Parcelhus og have i skøn forvandling

Parcelhuset er gennemgået en større renovering, men har samtidig vedligeholdt husets gamle arkitektoniske detaljer fra 1959

renovering af bolig parcelhus

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus facade

© Andreas Mikkel Hansen

Der skulle gå fem år før Helle og Martin var klar til at bygge til. De flyttede ind i deres knap 60 år gamle parcelhus i Holte tilbage i 2009 og vidste fra starten, at huset trængte til en opdatering og flere kvadratmeter. Men familien havde tidligere renoveret et hus – et projekt, som de tog hul på uden at have boet i huset først, og de måtte senere erkende, at ikke alle ændringerne endte som fuldtræffere.

─ Belært af erfaring ville vi denne gang først bo og leve i huset for at være sikre på, hvad der fungerede, og hvad der skulle ændres, fortæller Helle og tilføjer, at det også gjaldt haven:

─ Det var først efter et stykke tid, at det fx gik op for os, at det var utroligt ærgerligt, at der ikke var anlagt en vestvendt terrasse, hvor vi kunne spise aftensmad i aftensolen, og navnlig at vi ikke kunne gå direkte derud fra køkkenalrummet.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter

renovering af bolig parcelhus entre

© Andreas Mikkel Hansen

Helle og Martin var også enige om, at de ikke ville fjerne parcelhusets tidstypiske træk under en tilbygning og ombygning, for det var netop en del af de karakteristika, som parret faldt for ved huset.

─ Vi overvejede kort at pudse de gule mursten på facaden og male huset hvidt, for så ville det hurtigt komme til at se mere moderne ud, men vi kunne samtidig mærke, at det ikke føltes rigtigt. Det var jo ikke det udtryk, som arkitekten i sin tid havde i tankerne, da han tegnende boligen, siger Helle. Faktisk blev de gule tegl ført videre i tilbygningen endda med så stor akkuratesse, at selv fugen på den nyopførte del er i helt samme farve og størrelse som i det oprindelige murværk. Den nye og gamle bygning er visuelt også knyttet sammen og fremstår som ét hele takket være ens skydedøre, vinduespartier og kobberinddækninger, der giver boligen et stramt og moderne udtryk. Det oprindelige hus havde brystværn i træ op til mindre vinduer, men de blev fjernet, for som i tilbygningen at lukke mere lys og natur ind med glaspartier helt ned i gulvhøjde.

renovering af bolig parcelhus køkken

© Andreas Mikkel Hansen

Flydende overgange

Tilbygning og ombygning er skitseret af E+E Arkitekter, der udover at skabe flere kvadratmeter, arbejdede på at åbne huset op mod vest og binde hus, have og landskab bedre sammen. Det er blandt andet gjort ved at lave en ny og smuk ankomst med kig igennem huset samt en opblødning af overgangen mellem ude og inde ved at anvende ens materialer. Det betyder fx at betonfliserne ude fortsætter inde med et poleret betongulv i entreen og ud igen på den sydvendte terrasses betonfliser. De sortmalede trælister fra facaden folder ind i entreen, hvor de bliver til en garderobe- og skillevæg med pejs mod spisestuen. Den nye spisestue har også fået direkte kontakt til en ny aftenterrasse mod vest. I tilbygningen er der værelser, badeværelser og ny hovedindgang og entre, mens fællesrum som køkken, spiseafdeling og stue ligger i husets gamle del.

­─ Vi valgte kun at få glastag over en del af espalieret over den vestvendte terrasse, men vi er derude hele sommeren, så mon ikke vi snart skal have glastag over resten af espalieret”, slutter Helle.

Se flere af arkitektens projekter her

renovering af bolig parcelhus sofa sofakrog

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus spisestue spisebord

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus spisestue terrasse

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus stue køkkenalrum

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus stue

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus badeværelse

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus før og efter billede have

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus før og efter billede have facade

© Andreas Mikkel Hansen

renovering af bolig parcelhus stue før og efter billede

© Andreas Mikkel Hansen

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.