Ny 70'er arkitektur

Udsigt til Aarhusbugten, en byggegrund med en meget speciel form og et ungt par, der sværmer for 70'ernes arkitektur.

© Christina Kayser Onsgaard

Nybagt husejer Thomas Andersen er født 1974, og selv om det næppe var datidens arkitektur, der optog ham allermest, da han løb rundt og legede i sit barndomshjem, har årtiet alligevel sat spor. Så meget, at da han og Gitte, der er årgang 1980, skulle bygge hus i et helt nyt villakvarter i Skødstrup nord for Aarhus, var det 70’ernes arkitektur, de hentede inspiration fra.
- Vi er begge to ret vilde med tegnestuen Friis og Moltkes byggerier fra den tid, og vi havde en idé om at ville bygge noget, der var 70’er-agtigt, men på en ny måde, fortæller parret.
De havde i forvejen klippet fotos ud, når de i maga- siner og tidsskrifter stødte på arkitektur og design, der tiltalte dem. De udklip fik arkitekten Lars Bo Poulsen fra tegnestuen Nørkær+Poulsen i Aalborg og medlem af Danske Boligarkitekter, der havde tegnet et af de huse, der havde inspireret det unge par, og oven i købet har arbejdet hos Friis og Moltke. Arkitekternes udfordring var i første omgang den meget specielle byggegrund, som set fra oven ligner et V. Løsningen var at gøre en dyd ud af en nødvendighed og lade huset forme sig efter V’et - deraf navnet Villa V. Husets skrå vinkler opleves ekstra tydeligt, når man står i opholdsrummet, hvor der er køkken, spise- og loungeafdeling. Rummet samler sig mod nord i ét stort vindue, der går fra væg til væg og fra gulv til loft og ind- rammer et skønt sceneri udenfor med gamle træer. Fra det nordvendte vindue kommer kun en smule morgen- sol, men et langt smalt ovenlysvindue sørger for ekstra lys, der efterlader et smukt spil i plankegulvet og de grågule, rå murstensvægge. Mange vil mene, at det er et utraditionelt valg i dag, og det er da også et af husets små hints til 70’ernes arkitektur.
- Vi har også brugt meget tid på at se på sten, langt mere end da vi skulle vælge køkken, smiler Gitte, som efter en del diskussion med Thomas endte med at vælge murstenen D71 fra Petersen Tegl. Men også lofterne er et anderledes valg end det gængse. Igen blev det hvide fravalgt til fordel for et loft med trælameller. En dyr, men flot løsning, der tilmed har den fordel, at akustikken i rummet bliver helt perfekt. - Her kan holdes masser af børnefødselsdage, hvor vi stadig kan høre, hvad hinanden siger, siger Thomas. For at udnytte beliggenheden var det oplagt at bygge i to plan. For selv om man lige nøjagtig kan skimte Aarhus- bugten nede fra stueplanet, er det først, når man står - eller sidder - i stuen på 1.-salen, at begrebet havudsigt gi- ver mening. Her kan man også gå ud på en balkon og nyde udsigten og føle sig lidt som en konge over det østjyske, selv om man sådan set kun befinder sig i et almindeligt, spritnyt dansk parcelhuskvarter.
Mens 1.-salen er en slags voksenafdeling med stue, soveværelse og bad, er det i underetagen, at familielivet med de to småpiger Alba og Vega på fem og to år leves. Her har de hver deres værelse, men legen foregår dog stadig of- test i det store fællesrum - og det skal der være plads til, siger forældrene. Ligesom parret fandt det naturligt at få en arkitekt til at tegne huset, var det også naturligt for dem at søge rådgivning hos en havearkitekt, da de besluttede sig for, at det var tid til at indrette haveanlægget rundt om huset. - Og det fik vi virkelig meget ud af. Skulle vi gøre byggefasen om, ville vi have inddraget landskabsarkitekten langt tidligere i forløbet sammen med arkitekten, siger parret, der har nydt deres første sommer i egen have.

FOTO Udfordringen for arkitekten var, at grunden set fra oven ligner et V. Den løsning, han fandt, var simpel og elegant: Ved at lade huset følge grundens form fik bygningen både karakter og navn - Villa V.

© Christina Kayser Onsgaard

Husene i området ligger tæt, men ved indgangen til huset har arkitekten ved at bruge grundens V-form fået skabt et intimt gårdrum. Muren med de gule teglsten løber i forlængelse af huset og adskiller samtidig garagen og gårdrummet.

© Christina Kayser Onsgaard

Trappen er enkel og smuk, og som i resten af huset er lyst træ og de gule mursten bærende elementer. Den flotte finish uden kanstlister mod væggen sætter prikken over i’et. Den lange gang går fra køkkenet ned til badeværelset. Dørene til højre fører ind til de i alt tre værelser i stueplanet.

© Christina Kayser Onsgaard

Både trappe og gang ender ved køkkenet, der således danner et naturligt trafkknudepunkt. Køkkenet er fra HTH og har udgang til terrasser til begge sider. Omkring bordet har Eames’ Aluminium Dining Chair fået selskab af Arne Jacobsens Syver-stol og Tripp Trapp-stolen fra Stokke.

© Christina Kayser Onsgaard

Under trappen er der blevet plads til to små rum, hvor Gitte og Thomas har indrettet sig med hver deres hobby. Gitte har således fået plads til symaskine, stoffer, tråd og alt det andet udstyr, hun har brug for. Det rigtigt smarte ved løsningen er, at hun blot skal trække en skydedør for, og så er der ryddet op, uanset hvor mange tråde og stofstykker der i øvrigt flyder omkring symaskinen.

© Christina Kayser Onsgaard

Thomas har fået mulighed for at dyrke sin passion for vin i det indrettede vinrum, hvor temperaturen altid er konstant og samtidig tilpasset vinen.

© Christina Kayser Onsgaard

Det store vindue mod haven indrammer den smukke udsigt og udgør næsten et kunstværk i sig selv. Vinduet er nordvendt, men ved at lade stuen være tragtformet, som følge af husets V-form, spredes lyset alligevel smukt i rummet. Ikke mindst fordi det store ovenlysvindue “snyder” lidt og giver ekstra lys. Sofaen er fra Rolf Benz. Gyngestolen er af Eames, og sofabordet Insula af Ernst og Bartholin er fra Erik Jørgensen.

© Christina Kayser Onsgaard

Børge Mogensen-skænken, der er et arvestykke, er som skabt til den lyse stue.

© Christina Kayser Onsgaard

Overalt i huset er der valgt lyse, neutrale farver - gule mursten, lyst træ. Men i badeværelset er farveglæden sluppet løs, og de har valgt en modig lyserød mosaik fra Bisazza, som giver præcis den overraskelse, der gør huset til noget særligt.

Danske boligarkitekter - Vinderen af IdéPrisen 2014

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed. Læs mere om Danske Boligarkitekter, og se flere boliger, på www.danskeboligarkitekter.dk.

  • Denne bolig er desuden vinderen af arkitekturprisen, som hylder de gode idéer, der opstår, når boligejer og arkitekt arbejder sammen. Prisen er indstiftet af Danske Boligarkitekter og består af en præmie på 25.000 kr. og en statuette til både arkitekt og boligejer.

Relaterede Artikler