Trelænget gård
Langt ude på landet under Odders klare blå himmel bor Elizabeth og Thomas. En ny bygget trelænget gård med stråtag, græstag og trætag, der integrerer sig fuldstændig i naturen.
Af
ET MODERNE LANDSTED I CEDERTRÆ
De skulle egentlig ikke flytte. De boede fint i et nybyggerkvarter ved Odder. Men en dag ringede telefonen. Og det blev skæbnesvangert for Elizabeth og Thomas og deres to sønner Christian og Anders, der idag er 16 og 14 år.
– Det var ikke fordi, at vi kiggede efter noget andet, men en dag bad min mor, der kender alle landbrug på egnen, mig om at kigge på et nedlagt landbrug. Jeg besøgte stedet og blev overrasket over det kuperede terræn og tænkte, at vi da for sjov kunne lave en aftale med mægleren, fortæller Elizabeth, der kan huske, at det var i marts, og der var nyfalden sne.
– Det var bare så smukt, fredeligt og ugeneret. Men prisen var for høj, husker hun.
Stedet var ubeboet, så familien kørte derud nogle gange, og da de et par uger senere kunne læse i avisen, at landstedet var sat ned, blev de enige om at byde.
– Og så havde vi pludselig købt det! Vores naboer blev målløse, men ikke vores nære venner, der kendte os. Vi satte vores hus til salg og fik det solgt så hurtigt, at vi kom til at bo i sommerhus i 13 måneder, inden vi kunne flytte ind.
Elizabeth kommer selv fra et landbrug, der nu er nedlagt, så tanken om at flytte på landet var ikke helt fjern. Thomas havde derimod aldrig drømt om at bo på landet, men i dag elsker han den fred og ro, han har fundet her.
– Vi ønskede ikke bare et parcelhus på landet, men noget, der passede ind i naturen, fortæller parret, der kontaktede arkitekt Jan Henrik Jansen, som familien havde bemærket på en hjemmeside i forbindelse med et sommerhus på Møn.
– Han spurgte ind til, hvad vi forestillede os. Han afdækkede vores drømme og noterede, hvilke møbler vi regnede med at bruge, siger Elizabeth, der havde klippet i boligmagasiner, så han havde en idé om, hvilken stil familien havde.
Vi var meget i tvivl om, hvor på grunden vi skulle lægge huset. Om det skulle være i den lavning, hvor det gamle hus lå, eller oppe på bakken, hvor en ny byggetilladelse skulle indhentes. Men det afskrækkede hverken os eller arkitekten, der tegnede to huse. Et på bakken med fantastisk planløsning, og et hvor det gamle hus lå. Han lavede tilmed to modeller af tændstikker. Da vi så dem, var vi helt solgt, fortæller Elizabeth og Thomas.
– Selvom begge huse var flotte, så var det den trelængede gård, der tiltalte os mest. Det andet var blot blevet et arkitekttegnet hus på en bakke. På trods af flere forslag fra andre byggefirmaer var der ingen andre end Jan Henrik, der formåede at gøre drømmen om vores nye bolig virkelig for os. Det var i denne tætte og engagerede dialog, at vi besluttede os for de arkitektoniske elementer, der omfattede en trelænget gård med stråtag, græstag og trætag, der faldt i ét med naturen og stadig fastholdt et nutidigt udtryk. For os handlede det om ro og enkelhed.
(Fortsættes under næste billede)






Spisebordet i eg er af Børge Mogensen. Stolene i eg og skind hedder Wood-U og er designet af Henrik Bønnelycke. Le Klint-lamperne 172 er fra Lund Møbler i Odder. Armatur er fra Børma. Fra køkkenet er der direkte udgang til en skøn terrasse.

Køkkenet er en skulptur i sig selv i de skønne og åbne rammer. Det er i eg fra Hoelgaard med bordplade i stål fra Heartsteeling.



Øvrige terrassemøbler i teak er fra Ingvard Christensen i Vejle.





Armatur fra Børma. Håndklæder fra By Nord. Kurv med låg fra Netto.

