat er valgt fordi, det lader en smule lys igennem, så de lyser op både udefra og inde. Det smukke højkantsparketgulv er lavet af små sammenlimede stykker affalds- træ. Om bordet fra IDEmøbler står seks klassiske Y-stole fra Carl Hansen & Søn. Skålen er fra Hay, og lampen er en PH Kuglelamel. Termokanderne hedder orange By Merx og er svenske.

© Tim Bjørn

På østsiden af huset er vinduerne ganske små og sidder så lavt, at morgensolen kommer ind, men uden at man har kig til naboerne.

© Tim Bjørn

Den lille reol i arbejdsværelset er præget af en patineret samling Hvem Hvad Hvor, hvoraf de ældste er fra 1950’erne. Ved siden af den udstoppede blishøne står en håndtegning af Jørn Utzon samt en collage af Eva Brørup.

© Tim Bjørn

De røde køkkenelementer er fra Invita og passer i farven til den røde PH-lampe samt de varme gardiner og det smukke gulv. Bordpladen i corian, de hvide klinker, det hvide Jørn Utzon-bord samt Aalto-stolene med hvide lammeskind fra IKEA gør rummet lyst. Armatur fra Vola.

© Tim Bjørn

Den sydvendte terrasse ved soveværelset har trapper ned til haven. Her kan man sidde og nyde solen. Stolene er fra Jysk og designet af Jakob Berg.

© Tim Bjørn

Arbejdsværelset har udsigt til terrassens vandbassin samt markerne og skoven i horisonten. Det er enkelt indrettet med Wegner-stole samt et lille arbejdsbord fra Carl Hansen & Søn. Standerlampen fra Louis Poulsen er designet af Arne Jacobsen. Plaiden er fra Hay.

© Tim Bjørn

Mod vest lukker de store døre masser af lys, luft og udsigt ind i huset. Her går en trappe op til terrassen og et vandbassin, hvor fuglene bader og sollyset knitrer.

© Tim Bjørn

Den ene væg langs gangen er én stor skabsvæg i hele husets længde, der tilbyder al den opbevaringsplads, der er brug for. På den måde behøver husets ejere ikke købe skabe. Her ses også de lavtsiddende vinduer, som skjuler udsynet til de omkringliggende huse.

© Tim Bjørn

Når terrasseddørene mod vest står på vid gab, udvikses grænsen mellem ude og inde, og den svage brise får husets gardin-vægge til at svaje.

© Tim Bjørn

Terrassens vandbassin spejler huset og lokker fugle til på en varm dag. Udhænget, i lodrette trælameller i en stålramme, kaster stemningsfulde skygger, som hele tiden ændrer sig med solens vandring.

© Tim Bjørn

Hvis de store gardiner er trukket til side, er huset ét stort rum. I den ene ende står tre stole, to små borde samt en daybed, som alle er prototyper af møbler designet af Jørn Utzon i 1960’erne. Møblerne har Jeppe Utzon arvet efter sin farfar. De blå bord- og gulvlamper hedder Tab og er fra Flos.