Ældre sommerhus i træ forvandlet til en perle af en moderne helårsbolig

På en stille villavej nord for København, højt hævet og godt skjult af træer og buske, ligger et stort gammelt sommerhus. Huset har Anette og Rasmus Ree Fredsted forvandlet til en perle af en moderne helårsbolig, hvor nordisk country går i dialog med amerikansk New England-stil.

Stor indsats på den "ydre" skal

© Kira Brandt

– Tidligere boede vi blot 400 meter væk, i Skovshoved, men da vores daværende hus var ved at være for småt, oprettede vi en søgeagent på Boliga, baseret på pris og beliggenhed. Huset her dukkede op, da prisen blev sat yderligere ned, og pludselig befandt det sig i vores ønskede prisområde. Da vi havde været henne og se huset for første gang, var vi ikke i tvivl – det var simpelthen perfekt med mange muligheder, og beliggenheden var i top, forklarer parret bag designvirksomheden Legio, mens de viser os rundt.

Huset bar præg af, at den forrige ejer ikke havde haft kræfter til vedligeholdelse de seneste år, og det var langsomt ved at forfalde. Oprindelig var huset et sommerhus, og det var derfor ikke ordentlig isoleret, hvilket betød en skyhøj varmeregning. Anette og Rasmus Ree Fredsteds plan var derfor, at istandsættelsen skulle inkludere en omfattende energirenovering.

– Vores hovedfokus har været på selve den ydre renovering. Vi har lagt den store indsats på den ydre ”skal” og har efterfølgende taget den indvendige istandsættelse i små bidder. En proces, som vi stadig er i gang med. Vi lavede også større vinduespartier og døre i stuen, som leder ud til den nye 70 m2 store terrasse. Vi valgte, at huset stadig skulle være et træhus, dog uden at det skulle males, sådan som det oprindeligt var. Det skulle fremstå råt og let at vedligeholde i forpatineret douglasfyr, som med tiden bliver endnu smukkere, fortæller Anette Ree Fredsted.

Fokus på øget isolering

© Kira Brandt

Ombygningen tog cirka et halvt år, og det var en omsiggribende proces. Alle udvendige træfacader blev fjernet, derefter blev der lagt isolering ind i alle vægge, og derpå blev facaden bygget op igen. Den øgede isoleringsmængde betød imidlertid, at alle vinduespartier skulle bygges op på ny, da både lysninger og vindueskarme skulle gøres større og dybere. Energirenoveringen resulterede i et top-isoleret hus, som samtidig kræver ventilation for at få et godt og sundt indeklima.

– Rasmus har med hjælp fra en ven installeret ventilationsrør i hele huset, således at luften fornyes i faste intervaller hver dag. Og så er skakterne dækket af fine gamle riste, så man ikke opdager ventilationssystemet. Ombygningen betød også nye vinduer i hele huset samt et nyt tag, fortæller Anette.

– Det vanskelige var nok at bevare det oprindelige udtryk og samtidig lave en gennemgribende energirenovering, supplerer Rasmus.

Næste projekt i det gamle sommerhus i Klampenborg er allerede i gang – ja, næsten færdigt. Renoveringen af garagen, der nu fremstår med samme træbeklædning som resten af huset, med nye vinduer og nyt tag, og så er parret lige nu og her i gang med ombygningen af deres showroom, som skal stå klar inden sommer.

BILLEDE På husets bagside er der indrettet et helt primitivt udebadeværelse med bruser under halvtag. Stolen i forgrunden er lavet af Rasmus' far, og under trappen sidder den ene af familiens hunde Charlie.

Anette og Rasmus siddende på hug med deres to hunde

© Kira Brandt

Anette og Rasmus Ree Fredsted sammen med hundene Zoe og Charlie.

Herskabelig trappeforløb med gammel trætrappe med smukt gelænder

© Kira Brandt

Der er noget herskabeligt over husets smukke trappeforløb, hvor den blålige grå farve på væggen står smukt til håndlisten og trægulvet – og giver en stemning som i et maleri af Vilhelm Hammershøi.

Antik klokke med trægreb

© Kira Brandt

En arvet klokke - antik og flot.

Det er købt med hjertet

© Kira Brandt

Indretningen af Anette og Rasmus' hjem er udført med materialer, der kan tåle at blive brugt, og møbler og ting er alle købt med hjertet. Væggen er malet i en grå tone, der spiller flot op imod alt det grønne og de sorte elementer – på kunstværket af Jens Birkemose og spisestuestolene fra Andreu World. Den gamle Børge Mogensen-stol er fundet på et loppemarked på Fanø og derefter renoveret. Tæppet i stuen er fra Marrakech, og sofabordet er fra Anettes barndomshjem

Noget nyt og noget gammelt

© Kira Brandt

Den grønne farve på lampen fra Aqua Creations passer smukt til blomsterdekorationen på den bevarede kakkelovn. De grå farver på væggene i stue og hall er fra samme skala, men vægfarven i hallen er en anelse mørkere.

Kig fra stue til stor terrasse i træ

© Kira Brandt

Kig fra stuen til den store terrasse, der hele sommerhalvåret fungerer som ekstra stue.
 I forgrunden et frodigt figentræ i en kurv.

Sofastue med stor hvid sofa, enkel indretning og grå vægge

© Kira Brandt

På væggen hænger et stort maleri af Jens Birkemose, hvor farvesætningen i rummet er holdt i grå og lyse nordiske toner. Sofaen er fra Kalejdoroom.

Kunstnerisk grøn designer lampe på skænk

© Kira Brandt

Den grønne lampe fra Aqua Creations fungerer både som lampe og et lille kunstværk i rummet.

To sofaborde i stål med glasplader

© Kira Brandt

Sofabordet har Anette arvet fra sin familie.

Gammeldags køkken med rød bordplade og industrikomfur

© Kira Brandt

Husets køkken er nok det, som p.t. trænger mest til en kærlig hånd. Omvendt er det lille køkken også blevet et hyggeligt samlingspunkt – og tidligere planer om stort køkken-alrum er midlertidigt arkiveret.

Skal? Skal ikke?

© Kira Brandt

– Lige nu har vi svært ved at se, hvordan vi skal lave køkkenet om – uden at vi kommer til at ødelægge nogle andre fine indretningsdetaljer 
i huset. Det gamle køkken har nemlig også en masse fine løsninger, som vi bare er blevet rigtig glade for undervejs, fx rummelige højskabe og spisekammer.

Fine glasvaser med enkelte vilde blomster

© Kira Brandt

Spisestue med markant spisebord i røget eg med smuk lampe hængende over

© Kira Brandt

Nogle af møblerne i hjemmet er eget design, blandt andet spisebordet med stel af røget eg og bordplade i sprøjtemalet mdf. Stolene er fra Andreu World. Lampen over spisebordet er fra Henge.

Spisestue med smukke spisebordstole i træ samt skulpturel lampe i hjørnet

© Kira Brandt

Originale knager

© Kira Brandt

Førstesalen har en bred og rummelig gang, hvor de originale store knager af messing er bevaret. Her hænger dekorative kurvetasker og en gammel kjole. Bemærk det smukke forløb af håndliste og balustre. Overalt i huset er det gamle trægulv bevaret. Det blev slebet, fik lud og er efterfølgende behandlet med olie.

Soveværelse holdt i blålige og grålige nuancer med en stor seng

© Kira Brandt

De blålige og grålige nuancer går igen på badeværelse og i forældresoveværelset og anslår en sommerlig og let stemning.

Industrielt inspireret natlampe med dekorativt udtryk

© Kira Brandt

Lyst badeværelse med badekar og fliser med små blå krydser

© Kira Brandt

Indbygget hylde i badeværelsesvæggen af fliser

© Kira Brandt

De nye ejere var de helt rigtige

© Kira Brandt

Det kunne let være gået galt, da det gamle sommerhus nord for København blev solgt og stod over for en omfattende renovering. I de forkerte køberes hænder kunne huset være blevet omdannet til et herskabeligt palæ med sort glaseret tegltag og hvidmalede facader – af den helt forkerte slags. Sådan gik det heldigvis ikke, for huset faldt i hænderne på et par med æstetisk sans og arkitektonisk baggrund. De nye ejere havde den rette ydmyghed over for husets historie, og i dag står her stadig et gedigent træhus, men i en herlig nyfortolkning i et miks mellem klassisk nordisk og amerikansk New England-stil.

En ny terrasse skulle der til

© Kira Brandt

– Vores hus fungerer perfekt. Vi har alle de rum, som vi har brug for – og så lidt til: fire soveværelser, stue, spisestue og kontor. Vi har måtte tage nogle økonomiske valg og fravalg undervejs, og vi måtte for eksempel vælge imellem at installere et nyt køkken eller at lave en ny terrasse til huset. Vi valgte det sidste. De forrige ejere havde kun benyttet sig af en lille altan på husets solside, og ellers benyttet haven bag huset. Men haven ligger en del i skygge på grund af højden på huset. Husets sydside – hvor altanen også var – ligger til gengæld perfekt i forhold til solen, og kan nydes fra morgenstunden og helt til kl. 21 om sommeren. Derfor valgte vi at fjerne altanen og i stedet bygge en stor terrasse på 70 m2 med direkte adgang fra stuen via to nye store døre, siger parret.

Nærbillede af stort blomsterhoved

© Kira Brandt

Renovering i særklasse

© Kira Brandt

Legio, som Anette og Rasmus ejer, tilbyder løsninger inden for eksklusiv arkitektur og indretning. Virksomhedens filosofi er at kombinere innovativt design med realistiske budgetter og god projektplanlægning.

– Vores udgangspunkt er at lytte til de ideer, vores kunder kommer med, og derpå omsætte dem til en æstetisk og funktionel løsning, siger Rasmus.

For nylig indgik Legio partnerskab med Bjarnhoff, som gennem en årrække har stået for en lang række belysnings- og indretningsprojekter helt i særklasse,
 både herhjemme og i udlandet. Legio og Bjarnhoff deler den samme vision. Nemlig at levere det ypperste inden for arkitektoniske løsninger – hvad enten det drejer sig om nybyggeri, renovering eller indretnings- og belysningsprojekter.

Det betyder samtidig, at Legio nu forhandler en række produkter af høj standard, som hver især udmærker sig ved at være blandt de førende på markedet. Se mere på: www.legio.dk