Rå og moderne villa i fire plan

En trang hjørnegrund og ønsket om et moderne og råt hus er kombineret på smuk vis i denne villa i fire plan i Risskov.

Rå og unik villa i Risskov
© Jesper Ray

Rå og unik villa i Risskov

Familien tang var ikke et sekund i tvivl om, hvem der skulle tegne deres drømmehus på grunden i Risskov. Her skulle der tages nogle modige valg, og det kunne arkitekt Sebastian Schroers, indehaver af tegnestuen Ardess, levere.

  • Vi ønskede et råt og unikt hus, som udtryksmæssigt harmonerede med kvarterets gamle huse og hyggelige bevoksning, fortæller Gitte.

Arkitekten var nødt til at jonglere med stregerne for at få boligkabalen til at gå op, og der skulle tænkes ned i detaljerne for at få alle ønsker opfyldt.

  • Mine boligprojekter udspringer altid af stedet og bygherrens drømme, og her var kunsten at skulle indpasse en stor villa på en mindre hjørnegrund. Vi ønskede et nutidigt, stramt og rent udtryk. Og en vigtig detalje var at finde en skærmende facadeløsning ud mod hjørnegrundens to grusveje, som støder helt op til huset, så familien kunne nyde privatlivets fred og samtidig få et lyst og åbent udtryk, fortæller arkitekten Sebastian Schroers.

Løsningen var at lade vinduerne sidde meget højt og udgøre en skarp vinkel, som skærer sig ind i facade og tagflade, så man indefra har udsigt til himmel og trætoppe, men undgår biler og cyklende postbude i udsigtslinjen.

Udfordringen ved at bo i et betonhus er ofte, at der er problemer med akustikken, og derfor er loftet et specielt lavet akustikloft, som er blevet pudset op, så det ligner væggene i huset. Derudover har familien valgt gardiner i tungt lækkert uld-habitstof, som også dæmper lyden.

Betonhus med hulmønstre i facaden

En markant detalje ved huset er hulmønstrene i facaden, som er blevet til ved nøje planlægning og præcist udført arbejde. De er skabt under husets støbning, som sker på stedet og kaldes in situ-beton: Store forme med støbeplader samles på grunden, i præcist målsatte punkter stikkes stålspyd igennem formen. Når betonen er fast, trækkes spyddene ud, så de efterlader huller, som lukkes med beton til et såkaldt konushul. Det har ikke været noget let job at orkestrere dette puslespil, og det flotte mønster er kun lykkedes fra tegnebræt til udførelse, fordi det har været gennemtænkt og tegnet i forhold til husets linjer i tæt dialog med entreprenøren. Resultatet er vægge, der i sig selv er en del af udsmykningen.

  • Mange af vores malerier står og hviler på gulvet. Så kan de også få en ny plads i ny og næ, og det passer os fint at flytte lidt rundt en gang imellem og forny husets interiørudtryk, fortæller Gitte, der er indehaver af firmaet Atelier du Noir.

Firmaet sælger håndplukkede accessories, som er fundet på de bedste internationale og danske messer og udstillinger. Stilen er som udgangspunkt “uncolourful” med en rå æstetik og sans for det unikke. Samme stemning, som man finder i huset, hvor hver enkelt genstand har en særlig historie.

Stor terrasse med vandbassin
© Jesper Ray

Stor terrasse med vandbassin

En stor, delvist overdækket terasse vender ud mod haven. Her er anlagt et bassin, som tjener to formål: Dels er det en nydelse at sidde en lun aften og nyde vandets krusninger og himlen, der spejler sig deri. Og dels er det praktisk, at bassinet danner en barriere, så man ikke kommer til at gå ud over kanten til husets næste niveau.

Lukket facade ud mod vejen
© Jesper Ray

Lukket facade ud mod vejen

Ud mod vejen er vinduerne placeret højt, for at undgå at folk kigger ind. For at åbne op for lyset er det vinklet rundt om kanten til taget - en svær, men også meget flot løsning. Birketræerne er nyplantede og passer flot til det lyse betonhus.

Trappe med Dinesen-planker
© Jesper Ray

Trappe med Dinesen-planker

Trappen er beklædt med Dinesen-planker på trin og sider. Samme slags planker, som er anvendt på gulvene i huset. Et glasgelænder uden overligger skærmer og giver støtte, uden at optage plads.

Smart modulsofa fra Kvadrat
© Jesper Ray

Smart modulsofa fra Kvadrat

Stuen ligger på øverste niveau, så familien kan nyde den gode udsigt med et lille kig til havet. Den smarte modulsofa i stof fra Kvadrat har Gitte selv designet, så den kan flyttes rundt efter behov. De store terrassedøre åbner op til haven. Bemærk terrassens betongulv, der matcher de rå betonvægge i huset og skaber en flot sammenhæng.

Hjem med åben grundplan
© Jesper Ray

Hjem med åben grundplan

Spiseafdelingen ligger i forbindelse med køkkenet. Den åbne grundplan betyder, at man altid er i kontakt med de øvrige etager. Bordet, lavet af Dinesen-planker får selskab af Syver-stole. Tom Dixons Beat Fat-lampe og stenkrukker med lys er fra Atelier du Noir. Bakken er hentet hjem fra en rejse i Tyrkiet.

Lampe fra Bernard Schottlander
© Jesper Ray

Lampe fra Bernard Schottlander

Pejsen skaber et grafisk-skulpturelt udtryk, der står godt til modulsofaen, som Gitte har designet. Lampen er en Mantis S1 af Bernard Schottlander.

Stue med Eames-loungestol
© Jesper Ray

Stue med Eames-loungestol

Det store vindue går på tværs af etagerne, så der kommer lys i den nederste del af huset. I hjørnet en Eames-loungestol. Maleriet på væggen har Gittes svigerinde malet.

Reol med organiske ting fra Atelier du Noir
© Jesper Ray

Reol med organiske ting fra Atelier du Noir

Reolen i linoleum er Gittes eget design. Dens stramme udtryk falder ind i husets linjer, men blødes op af marmorfade, kranier og andre organiske ting fra Atelier du Noir. Glaslampen hedder Cosy og er fra Muuto.

Skulpturel mursten og udstoppet fugl
© Jesper Ray

Skulpturel mursten og udstoppet fugl

På den flotte reol står en skulpturel mursten fra deres sommerhus i Skagen, som arkitekt Sebastian Schroers også har tegnet. Den minder hele familien om dejlige ferietimer. Fuglen er købt på et marked. De øvrige ting er fra Atelier du Nord.

Smukt møbelkøkken
© Jesper Ray

Smukt møbelkøkken

Køkkenet er tænkt som et smukt møbel, hvor de mindre kønne ting som komfur, køleskab, vinskab og emhætte er gemt væk med flotte løsninger, som bordpladen i corian, hvor komfuret sidder skjult, svævende over et lavt vindue, som kaster det fineste lysspil ind på betongulvet. Emhætten er også gemt væk bag den store hvide væg, der med sit minimalistiske udtryk klæder rummet. Lyd og lys i hele huset er også indbygget og elegant gemt væk. Den sorte køkkenø er pakket ind i møbellinoleum. Gulvet i køkkenniveauet er af beton.

Stilrene barstole
© Jesper Ray

Stilrene barstole

Barstolene er blandt de første ting, Gitte og hendes mand købte sammen, og de minder dem om deres første tid sammen.

Glasafskærmning med frit udsyn til haven
© Jesper Ray

Glasafskærmning med frit udsyn til haven

Glasafskærmningen uden overligger giver frit udsyn til haven gennem de store vinduer. De tykke gardiner er lavet af uldstof til habitter, som er smukt, men også dæmper lyden.

Børnenes tv- og legerum
© Jesper Ray

Børnenes tv- og legerum

I børnenes tv- og legerum er der samlet madrasser til leg på gulvet. Fjernsynet er lagt ind i væggen for at gøre det så neutralt som muligt.

Badeværelse med eksotisk udebad
© Jesper Ray

Badeværelse med eksotisk udebad

Masterbadeværelset har udgang til det eksotiske udebad med sorte træplanker, som kan bruges hele året. En stor bambus vokser op fra et arrangeret bed, og der er lyseffekter i gulvet. Møblerne er designet af familien og udført i Dinesen-planker.

Soveværelse med lys under sengen
© Jesper Ray

Soveværelse med lys under sengen

Soveværelset, hvis loft ligger i plan med grunden, ligger ugeneret i underetagen. Sengen består af Dinesen-planker og er, som de fleste andre møbler i huset, designet af familien og produceret af en lokal snedker. Bemærk LED-lysstriben under sengen: en flot detalje, der giver et diskret lys om natten.