Nedslidt 1960'er-parcelhus blev til skarptskåret familievilla

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem.

Indgangspartiet, hvor den nye tilbygning møder det gamle hus. Tilbygningen til højre er helt beklædt med cedertræ, der fortsætter på udhænget af det oprin­delige hus til venstre.

Anne Solmer og hendes mand, Thomas, har altid væ­ret vilde med de skarptskårne parcelhuse fra 1960’erne - med flade tage, rene linjer og en enkelhed, der stadig i dag føles helt moderne.

Derfor var det præcis sådan ét, de var på udkig efter fra deres udstationering i Luxembourg. På nettet fandt de et nedslidt 1960’er-hus i gasbeton på en naturskøn grund tæt ved Øresund, de gode skoler og den hyggelige by. Det var kærlighed ved første blik, og kort tid efter flyttede familien ind i deres drømmehus, malede hvidt over det hele og gik i tænkeboks i forhold til, hvad der skulle til for at skabe det hus, de drømte om.

Der var ingen tvivl om, at familien manglede plads, når både Anne og hendes mand som selvstændige havde brug for et arbejdsrum – og i øvrigt også havde et tredje barn på vej. I første omgang tænkte parret stort og fik en internationalt kendt tegnestue i København til at tegne et forslag. Men forslaget blev ikke rigtig det, de havde forestillet sig.

Se flere billeder fra huset hos Danske BoligArkitekter

– De var meget dygtige og kom med en utraditionel løsning, der blandt andet involverede et tårn i to etager. Men det var en dyr løsning, som ikke passede til os som familie, fortæller Anne Solmer.

Men drømmen var heldigvis intakt, og Anne og hendes mand stod ikke uden egne idéer.

– Vi havde brugt det meste af vores arkitektbudget, så vi gik sim­pelthen i gang med at tegne selv, fortæller Anne Solmer.

Parret nåede også langt, men manglede en arkitekt, der kunne forvalte idéerne og få skabt de linjer, der gav lys og sammenhæng.

Familien fik anbefalet Rasmus Skaarup og hans partner fra firma­et 2r arkitekter, der er medlem af Danske BoligArkitekter.

– De endte med at blive vores æstetiske sparringspartnere, der rentegnede vores grundidéer og kom med supplerende skitser, der sparkede os videre i den rigtige retning, fortæller Anne Solmer.

Den rigtige retning viste sig at være et skarpt vinkelhus pudset op og delvist beklædt med cedertræ. Med værelser nok til familien på fem og et stort alrum, hvor stue, spisekrog og køkken ligger med næsen mod solen og den hyggelige grund for fødderne.

Se flere forvandlede typehuse her

– Arkitekten var god til at skabe sammenhæng og udnytte alle de kroge og løsninger, som huset havde. Fx at det oprindelige ud­hæng kunne udnyttes til at lave de her udendørs opbevaringsrum inde bag træbeklædningen. Jeg ville egentlig helst have haft udhænget helt væk, men det var dyrt, og Rasmus kunne se, at pro­portionerne i huset passede til dem, siger Anne Solmer, der er grafisk designer og meget optaget af, at huset kom til at hænge sammen æstetisk.

Se flere af arkitekt Rasmus Skaarups projekter her.

Fakta om huset

Familien Solmer fik: En tilbygning på 51 m2 med to store værelser, så huset nu er 195 m2. Det oprindelige hus er totalombygget med stort køkken-alrum og to nye ba­deværelser, gulvarme overalt, nye, store vinduespartier samt ovenlyskupler i taget.

Proces: Familien Solmer fik først en internationalt kendt tegnestue til at tegne et for­slag. Men forslaget passede hverken til familien eller budgettet. Derefter kontaktede de 2r arkitekter og fik hjælp til idéudvikling, skitsering og myndighedsgodkendelse.

Materialevalg udvendigt: Ny facade i cedertræ, cementpuds, tagpap.

Materialevalg indvendigt: Der er lagt vægt på et sundt indeklima med betongulve og en allergivenlig malerbehandling af væggene.

Energioptimering: Efterisolering af tag samt udskiftning af gamle døre og vinduer til nye og mere energivenlige. Årlig energibesparelse: 15-20 %.

Pris inkl. arkitekthonorar: 2,5 mio. kr.

1960’er-huset var en nedslidt sag i gasbeton med fladt tag og et grimt tagud­hæng. Men med hjælp fra arkitekt Rasmus Skaarup er det nu blevet til et skarpt­skårent og moderne hus med en rummelig tilbygning og facadebeklædning i cedertræ. Den nye facade skjuler samtidig det uskønne tagudhæng.

Huset, som det så ud, da Anne og Thomas Solmer overtog det. Parret var kede af det klodsede udhæng på taget og ville først have det skåret af. Men denne løsning viste sig at være meget dyr. I stedet blev udhænget camoufleret af en træbeklædning.

Gangen her leder fra indgangen i den nye del af huset videre til værelserne og den store stue og køkkenalrummet for enden. Det var vigtigt for arkitekten at arbejde med netop gangarealet, der ikke måtte blive et trist, mørkt og kedeligt element af huset. Løsningen blev ovenlyskuplerne, der trækker masser af dagslys ind og gør gangen til et hyggeligt sted at være. Gulvet i cementpuds er blevet det forbindende led gennem hele huset.

Et af husets nye badeværelser, der også har fået lyskupel og en enkel indretning i træ og hvide badeelementer.

Spisepladsen er indrettet i en krog i midten af det store opholdsrum, hvor køkkenet ligger i den ene ende og dag­ligstuen i den anden ende. Helt bevidst for at skabe en hyggelig og fortættet stemning omkring spisebordet i det ellers store og åbne rum. Spisebordet er arvegods fra Annes familie, og stolene omkring er gamle FDB-stole købt brugt gennem Den Blå Avis.

Det nye køkkenet er landet i den ene ende af det åbne stuerum, nærmest udgangen til terrassen. Det fungerer både praktisk, nå familien spiser i det fri en stor del af året, og de store vinduer mod haven giver masser af lys til arbejdet. Køkkenet er fra Kvik med klassiske hvide kvadratiske fliser ført helt til loftet over køkkenbordet. Det giver en god effekt og matcher højskabsvæggen overfor. Bordpladen er i en slags glasfiber, det samme materiale, som kajakker er bygget af, et super solidt og stærkt materiale. Hvidevarerne er fra Atag og Ikea.

Kig fra Anne Solmers tegnestue i tilbygningen mod den gamle del af huset. Opholdsdelen af det store stuerum er indrettet i modsatte ende af køkkenet med en stor og hyggelig flydersofa, som hele familien kan være i. herfra er der kig til pejsen og haven udenfor. Loungesofaen er fra Karmameju, puderne fra Louise Roe og tæppet fra Louisianas museumsbutik. Uroen i papir er designet af Anne Solmer, se Solmer.net.

Opholdsdelen af det store stuerum er indrettet i modsatte ende af køkkenet med en stor og hyggelig flydersofa, som hele familien kan være i. herfra er der kig til pejsen og haven udenfor. Loungesofaen er fra Karmameju, puderne fra Louise Roe og tæppet fra Louisianas museumsbutik.

Det oprindelige hus var på 144 m2. Familien ønskede sig bl.a. et ekstra børnevæ­relse, et kontor og et mu­sikrum. Løsningen blev en 51 m2 stor tilbygning samt en omorganisering af det eksisterende hus, så der blev plads til et ekstra bad og et stort køkken-alrum.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler