Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Når vi nu var i gang ...

Birgitte og Peder van der Schaft har fuldstændigt forvandlet deres 80’er-parcelhus i Aarhus – og lært, at sætningen ”når vi nu er i gang” er en af de mest benyttede – og farlige for budgettet – under en ombygning.

© Andreas Mikkel Hansen

Familien:
Birgitte og Peder van der Schaft er henholdsvis teamsupporter/kundekonsulent i Kristelig Fagbevægelse og kontaktchef ved Onlimited, der udvikler applikationer til smartphones. Rasmus er otte år, mens Maria er fem.

Forhistorien:
–Vi købte huset i 2005, og Birgitte var gravid med Maria, da vi flyttede ind, så vi vidste, at huset ville blive for lille til os på et tidspunkt.

Vi arbejdede derfor med en fem-års-plan, hvor spørgsmålet gik på, om vi ville købe et nyt og større hus i området, eller om vi ville bygge til.

Ønsker og drømme:
–Skåret ind til benet ønskede vi os: Lys, luft og et rum mere. Og selv om vi ikke selv er de store handy-personer, så er vi begge ud af familier, hvor man ikke er bange for at bygge om, så vi har altid gerne villet prøve det.

© Andreas Mikkel Hansen

Imposant og opmærksomhedskrævende – på den gode måde. Det er en tilbygning, der gerne vil ses, som Birgitte og Peder van der Schaft har fået på deres klassiske parcelhus fra først i 1980’erne. Tilbygningen rummer husets nye dagligstue, som har et stort vinduesparti på den modsatte side.

© Andreas Mikkel Hansen

Familien van der Schaft

© Andreas Mikkel Hansen

Den ellers store og tunge tilbygning svæver imponerende let ud fra det oprindelige hus og ud i den skrånende baghave. Tilbygningens skrå vinkel skaber yderligere dramatik i husets udtryk. Den sorte beklædning på tilbygningen hedder Swisspearl. Det er en form for fibercementplader, der hovedsageligt er fremstillet af mineralske råmaterialer.

© Andreas Mikkel Hansen

De store vinduespartier sørger for masser af lys til familiens nye, store opholdsstue. Via terrassedøren er der let adgang fra køkken og ud i den store gårdhave – som Birgitte van der Schaft kalder sin nye terrasse.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset før Mange af husene i parcelhuskvarteret, som Birgitte og Peder van der Schafts hus ligger i, er opført af typehusfirmaet Lasse Larsen i 1983-84. Huset, som parret købte i 2005, var 116 m² og i fin stand, da den tidligere ejer havde renoveret huset kort tid inden videresalg. Parcelhuset stod dermed helt indflytningsklart.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkken-alrummet er husets nye velfungerende kerne. Det er her, familien er sammen, og rummet er blevet stort og rummeligt, fordi Birgitte og Peder van der Schaft har åbnet det op til kip. Samtidig giver det også albuerum, at der er så god sammenhæng til den nye store opholdsstue, der ligger i forlængelse af alrummet – et par trin forskudt i niveau. De store, kvadratiske klinker er valgt, fordi de er lette at holde i et rum med meget trafik.

© Andreas Mikkel Hansen

Den nye stue er lys og indbydende. I modsætning til det trafikerede køkken-alrum er der her valgt et lyst trægulv i ask. En rød Corona-stol står som en skulptur midt i rummet og bliver fanget af solens stråler fra de mange vinduer. En stor rød skydedør gør det muligt at lukke af til køkken-alrummet, men som regel står den bare åbent, så familien er sammen.

© Andreas Mikkel Hansen

Niveauforskellen mellem køkken-alrummet og stuen gør, at man får en særlig fornemmelse af at gå ned i et hyggeligt og specielt rum. De store vinduespartier giver masser af lys og en følelse af, at inde og ude hænger sammen. Sofaerne er fra det italienske firma Musa, og puderne har Birgitte van der Schaft selv syet. Den store sorte gulvvase er fundet i IDEmøbler.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet markerer sig med den ene del, der peger skråt ud i køkken-alrummet. Selve køkkenet er fra Ecoform, og bordpladen er i materialet oreolan, som er en pendant til corian. Lampen over bordet har parret købt ved deres elektriker, og den har det mundrette navn SLV Rektangel QRB111.

© Andreas Mikkel Hansen

Med nyt tag nye vinduer og døre, vandskurede, hvide mure og et udhæng mindre er det pludselig et helt nyt hus, der tager imod én i parcelhuskvarteret i Aarhus. Birgitte og Peder van der Schaft ønskede sig et hus med mere enkle og rene linjer, og det har de fået efter renoveringen.

© Andreas Mikkel Hansen

Taget skulle skiftes indenfor de næste 10 år alligevel, så Birgitte og Peder van der Schaft besluttede at tage udgiften nu og dermed få nyt tag i sort tagpap, ”når de nu var i gang” ... Og det har gjort en stor forskel på husets fremtoning – og ikke mindst bundet det flot sammen med tilbygningen på husets bagside.

© Andreas Mikkel Hansen

Det er ikke kun huset der har fået en makeover. Også forhaven er blevet strammet gevaldigt op. Det er firmaet DesignHaver, som har tegnet den stramme have, der i særdeleshed dyrker de geometriske former og niveauforskelle – og så er den rigtig let at holde pæn med de mange fliser og de velvalgte planter.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset før - set fra vejen lignede det oprindelige hus dét, som man ser for sig, når man hører ordene ”klassisk parcelhus”. De røde mursten, træværket på facaden og udhænget fra taget var helt typiske elementer fra 1980’ernes mange parcelhuse.

Relaterede Artikler