
Jørn Utzons Middelboehus fra 1950’erne står stolt løftet over jorden for at få det fulde udsyn over Furesøen. Mod indkørslen mødes man af den træbeklædte facade, der med sine sorte og røde linjer giver associationer til kinesisk arkitektur.
Ved Furesøen ligger der et beundringsværdigt hus, der er løftet fra jorden. Det er det fredede Middelboehus, som er designet af den danske arkitekt Jørn Utzon.
AfDa den danske arkitekt Jørn Utzons ikoniske Middelboehus fra 1950’erne blev sat til salg for nu to år siden, slog Henriette Staib og hendes mand til med det samme. De havde passeret det beundringsværdige hus, der er løftet fra jorden, et utal af gange og var betagede af den fredede bolig, der nærmest svæver som en ark i landskabet og giver dens beboere en udsigt over både åløb og sø og tillader dem at træde ind i en komplet privat sfære.
Alt i hjemmet er fredet – sågar farverne på både vægge og paneler. Henriette, der er indehaver af blomsterbutikkerne De Fire Årstider, påtog sig derfor den store udfordring at indrette et hjem, der allerede emmede af personlighed. Hun besluttede sig hurtigt for at lade de originale blå og røde farver samt de karakteristiske træpaneler være det udgangspunkt, hun ville bygge videre på, men uden at konkurrere med det oprindelige udtryk.
– Da vi overtog huset, krævede det meget mindre og noget helt andet end vores tidligere hus. Vi har imidlertid forsøgt at gøre vores stil mere enkel, så den kan passe ind i vores nye hjem, fortæller hun.
Og med kunst, smukke skulpturelle designklassikere og særlige fund har Henriette gjort arkitekturen ære og skabt et unikt hjem tæt ved Furesøen. I julen inviterer hun den omgivende natur indenfor og pynter bordet med svampe, æbler og gran. Blomsterdekorationerne er hævet fra bordet, lidt ligesom huset på sine stylter, og farverne er lette, støvede og underspillede i forhold til husets oprindelige farver, så de ikke larmer for meget.
– Jeg kan godt lide at samle ting og minder både til indretningen og pynten til bordet. Jeg har særligt travlt i butikkerne i julen, så jeg får som regel julet rigeligt dér, men julebordet hjemme er både hyggeligt og vigtigt for mig.
– Ofte får jeg allerede idéer til næste års jul, mens jeg er midt i alt juleræset, forklarer Henriette, der med sine skæve fund og sin trang til inddragelse af naturen har dækket et julebord med masser af karakter og kant, der ærer og respekterer Utzons hus.
Den danske arkitekt Jørn Utzon havde en klar ambition igennem hele sin karriere: Han ville skabe arkitektur for og til mennesker. Hans bygninger skulle kunne bruges, hvad enten det var til politiske formål, som det var tilfældet med parlamentsbygningen i Kuwait, til religiøse formål som kirken i Bagsværd, til musik og kultur som det ikoniske Operahus i Sydney eller boliger, som almindelige mennesker kunne leve godt i, ligesom Middelboehuset ved Furesø. Sidstnævnte er uden tvivl en overset perle, der afspejler hans globale orientering, men også i høj grad adskiller sig fra hans andet arbejde.
– Det er et hus på stylter, og det er meget atypisk for Utzons arbejde. Normalt ligger hans huse nede i landskabet, hvor de følger topografien og bakkerne i landskabet, fortæller arkitekt MAA og ph.d. Line Nørskov Eriksen. Middelboehuset er imidlertid hævet over jorden for at få det fulde udbytte af landskabet. Herfra kan man spejde ud over søen fra sin helt private sfære. På sin vis er huset en realisering af drømmen om et enklere liv oppe i træerne, hvor der kun er plads til det centrale i livet, og hvor man kan lukke resten af verden ude.
Jørn Utzon voksede op i Nordjylland, men søgte tidligt i sit liv inspiration fra kinesisk arkitektur. Han var særligt fascineret af den kinesiske farvesymbolik, og det er Middelboehuset et af de bedste eksempler på.
– Farverne er meget karakteristiske for Utzon. Det bærende i Middelboehuset er det sorte og maskuline, mens det bårne er det røde og feminine. På den måde bliver huset fra 1950’erne et vidnesbyrd om en ung arkitekt, der tidligt var meget globalt orienteret.
– Det var en indflydelse, som skulle komme til at følge ham resten af livet og i hans forskellige byggerier, forklarer Line Nørskov Eriksen. I dag er Middelboehuset fuldstændig fredet, hvorfor de gennemtænkte farver og solide stolper fortsat står stærkt og stolt med udsigt til noget af Danmarks fineste natur.