

Elegant luksus møder rå beton og en fascinerende naturscene i denne spektakulære bolig i portugisiske Cascais. Her udfordrer moderne arkitektur det muliges kunst.
AfDen svævende pool er helt central i den portugisiske luksusvilla og et godt eksempel på, hvordan husets arkitektur både afskærmer og inkorporerer naturen. Det udendørs spiseareal er overdækket og samtidig badet i lys. Også når mørket sænker sig over Cascais, har poolen en central arkitektonisk funktion. Her fungerer den som en stor svævende lysboks, der oplyser terrassen.
Solen reflekterer beroligende vandets bløde bølger ned på terrassen, og det flakkende lys er på en og samme tid animeret og naturligt. Men med ét studser man, kigger en ekstra gang og konstaterer så, at synet ikke bedrager. Der svæver et svømmebassin i luften – eller rettere sagt på førstesalen – i dette spektakulære hjem på den portugisiske atlanterhavskyst. Poolen giver med sin glasbund en imponerende effekt i resten af hjemmet og har flere arkitektoniske funktioner.
– Vi ville skabe en overdækket terrasse af et materiale, der lod sollyset skinne igennem, og så blev det en pool, forklarer arkitekt Marco Martínez Marinho fra det portugisiske arkitektfirma Guedes Cruz, som står bag huset. Projektet bærer navnet The Wall House og ligger i havnebyen Cascais i en region, der er kendt som Portugals riviera, 30 kilometer fra hovedstaden Lissabon. Huset er placeret på kanten af et golfresort mellem sandbanker og fyrretræer fra regionens naturpark Sintra-Cascais. Da huset ligger ved kysten, er det ofte udsat for stærke vinde fra havet, og det luksuriøse hjem er derfor bygget op med afskærmende, rå betonvægge. Resultatet er et brutalt ydre, der vækker Fort Knox-associationer, men i stor kontrast til lukketheden er betonvæggene brudt op af glasfacader, der inviterer naturen helt indenfor i samspil med vandet, plantevæggene og de mange træelementer. Også terrassen kan afskærmes for de kraftige vinde med skydevægge, mens glasfacaderne omkring terrassen er store guillotinevinduer, der kan hejses op på førstesalen, så man omvendt også kan åbne op til naturen fra husets grundplan, hvis vejret tillader det.
Med sine 1100 kvadratmeter er The Wall House i sandhed et storslået arkitektonisk mesterværk, der udfordrer den gængse opfattelse af det muliges kunst – både når det gælder om at svømme i luften og inkorporere naturen i en villa af beton.
Nord for villaen findes en flot udsigt til golfbaner og fyrretræer. Derfor kan de nordvendte vægge og vinduer skydes helt væk, så huset bliver ét med naturen. Det hvide La Grande-aluminiumsbord er fra MDF Italia, designet af Xavier Lust. Omkring bordet står tilhørende bænk, mens stolene er af Eames. De hvide sofaer er fra B&B Italia.
The Wall House fjerner murene mellem inde- og uderummet. Med mange skydedøre, store glasfacader og gennemgående planker fra Dinesen smelter huset elegant sammen og spejler naturen, så beboerne nærmest ikke mærker forskel på at opholde sig inde og ude. Indendørs er der brugt Dinesen Douglas-planker i hele længder op til 11 meter, mens der udendørs er lagt Dinesen Douglas-beklædning og terrasseplanker i hele længder op til 10 meter. Den svævende pool ligger i forlængelse af soveværelset og er husets "masterpool". Terrassens blå sofamøbler er fra italienske Paola Lenti.
Vindeltrappen er designet af Guedes Cruz og tænkt som en skulptur i en tredimensionel have, som forbinder huset med kælderetagen. Trinnene er Dinesen Douglas-planker som i resten af hjemmet. Glasvæggen til garagen giver frit udsyn til den parkerede bil og tilfører haven et dynamisk udtryk.
Ved indgangen til huset er buskene indkapslet i robuste stålkasser, og et træ er bevaret som en del af arkitekturen.
Her ses husets vinkælder.
Husets mange broer og forskellige niveauer skaber interessante arkitektoniske udtryk og kontraster til de billedskønne omgivelser. Men arkitekturen bryder aldrig med helheden, og Guedes Cruz har brugt den samme belysning ude og inde for netop at understrege helheden.
Lysløsningen i det tyrkiske bad går igen ved hovedindgangen.
Huset lyser op, når mørket sænker sig over Cascais. De mange lysinstallationer fra Light Glass Technology er så integreret i arkitekturen som mulig. Som her ved husets hovedindgang.
– Man skal kunne føle lyset, ikke se det, mener Guedes Cruz-arkitekten Marco Martínez Marinho.