Skøn ombygget villa fra 1763 på Strandvejen
Køkkenarkitekt Peter Simonsen fra Simonsen & Czechura bor med sin familie i en nænsomt ombygget villa fra 1763 på Strandvejen nord for København.
Af
Omdrejningspunktet for hjemmet
På den lange nordsjællandske strandvej ligger der et fint langt hvidt hus blandt mange store klassiske hvide villaer. Udefra ligner det et mindre hus, men bag murene gemmer sig en oase med en lukket forhave og en stor eventyrlig gårdhave samt et smukt hus istandsat til nutidens behov med respekt for det oprindelige hus og dets tidligere ejere.
Det er køkkenarkitekt Peter Simonsen fra firmaet Simonsen og Czechura, der bor i huset med sin familie, Malou Karberg og deres tre døtre samt en brun labrador.
Familien har længe boet i området, men havde brug for nye udfordringer i et hus, hvor de kunne realisere alle de ønsker, der følger med, når børnene bliver større.
– Vi trængte til luftforandring efter mange år i vores gamle hus, og de udfordringer og projekter, der følger med et nyt hus, og da så børnene samtidig blev større, havde vi lyst til at blive i området, men på en måde starte forfra, forklarer Peter Simonsen.
BILLEDE Køkkenet er hjemmets omdrejningspunkt, hvor familien mødes og sidder sammen, når der skal laves mad, lektier eller arbejde. Det er naturligvis fra Peter Simonsens firma, Simonsen & Czechura. Pendlerne er fra Møller & Rothe, og barstolene fra Mater Design. Hårde hvidevarer fra Gaggenau.

Antikt møbel følger familien
Der skulle laves en del om for at realisere ideerne, men samtidig respektere husets stil og tilføjelserne fra en tidligere ejer, som blandt andet havde opført en kopi af et stort åbent ildsted fra Frilandsmuseet kaldet ”torskemund”. På flere gulve i huset var der brungrå ølandssten, og i stedet for at skifte dem valgte parret at bygge videre med samme sten i resten af huset.
– Da vi så huset, faldt vi for det med det samme, vi så en masse muligheder i det, samtidig med at vi var vilde med den stil, der allerede var, forklarer Peter Simonsen.
Den gamle port, hvor hestevognen kørte ind igennem, skulle bevares, og den er nu blevet til et stort buet glasparti i hver side af køkkenet, der giver et fantastisk lys igennem rummet, og en dejlig fornemmelse af naturen på begge sider udenfor. Det store køkken-alrum er holdt i bruneret messing, brun marmor og håndmalede grå skabsfronter og gulve. Der er et velafbalanceret miks mellem nyt og gammelt i de øvrige møbler i rummet, både maskulint og feminint og med stor bevægelsesfrihed og plads til husets børn og deres venner.
BILLEDE Sofa og stole er tegnet af Space Copenhagen for &tradition. Bordene er i forskellige højder, og er fra Mater Design. Det fine gamle barskab i træ var et af de første antikmøbler, Peter Simonsen købte. Det har fulgt ham og sidenhen familien i mange år.

Flisegulv og lys indretning
Fra entreen slår fordelingsgangen et knæk, der fører til resten af stueetagen. De smukke ølandsfliser giver fine nuancer til den i øvrigt lyse indretning.

Vidunderligt lysindfald
I opholdsstuen er der et vidunderligt lysindfald på de lyse højblanke gulve. Det lille sorte lak-barskab og Heiberg-lampen i hvid porcelæn er købt brugt.

Tidligere ejers værker
Over sofaen hænger et par indrammede plakater af Kurt Trampedach, der tidligere har boet i huset.

Gammel vognport bevaret
Lyset vælter ind fra den gamle vognport, hvor der er blevet sat sprossede glasdøre i.

Åretegningen fortsætter
Gaskomfuret er nedfældet i bordet, der lige som bagvæggen og pladen på køkkenøen er lavet af en italiensk sten, der hedder pietra di fossena. Bemærk stenens åretegning, der er gennemgående fra forstykke over bordpladen til bagvæggen.

"Torske-munden"
Det store ildsted, kaldet ”torske-mund”, er lavet af de tidligere ejere og er en kopi af et ildsted på Frilandsmuseet i Kgs. Lyngby.

Malou og Peter i deres smukke køkken
Malou og Peter i køkkenet, der er udført i bruneret messing, brunt marmor samt håndmalede lysegrå træflader, der sammen med de øvrige materialer giver et smukt og roligt udtryk.

Køkkenø med ekstra bordplads
Køkkenøen giver god arbejdsplads, uanset hvilken side man står på. Skærebrætterne, fra Simonsen & Czechura, passer i vasken, så den kan lukkes af og give ekstra bordplads ved behov.

Lyst og hjemmelavet
Det hvide spisebord har Peter Simonsen selv lavet. Stolene Tolix A giver et industrielt indtryk. Pendlen fra Møller & Rothe skaber et farvemæssigt kontrapunkt i den monokrome indretning.

Opstillinger med nyt og gammelt
Små opstillinger med malerier, blomster i gamle vaser blandet med moderne keramik og gevirer går igen flere steder.

Personlig vægudstilling
En broget samling billeder og små kunsteffekter er samlet til en personlig vægudstilling, i stedet for at være spredt over alle vægge i rummet.

Broderi på væggen
Et lille broderi fra en genbrugsbutik er indrammet af gammel fransk ramme uden glas.

Lænestol i læder
Deb gamle lænestol er i læder og har fulgt med familien i mange år. I den er der en håndmalet Berg Plus-pude fra Malous pop up-salon. Trofæet på væggen er fra en af Peters jagtture.

Smukke gamle låger
På badeværelset har familien ændret så lidt som muligt. Således er de smukke gamle låger fra en tidligere ejer passer ind i det nye møbel med vask og plade i ølandsfliser, som også er anvendt på gulvet.

Højt til loftet i soveværelset
Soveværelset er holdt i lette lyse nuancer. Loft til kip giver luft og højt til loftet. Sengen med tilhørende sengeborde er fra Simonsen & Czechura.