DJ ville have LP-covers ind i indretningen

Manden i huset på Frederiksberg er dj og drømte om at få sin samling af plader op i stuen. De fandt ud af at gøre de farverige covers til en aktiv del af indretningen.

© Andreas Mikkel Hansen

Den professionelle DJ måtte tidligere ned i kælderen for at se sine plader igennem, fordi hans kone ikke ville have de mange pladereoler i stuen. Men den flotte plade-reol betyder, at begge parter er tilfredse. Udvalget på hylderne er i øvrigt blot en brøkdel af ejerens enorme samling. Han siger selv, at han holdt op med at tælle, da han nåede til 10.000 LP’er. Sofaen Kilt er designet af Emaf Progetti for Zanotta.

© Andreas Mikkel Hansen

Det er ikke nogen helt almindelig væg til væg-reol, som husets musikpassionerede ejer og DJ har fået bygget i rækkehuset på Frederiksberg. Pladevæggen har da også vakt opsigt blandt husets gæster. Ja, blandt nogle har reaktionerne ligefrem nået euforiske højder.

  • En af mine venner fra musikbranchen lagde sig faktisk ned på knæ og begyndte at tilbede reolen, da han så den, fortæller husets ejer.

Han var træt af at skulle gå i kælderen, når der skulle lyttes og leges med musikken, så da familien overtog det nye hus, var han fast besluttet på, at pladerne - i hvert fald nogle af dem - skulle have deres faste plads i stuen.

  • Jeg kan sagtens fungere med lyserødt plys og den stil, men min kone er til stramme, rene linjer. Derfor var opgaven at finde en opbevaringsløsning, som hele familien kunne leve med, noget, der så godt ud, og noget, som ikke gik i stykker efter et halvt år, fortæller ejeren.

Arkitekten Anders Barslund, der er medlem af Danske BoligArkitekter, blev hyret til at løse problemet. Opgaven med at designe møblet til plader- ne var dog langtfra den eneste. Renoveringen af huset, der er bygget i 1928 af arkitekten Thorkild Henningsen, viste sig nemlig at være langt mere om- fattende, end ejerne havde forudset.

  • Da vi overtog huset, havde vi kun været her én gang, for de tidligere ejere ville ikke give os adgang før på selve overtagelsesdagen. Vi troede, at vi overtog et stort set indflytningsklart hus, men fik os noget af et chok, da vi så det tømt for tæpper og møbler. Jeg husker, at min kone satte sig ned og græd. Og en af vores håndværker-bekendte lagde en colaflaske på gulvet, hvorefter den stille og roligt rullede hen i den anden ende af rummet. Så skævt var gulvet. “Her kommer jeg til at tjene mange penge,” lød hans kommentar, husker ejeren.

Men det var ikke kun gulvet, den var helt gal med. For da arkitekt Anders Barslund gik i gang med at planlægge renoveringen af husets tagetage, viste det sig, at dele af husets tagkonstruktion var stærkt angrebet af råd.

  • Det var et spørgsmål om tid, før det hele var faldet sammen, siger han.

Men en ulykke kommer jo sjældent alene, og heller ikke for familien her på Frederiksberg. Da det legendariske skybrud ramte København 2. juli 2011, gik de ikke ram forbi. Hele kælderen blev oversvømmet med kloak- vand, men midt i mareridtet kunne de i det mindste glæde sig over, at den store pladesamling på det tidspunkt stod i flyttekasser på husets 1. sal.

I dag er huset sat i perfekt stand fra kælder til kvist, bl.a. med smukke specialbyggede skabe fra snedkermester Peter Klint. Det faldefærdige tag er skiftet ud med et nyt og er samtidig hævet med 5 cm og har fået monte- ret tagvinduer, så ejerne i dag kan glæde sig over et smukt lysindfald. Alt sammen udført i henhold til de skrappe restriktioner, der er for husene på vejen. Resultatet, efter at have gået så meget igennem med råd og over- svømmelse, er, at huset i dag er et af de flottest instandsatte i kvarteret. Prisen har været høj mentalt og økonomisk. Men når husets herre sætter en plade på, og vellyden fylder det gamle hus, er alt besværet glemt.

© Andreas Mikkel Hansen

Tre i et-rum: Parret er gode til at kombinere det praktiske med det æstetiske. Fx her, hvor køkken, spisestue og kontor er kombineret. Køkkenet er et nyt fra Svane Køkkenet, spisebordet med zinkbordplade er designet af Torben Favrholt og stolene er Catifa 60 fra Arper.

© Andreas Mikkel Hansen

Facaden mod haven er opført i den oprindelige stil, men er helt nybygget. Det har givet plads til en dejlig hyggekrog, som parret har stor glæde af.

© Andreas Mikkel Hansen

De 36 pladecovers, som ejeren vælger at stille yderst på reolerne, bliver til 36 små kunstværker, der kan skiftes ud alt efter humør og smag. Arkitekten Anders Barslund, der har tegnet reolen, har hentet inspiration fra italienske Piero Lissoni og Apple-designeren Jonathan Ive.

Sådan blev pladereolen til

Den ser enkel ud, men processen med at bygge multifunktionsmøblet i stuen til ejerens plader, DJ-pult m.m. var langtfra enkel og har krævet et meget omfattende beregningsarbejde af arkitekten.

  • Kunsten var at bygge et møbel, som på den ene side designmæssigt fremstod enkelt og simpelt, men som samtidig kunne bære en vægt på over 700 kg. Og det var altså ikke nogen let opgave, fortæller Anders Barslund, der ikke lægger skjul på, at både han og ejeren var en anelse bekymrede for, om møblet ville kunne bære. Det er bygget op af en bagbeklædning af lakerede plader i krydsfiner. Herpå er de i alt 36 laserskårne og bukkede stålreoler monteret. Skuffemøblet nederst til opbevaring af diverse musikudstyr er lavet af møbelplader, som er valgt, fordi de er lettere end traditionelle mdf-plader. Anders Barslund har stået for både skitser i 3D og selve produktionstegnin- gerne i 2D, som snedkeriet har arbejdet ud fra. Snedkerne har monteret reolen, som i øvrigt kan pilles ned og flyttes med til en ny bolig, hvis det skulle blive aktuelt på et tidspunkt. Prisen for det unikke møbel, som Anders Barslund har sikret sig ophavsretten til, står i omkring 100.000 kr. eksklusive arkitekthonorar.
© Andreas Mikkel Hansen

De flotte skabe på badeværelset er udført af møbelsnedker Peter Klint. Skabene går igen i soveværelset og børnenes bad og giver således huset et gennemgående tema.

© Andreas Mikkel Hansen

Det oprindelige tag skulle skiftes, og i samme omgang blev tag og loft hævet, og der blev sat tagvinduer i. Det har givet et lyst og rummeligt soveværelse, hvor bad og toilet er i forlængelse af rummet.

© Andreas Mikkel Hansen

Brusekabinen er praktisk og stilren og så rummelig, at der uden problemer kan stå en plante i lyset fra ovenlysvinduet.

© Andreas Mikkel Hansen

De smukke skabe har malede fronter og lister i røget eg, hvilket giver en flot kontrast.

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitekt Anders Barslund har sammen med husets ejer valgt farverne. “Vi havde nok ikke selv fundet på at vælge gult til badeværelset, men nu kan vi se, at det fungerer rigtig godt,” siger ejerne om farven i børnenes badeværelse.

© Andreas Mikkel Hansen

Sofaen Kilt er designet af Emaf Progetti for Zanotta.

FAKTA OM DANSKE BOLIGARKITEKTER
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der allesammen er beskrevet og illustreret, på danskeboligarkitekter.dk.

Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.