Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Se de fantastiske billeder fra Danmarks (måske) klogeste hjem

Det 840 kvm. store hus tænker næsten selv.

Danmarks måske klogeste hjem

I dette hjem på Strandvejen i Nordsjælland er der tænkt over alt. Og i så høj grad, at det (næsten) kan tænke selv.

For det er fyldt med alt, hvad der findes af ny teknologi, så mange almindelige funktioner – lys, temperatur, hårde hvidevarer – er computerstyrede og kan aktiveres gennem en app.

Oveni er huset elegant indrettet med bløde, gråbrune toner og skygger samt naturmaterialer. Dette for at efterlade plads til store visuelle indtryk som en panoramisk havudsigt og et fantastisk, farvet og fyrigt lysspil fra lamper og lysinstallationer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det arkitektoniske udtryk er stramt med en pudset hvid væg og rene linjer, men med ipe-træ på facaden for at blødgøre det. Ved huset er der nedkørsel til en underjordisk parkeringsplads. Fra hoveddøren er der direkte udsigt til havet og en fornemmelse af, hvad der venter en indenfor.

Intet er overlagt til tilfældighederne

Ved synet af nedkørslen til den underjordiske garage og den tre m høje hoveddør flankeret af en direkte havudsigt slår det en, at der er noget monumentalt og internationalt over den nybyggede villa på 840 m² nord for København.

Den følelse forsvinder ikke, når man går indenfor. Tværtimod kan man ikke blive andet end duperet over at besøge Danmarks vel nok mest intelligente hus.

I det moderne menneskes pakkede hverdag er et højteknologisk hjem svaret på ønsket om mere tid – et enklere liv, hvor man kan styre hele sit hus gennem en app, frem for at husets rammer styrer en, som i de fleste huse. For beboerne, Jeanette, hendes mand og fire børn, er gået all in på teknologien, og gennem ABB-free@home-systemet kan de med en app på telefonen (længe leve smartphones også), både når de er hjemme og væk, regulere varme og belysning, men også sætte en vask over, starte ovnen og følge med i stegningen, da de selvfølgelig har en af de mest moderne ovne fra Miele med et lille kamera i, så det er let at se, om souffléen har fået nok.

Ud over at være et fantastisk eksempel på et moderne, intelligent smarthome er huset også selvforsynende med energi. For varmen kommer fra jordvarme, mens elektriciteten stammer fra solceller på taget.

Enhver, der træder ind i dette hus, kan se, at det er fremtiden. Og det er den, familien er gået efter, fortæller Jeanette – også når det gælder husets lyssætning, der er den nye trådløse Philips Hue-teknologi, hvor man med en app og stemmeføring kan ændre ikke bare lysstyrken, men også farven i en lampe.

– Vi ville gerne have et hjem, der både var smart at betjene og med en belysning, der var integreret i fornemmelsen i huset. Lyset er tænkt som en feature i sig selv, der designmæssigt giver vores bolig en ekstra dimension, der er levende og skulpturel. Da jeg havde utrolig høje krav til resultatet, tror jeg kun, at det er lykkedes, fordi Demskov-Els mest perfektionistiske elektriker, Simon Rasmussen, sørgede for ikke at overlade noget til tilfældighederne, forklarer Jeanette.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et skiftende lys i alle farver er et af husets karakteristiske kendetegn. Det er Philips’ trådløse Hue-teknologi, der er sat ind i alle lamper og lysinstallationer, som kan styres med en app. Dermed er det en del af husets intelligens.

Sammenhæng mellem ude og inde

På den spektakulære grund er der også tænkt på at skabe et sammenhængende inde-ude-liv. Så bag huset, i forlængelse af køkkenet, er der lavet et barbecueområde i ly for vind og vejr, hvor man kan opholde sig, selvom blæsten står stærkt ind fra Øresund.

Da køkkendørene er af glas, skaber de et fint flow mellem inde og ude, men især transparens til den bjergtagende havudsigt og grundens vindomsuste træer, der er gennemgående i husets udsyn i underetagen, der er af glas. Det er netop det vue, som Jeanette i sin indretning har villet skabe plads til. Derfor er den holdt i varme, neutrale, bløde, brune og grå farver og materialer som træ og marmor, der glider sammen på en raffineret måde.

– Min mand er fra Australien, hvor man er meget ude, så vi ønskede visuelt at trække naturen ind i huset. Det sker helt naturligt med de store vinduespartier, men også ved at skabe så rene linjer som muligt. Derfor er væggene malet i douce meditationsfarver og grå toner, som mere virker som skygger. Det virker afslappende. Af samme årsag bor vi uden nips og med mange skabe, faktisk hele 93, så jeg kan gemme alt ind i dem, fortæller Jeanette, der som en ekstra detalje har sørget for, at boligens upolerede marmorgulv kan fjerne sporene, hvis man kommer op fra husets strandgrund med sand under fødderne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Indgangspartiet er imponerende med sit lysvæld fra de mange vinduespartier. Da Jeanette så det store spejl, der er designet af Kelly Hoppen, besluttede hun sig for, at det skulle være i hendes gang, selvom den ikke var bygget endnu. Så da der på arkitektens tegninger var lavet en indgang til et grovkøkken, fik hun sløjfet den. Bemærk lysstriben langs væggen, der giver en kunstnerisk virkning i det høje rum.

Et "nultolerancehus"

Ud over en gennemført indretning var det lige så vigtigt for familien at have et hjem, der er praktisk. I sine mange dessiner til arkitekten bag, Niels Christoffersen, afleverede Jeanette en lookbook med billeder af den stemning, hun ville have i huset, og af, hvordan det skulle fungere som ramme om familielivet. Da arkitekttegningerne var lavet, tog hun selv over i processen i samarbejde med firmaet Tvede – Rådgivende Ingeniører & Arkitekter for at skabe det, hun kalder et nultolerancehus.

– Alt her passer sammen. Vi har ingen karme til at dække grimme fuger, og da vores akustiklofter ikke kan males, er de tilpasset præcist til væggen, ligesom gulvet passer på millimeteren til vinduerne, fortæller Jeanette, der ud over at have et fokus på det byggetekniske også indtænkte hverdagspraksisser som et køkken, der både kan rumme mange og få mennesker. Men også et rigt udendørsliv ville hun have, og familien kan nu riste skumfiduser ved en nedsænket bålplads i terrassen eller sejle en tur i deres båd – ikke mindst om morgenen, hvor de, for at undgå myldretiden, kan smutte ned på deres badebro og sejle på arbejde.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En flot visuel effekt, der skaber ro for øjet, er det symmetriske trappeløb, som spejler sig på hver side. Det indirekte lys i gelænderet samt den minimalistiske stil er inspireret af den engelske arkitekt John Pawson.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alverdens farver kan lyse gennem de skulpturelle pendler Non Random fra Moooi.

Husets hjerne og energi

Ud over at være et godt eksempel på flot arkitektur og have en fabelagtig udsigt og indretning er dette hus indbegrebet af fremtidens bolig. Energimæssigt er det selvforsynende, og indenfor styres de fleste funktioner af ABB-free@home-systemet, som kan betjenes med en app på telefonen og monitorer på væggene.

Systemet er både energieffektivt og let at programmere, så man kan lave zoner, hvor elektronikken kan tænde og slukke på bestemte klokkeslæt. I hverdagen betyder det, at familien kan fjernstyre belysningen, varmen, ventilationen, dørkommunikationen og alarmsystemet samt trække gardinerne, der kører på elektriske skinner, for eller fra.

I forhold til hårde hvidevarer er systemet indtil videre kompatibelt med Mieles produkter, og familien kan bruge det til at sætte en vask over, starte og slukke ovnen og følge med i madens stegning, idet der er et kamera tilsluttet inde i ovnen. Der er også installeret et geofence, som betyder, at porten udenfor og hoveddøren kan åbne og lyset tænde, så snart man nærmer sig med en telefon i lommen.

Akustiklofter fra Mute sørger for, at de store rum har en god akustik, og et ventilationssystem fra Nilan står for en behagelig luftventilation, da luften godt kan være tør og tæt i nye huse. Boligens varmekilde er jordvarme, der kommer fra to vertikale boringer 180 meter ned i jorden, lavet af Varup Termiske Boringer, mens elektriciteten kommer fra solceller fra Solar Polaris på taget.

Huset er stadigvæk meget nyt, så lige nu har familien installeret Rhino-måleapparater fra Grinn for at følge med i, hvor meget energi de bruger, så de senere kan vælge batterier, som skal kunne lagre strømmen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udsigten er tænkt ind i husets indretning, der er holdt i grå og brune nuancer for ikke at larme og for at skabe en rolig baggrund til det flotte naturtapet udenfor. Spisebordet Balance af sten og marmor, der også matcher gulvet, er fra Bolia, og de polstrede stole Ace er fra Normann Copenhagen. Idéen med huset er, at det også skal være praktisk, og derfor er der etableret en afslapningszone mellem spisepladsen og køkkenet, som især børnene kan fortrække til efter middagen, eller man kan få drinks i, mens maden bliver lavet. Sofaerne er fra Eilersen, og det samlende tæppe er fra Aulin, mens puderne er hjemmesyede. Gardinerne fra NH Gardiner er elektronisk styret. Vinduerne er fra Schüco.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gaspejsen fra Philip Pejse fungerer som en stemningsfuld rumdeler, der kan tændes elektronisk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den skulpturelle lampe, der er lavet af metalkonstruktioner og betrukket med silke, er designet af den israelske designer Ayala Serfaty og er fra Aqua Creations. Parret fandt den i New York, men den forhandles hos Legio. Med Philips Hue-teknologien kan den også sætte en stemning i stuen med skiftende farver. I de hvide Hamilton-sofaer fra Minotti er der god mulighed for at sætte sig til rette og nyde udsigten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Douce nuancer skaber et roligt flow gennem det åbne stueplan. Men med mulighed for at skabe fx pink, lilla, grønt og blåt lys kan stemningen hurtigt ændres.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Selvom stueplanet er åbent, og der er plads til mange aktiviteter, er der en utrolig ro, skabt af akustiklofter fra Mute. Oveni er luften behagelig, hvilket skyldes et ventilationssystem fra Nilan. Stolen FK 87 Grasshopper er designet af arkitekterne Preben Fabricius og Jørgen Kastholm i 1967, og den er købt hos Lange Production.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store køkken i mørkt træ er fra Poggenpohl, og armaturet er en Quooker. Bordpladen i komposit er fra Technistone og kan tåle op til 200 graders varme, og at man spilder syreholdige væsker på den. De hårde hvidevarer fra Miele kan køre sammen med ABB-free@home-systemet, og derfor kan de fjernstyres. Uden for køkkenet er der lavet et barbecueområde med en pergola af hele stykker ipe-træbjælker fra 13 træer på 4,5 m, som skulle sættes på med en kran. Dørene fra køkkenet kan åbnes, så man kan skabe en naturlig sammenhæng mellem inde og ude.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Levende lysteknologi

Når det gælder husets lyssætning, har familien brugt den nye trådløse Philips Hue-teknologi, hvor man med en app og stemmeføring gennem stemmestyringssystemet Siri kan ændre ikke bare lysstyrken, men også farven i en lampe. For hver en pære kan sende lys ud efter en palet fra telefonen, hvor farverne kan vælges blandt alt fra et foto af Monets blomsterhave til Hongkongs lyshav.

På samme måde kan lyset styres rytmisk til musik og forvandle hele boligen til en diskokugle under familiens mange fester. Og med et enkelt klik kan alt lys slukkes i hele huset. Da lyset er fjernstyret, kan man også regulere det, så det ser ud, som om man er hjemme, selvom man ikke er. Ud over at bruge teknologien i husets spots og lamper har familien fået bygget lyskasser, som vist her over køkkenøen, men også over vinduerne, ligesom det også bliver brugt som et skulpturelt element i gangen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En terrasse løber rundt om huset. Også udenfor kan man få en fornemmelse af, hvilken farvestemning familien er i.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hvert træ har sit udtryk på grunden, og derfor kan man ikke få nok af at se på de skæve, vindomsuste eksistenser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udsigten i stuen er panoramisk. Stemningen sættes med lys, og den kan variere fra rolig til festlig.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Om aftenen oplever man især effekten af husets særegne lysteknologi, som kan få gæster til at falde bagover ved ankomsten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kælderen rummer en teenagefløj, et festrum og en hjemmebiograf. Igen er Philips Hue-teknologi fuldt integreret som stemningsskaber i hele afdelingen. Den skulpturelle lampe på væggen med silkeskærm er designet af Ayala Serfaty og er fra Aqua Creations. Party-neonskiltet er fra Cult Furniture.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En luksuriøs stemning er skabt med barstole af velour, der er købt secondhand, og farven i lampen kan matche den kølige blå.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Førstesalen er afskåret fra resten af huset, og den rummer to børneværelser, et sove- og badeværelse samt et påklædningsrum i en åben planløsning, så det fungerer som et stort velværerum. Der kan lukkes af mellem forældre- og børneafdelingen med en skydedør.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Huset set fra vandsiden, hvor de farvede lysstriber nærmest virker som et arkitektonisk element. En bålplads er bygget ind i terrassen.

Relaterede Artikler