© Tv2.no

Roterende hus muliggør sol hele dagen

Hvordan får man sol på terrassen hele dagen? Det har nordmanden Jarle Hegerland fundet løsningen på – et roterende hus.

Er du typen, der helst vil nyde morgenkaffen eller eftermiddagsteen i solen? Måske er du ligesom os og ville ønske, du kunne nyde begge dele i skæret af solens varme stråler.

I det mørke nord kan det være begrænset med de solrige dage. Derfor har nordmanden Jarle Hegerland fundet på en løsning, som gør at han og familien på de solrige dage kan udnytte solens stråler fuldt ud.

Roterende hus giver både morgen- og aftensol

Løsningen han fandt frem til, er et roterende hus. Med huset kan familien om dagen nyde solen på den ene side og mod aften, når solen skifter side, drejer de bare huset 180 grader, så de atter kan bade sig i solens stråler.

På den måde behøver de aldrig mere vælge mellem morgensolen og aftensolen, men kan derimod nyde både solopgang og solnedgang fra husets terrasse.

Mobilapp styrer huset

Nordmanden, der arbejder som tømrer og har været i byggebranchen i over 15 år, begyndte i 2010 på skitserne til huset, der skulle kunne rotere 360 grader rundt. Han var godt træt af, at han aldrig helt syntes, solen indfandt sig der, hvor den skulle. Knap to år senere stod det færdige hus klar.

Det hundrede-ton tunge hus, der måler 340 kvadratmeter, hviler på en roterende platform og drives ved hjælp af en motor. Vand og spildevand er placeret centralt i huset.

Huset styres ved hjælp af en app til mobilen, og kan rotere en hel omgang på en halv time.

Flere fordele og én ulempe ved det rotende hus

Jarle Hegerland fortæller til norsk Tv2, at der også er andre fordele ved det roterende hus. I modsætningen til os andre, som ofte må generes med solens spejlinger i tv’et og lignende, så kan de blot dreje huset og problemet er løst.

Det roterende hus har dog også enkelte ulemper med sig. Ifølge familien kan det nemlig godt virke lidt forvirrende, at man aldrig helt ved, hvilken side af grunden man kommer ud til.

Se videoen af det revolutionerende hus her.