Multikunstneren der elsker sort

Når der står multikunstner på visitkortet, må man da bo både farvestrålende og finurligt. Eller hvad? For hjemme hos Morten Bøgh Andersen er farverne holdt i afdæmpede grå-sorte toner.

© Anders Schønnemann

Lidt uden for Randers ligger Morten Bøgh Andersens villa. Udefra et ganske klassisk hus i røde mursten og hjem for familien, der også består af konen Marianne og deres to piger Emmelie og Signe-Marie på 17 og 14 år.

Og så alligevel forventer man noget særligt, når man træder indenfor. Måske fordi Morten Bøgh Andersen er multikunstner, og arbejder med alt inden for billedkunst i både akryl og olie, fotografi og desuden designer møbler og boligtilbehør i jern, glas og ler. Kort sagt en kreativ mand med mange talenter.

Men hvis man tror, man kommer ind i en spraglet og spontan kunstnerbolig, så er familiens hus på 126 m² tværtimod et velkoordineret miks af egen kunst og design, stilrene møbelklassikere og en grafisk enkelhed – holdt i afdæmpede grå-sorte toner. Og mest af alt et udtryk for, at her bor en æstetisk og kunstnerisk sjæl, der har gennemtænkt alle detaljer.

En væg af skiffer, store kunstværker tilpasset rummene og stakkevis af bøger om kunst og design, krydret med skulpturelle værker i stål og træ, der bryder den afdæmpede farvekoreografi.

© Anders Schønnemann

Der er højt til himlen i familiens dagligstue, der ved sidste ombygning blev åbnet op til køkkenet, fik store ovenlysvinduer og en smuk pejs. Væggene er malet i en blid grå nuance, der lader de hvide døre træde frem. Sofaerne er Morten Bøgh Andersens eget design, ligesom kunsten på væggen. Sofabordet er fra MDF Italia og puderne er fra bl.a. Fanny Aronsen.

© Anders Schønnemann

De sort-hvide striber finder vi på en væg i soveværelset, hvor parret har samlet inspiration til kunst, arkitektur og sjæleliv i stakkevis. Øverst balancerer en lille bronzefigur af Else Oltmann.

© Anders Schønnemann

Pejsen kom til under familiens sidste ombygning og er beklædt med skiffer fra gulv til loft. Det giver huset et element af rå natur i den ellers meget æstetiske indretning. Jagttrofæet er ikke nedlagt af Morten Bøgh Andersen selv, men var for familien et must til den rustikke pejs.

© Anders Schønnemann

Sofabordet i stuen danner ofte plads for små kunstkøb. Den islandske keramiker Bjarni Sigudsson har drejet den store vase med kaktussen, og den lille bronze-Bambi er af Steffan Herrik. Den hvide koral er Mortens egen keramik og en del af en større serie. Bojanen er et fund fra Japan.

© Anders Schønnemann

Stakke af bøger om alt fra kunst over design, arkitektur, mode og spiritualitet går igen overalt i huset.

© Anders Schønnemann

Klassiske PK22-stole af Poul Kjærholm mod ét af Mortens egne værker, der matcher farveholdningen i sort og stål. Plaiden i sort mink har Morten købt på en af sine ture i udlandet, og projektøren er fundet hos K & Co på Vesterbrogade i København, hvor parret har gjort mange spændende fund. Trækuglen fås fx hos Port Nouveau.

© Anders Schønnemann

Et smukt tableau i køkkenet med håndlavede vaser af den hollandske kunstner Van Schjindel. Skulpturen er Mortens eget værk og en ud af en serie på 13 kaldet ” Et lys i Verden”.

© Anders Schønnemann

Køkkenet er fra MultiForm. Spisebordet er Morten Bøgh Andersens eget design, mens stolene er fra Erik Kirkegaard. Lamperne er fra MOOOI og købt hos Møller & Rothe. Fadet og vasen er henholdsvis fra Dorte Visby og Royal Copenhagen. På toppen af køleskabet står en lille samling keramik af Dorthe Visby, Karen Marie Fredslund og Mortens egne værker.

© Anders Schønnemann

På soveværelsets vægge har parret fået malet de sorte striber direkte på væggene, og det giver en følelse af et større rum og fin kant til indretningen. Sengen er altid fyldt med puder – et levende mix af Designes Guild, Kenzo, Fanny Aronsen og eget design. Det store maleri bag er et af Mortens egne værker.

© Anders Schønnemann

Terrassen er haven, og haven er terrassen for fliserne er lagt med 12 cm græs imellem, så græs og sten flyder sammen i én stor gårdhave. Møblerne har Morten Bøgh Andersen selv designet i rustfrit stål og sort skiffer. Bronze-fuglene er skabt af en tysk kunstner i forrige århundrede, dem har Morten Bøgh Andersen købt i en antikbutik på øen Sild.