Smarte løsninger – genial indretning

Kom med indenfor i arkitekten Line Frier Haislunds blot 89 m2 store hjem i Risskov, og se mange skræddersyede løsninger og god udnyttelse af de skjulte kvadratmeter.

smart hjem compact living seng
© Andreas Mikkel Hansen

Siddenichen, der forbinder køkkenet og stuen, har Line Frier Haislund selv designet og det er hendes yndlingskrog. Her kan man følge med i køkkenet og samtidig nyde udsigten til den grønne have. Antilope-bordet er eget design i samarbejde med Lines søster Marie Frier.

smart hjem compact living  risskov udenfor
© Andreas Mikkel Hansen

Huset set fra haven. Havemøblerne er af ældre dato og malet sorte, så de matcher husets sorte vinduer.

smart hjem compact living arkitekt
© Andreas Mikkel Hansen

Line Frier Haislund er 31 år og arkitekt og designer. Hun ejer arkitektfirmaet Frier Architecture.

Fra det grimmeste hus på vejen til et smart hjem

”Det grimmeste hus på vejen”. Sådan lød ordene fra Line Frier Haislunds mor, da snakken faldt på den lille gule murstensvilla i Risskov, der var til salg i 2013. Huset havde Lines mor hørt om gennem en kollega, der havde planer om at købe det for senere at rive det ned. Kollegaen sprang fra, og Line og hendes mand slog til.

– Vi kunne nu godt lide huset, dets potentiale og ikke mindst udfordringen, siger Line Frier Haislund.

Med et godt øje for materialer, form og farver gik Line og hendes mand i gang med at renovere det klassiske hus fra 1940’erne.

– Det første, vi gjorde, var at vælte væggene til køkkenet, så stue, entré og køkken kunne flyde sammen. Undervejs i ombygningen fokuserede vi på at fremhæve husets oprindelige karakter og stemning. Husets eksteriør ændrede markant karakter, da vi skiftede de rødbrune vinduespartier til sorte. Vi valgte også at bevare linjerne i det oprindelige interiør og tilførte nye indbyggede møbler for at udnytte alle kvadratmetre.

Bevæger man sig rundt på husets 89 m², får man indtrykket af, at der er kælet for alle kroge. Specielt den indbyggede siddeniche, der forbinder køkken og stue, er Line glad for.

– Den er med til at skabe en rumlig kvalitet, som tilfører hjemmet sammenhæng og udvider oplevelsen af de begrænsede kvadratmetre. Samtidig fungerer den som familiens hyggekrog, hvor kaffen nydes, og historier fortælles.

smart hjem compact living køkken
© Andreas Mikkel Hansen

Den 4,3 meter lange, rustikke betonbordplade er et af hjemmets mange gør det selv-projekter, som Line og hendes mand står bag. I selve formen indbyggede de kasser, hvor vask med armatur fra Vola og kogeplade skulle sidde, som derefter er monteret. I Lines arbejde med arkitektur og design er hun optaget af at arbejde med træ. Derfor var egetræ et naturligt valg til køkkenet, der er udført af snedkeren More Wood.

Et smukt hjem, som også kan holde til nysgerrige børnefingre

Én ting er at have et visuelt smukt hjem, en anden ting er at have et hjem, der er funktionelt. For med en datter på to og en lille ny på vej skal et hjem kunne noget mere end bare at se smukt ud, mener Line og fortsætter:

– Hjemmet er for mig et sted, hvor familielivet er i fokus. Det er her, vi tilbringer størstedelen af vores tid. Derfor nytter det ikke noget, hvis hjemmet kun er smukt at se på, men ikke rart at være i. For mig handler det om at skabe et hjem, der kan begge ting.

Et funktionelt hjem, der kan holde til et livslangt brug og nysgerrige børnefingre. Vores betonbordplade i køkkenet er et glimrende eksempel herpå. Vi har selv lavet den. Først testede vi forskellige betonblandinger for at finde frem til den rette farve og glød. I selve formen indbyggede vi kasser, hvor vask og kogeplader skulle sidde, hvorefter vi placerede et armeringsjern til at styrke bordpladen. Bordpladen fik lov til at hærde i støbeformen i en måneds tid pakket ind i rockwool og aviser, så den kunne holde varmen og ikke hærde for hurtigt.

smart hjem compact living køkken kaffekande
© Andreas Mikkel Hansen

Kaffekanden på komfuret er fra Alessi. Lågkrukken i karmen er fra Royal Copenhagens Mågestel, knivsæt fra Georg Jensen og skåle fra Ro Collection.

Gode gamle klassikere

Ligesom bordpladen er hjemmet holdt i neutrale farver og naturmaterialer, hvilket skaber en perfekt balance i en minimalistisk stil. Specielt egetræ får lov til at dominere i familiens hjem:

– I mit arbejde med arkitektur og design er jeg optaget af at arbejde med træ. Specielt gløden i egetræet er dragende og tilfører samtidig liv, varme og visuel dybde i kraft af årernes smukke mønstervirkning.

Når det kommer til møbler, har hun en kærlighed for de gode, gamle klassikere.

– Jeg holder meget af vores Safari-stole af Kaare Klint, som blev designet tilbage i 1933. Stolene fylder ikke ret meget, og man sidder pragtfuldt i dem. De er købt med en smuk patina, der naturligt falder ind i indretningen. Jeg køber generelt meget sjældent nye møbler. Jeg kan godt lide ting med historie og sjæl.

Det forklarer måske også, hvorfor Line så et potentiale i det lille, gule hus til at begynde med. For hvis der er noget, som huset i Risskov har – så er det charme og sjæl.

smart hjem compact living spisestue seng bord
© Andreas Mikkel Hansen

Det lille spisehjørne ligger lige op til køkkenet og er indrettet enkelt med et rundt sort bord fra Hay og myrestole af Arne Jacobsen. Semi-pendlen i messing er af Claus Bonderup. Uret er eget design lavet ud af en testafstøbning fra køkkenbordpladen. Stentøj fra Ro Collection og glas fra Hay. Pendlen i bambus, der ses i nichen, er fra Broste Copenhagen.

smart hjem compact living trappe trappeopgang
© Andreas Mikkel Hansen

Trappen op til 1. salen er praktisk indrettet med reoler fra Montana.

smart hjem compact living kontor gæsteværelse
© Andreas Mikkel Hansen

Gæsteværelset bruges som kontor til daglig. Stolen er fra Hay, og pendlen fra Le Klint. For at udnytte pladsen er sengen bygget til rummet. Den er betrukket med Hallingdal-tekstil fra Kvadrat. Egetræsreolen af Børge Mogensen er et ældre fund.

smart hjem compact living stue
© Andreas Mikkel Hansen

Når det kommer til møbler, har Line en kærlighed for de gode, gamle klassikere. Safaristolene af Kaare Klint er købt på auktion og falder smukt ind i indretningen. Illum Wikkelsø-sofaen er arvet fra familien, Antilope-bordet er Lines eget design i samarbejde med søsteren Marie. Bambuslampen over bordet er fra Broste Copenhagen, da den havde samme nuance som køkkenet i lys eg. Verner Panton-læselampen over sofaen er et loppefund. Lysestagen er designet af Ilse Crawford for Georg Jensen.

smart hjem compact living badeværelse spejl
© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset er pudset op med råt cementpuds. Bordpladen med indbygget vask er lige som køkkenbordpladen et gør det selv-projekt. Spejlet er fra Ikea, og armaturet fra Vola.

smart hjem compact living badeværelse egetræ
© Andreas Mikkel Hansen

egetræ giver det lille gæstetoilet stemning og varme. Vasen er fra Ro Collection, og messinglampen et loppefund.

smart hjem compact living seng soveværelse
© Andreas Mikkel Hansen

Sengen har Line og hendes mand selv designet. Skræddersyet og med god mulighed for opbevaring. Sengetøjet og puderne er fra By Nord.