Huse —
Unik renovering af Poul Henningsens hus
Poul Henningsens hus står nu næsten, som da han flyttede ind i 1937. Realdania By & Byg fik lov til at forevige de unikke rammer. De røde nøgne kvinder, som prydede tapetet i soveværelset, og den lange gang er genopstået – flot udført af designeren Heidi Zilmer.
Tekst — Susanne Holte
Det er arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg Per Troelsen, der har stået i spidsen for den omfattende restaurering af PH’s hus, og som i løbet af de mange måneder, projektet har stået på, har fået PH ind under huden. Han har haft styr på hver en lille revne og på alle de originale materialer. Udfordringen har været både stor og interessant.
– Da vi overtog huset, fremstod det med tydelige sætningsskader. Nærmere undersøgelser viste, at skaderne skyldtes, at huset simpelthen var ved at skride ned ad den stejle grund. Husets fundament blev støbt i vinteren 1937. Det var et sliskefundament, der på syd-facaden mod Brogårdsvej kun stak ca. 30 cm ned i jorden, og tilmed var betonen af meget ringe kvalitet. Første led i restaureringen var derfor at sikre huset ved at efterfundere ned til bæredygtig bund og frostfri dybde med et trappefundament, der i modsætning til et sliskefundament 'binder' huset til grunden, forklarer Per Troelsen, der har skullet forvalte og restaurere en ret enestående kulturarv.
– Da Realdania By & Byg overtog PH's hus, stod det usædvanlig originalt. Skabe, reoler, gulve, vinduer – selv farven på gerichter og radiatorer – var ikke ændret eller fjernet. Det er fantastisk at opleve et næsten 80 år gammelt hus stå så originalt. Besøger man huset i dag, vil man derfor opleve et hus, som svarer næsten præcis til det hus, som PH boede i, fortæller Per Troelsen.
Få hele historien og Poul Henningsens hus her og sammenlign de gamle billeder med de nye.
BILLEDE Væg- og loftsfarverne er, som de så ud i 1937. Blå lofter og grønne vægge på mange værelser og en lysegrå kontrast her i stuen, hvor pejsens utraditionelle form fremhæves af at male den ene side blå. Lænestol, Swoon, designet af Space Copenhagen, fra 14.949 kr, Fredericia Furniture, My Own Chair, designet af Flemming Lassen, fra 24.995 kr., By Lassen, sofa, Targa, designet af GamFratesi for Gebrüder Thonet Vienna, 36.900 kr., Fiorini Trading, bakkebord, 3499 kr., Fritz Hansen, potte, 1000 kr., Stilleben, bonbonniere, 449 kr., Georg Jensen, urtepotte, 1375 kr., Stilleben, vandkande, 1299 kr., Menu, PH-standerlampe, 18.695 kr., Louis Poulsen,
PH havde sit sommerhus i Skagen en samling af forskellige Arne Jacobsens-stole – også i huset her indrettede han sig med forskellige stole om spisebordet. Dråben, 2345 kr., Grand Prix med træben, 3845 kr., Myren, 4015 kr. Alle fra Fritz Hansen. Spisebord, diam. 120 cm, 10.995 kr., Menu, unika-vase, 5200 kr., Tortus Copenhagen, vase i rustfrit stål, designet af Ilse Crawford, 1199 kr., Georg Jensen, fad i beton, 599 kr., Menu, rundt gulvtæppe, designet af Tom Dixon, 9500 kr., Roomstore.
Alle vinduerne i huset er i jern, og de er blevet restaureret og har blandt andet fået nyt varmeisolerende glas. Det har også været nødvendigt at sætte forsatsrammer op med indvendige termoruder, ellers ville huset blive for koldt. Her ses vinduet i PH's kontor med kig til himlen.
Langt nede ad husets lange gang lå der flere gæsteværelser med grønne vægge og blå lofter – et af dem brugte forfatteren Otto Gelsted, når han var for fuld til selv at finde hjem fra værtshusene. PH-pendel, 5595 kr., Louis Poulsen, CH22 Loungestol,
i eg/valnød, designet af Hans J. Wegner, 17.995 kr., Carl Hansen & Søn, kjole, 2600 kr., Stine Goya.
Vase og skål fra serien Urkiola, designet af Patricia Urquiola, 649 kr. og 1199 kr., Georg Jensen, træskål med låg, 1300 kr., Menu, sort krukke i stentøj med låg, 2 dele 199 kr. pr. stk., Louise Roe, vandkande 1299 kr., Menu.