Moderne øliv

På Vestfyn ligger den lille naturskønne halvø Helnæs med 250 beboere. En af dem er Stig Nør ...

© Tim Wahlfried

Det kan næsten ikke være mere idyllisk sådan en dansk sommerdag. BO BEDRE er på vej til Helnæs i det sydvestfynske og kører gennem et skønmaleri af marker og skov, inden vi forcerer dæmingen over til halvøen, der huser 250 fastboende.

Heriblandt Stig Nør og hans kone Hanne. Stig elsker vand. Og derfor søgte især han for fem år siden efter et sted om-givet af vand - et nyt hjem, hvor familien med tilsammen fem store børn kunne bo.

Valget faldt på Helnæs. Her var masser af vand og mulighed for at sejle, men huset kunne ikke ligefrem kaldes nyt. Det var nemlig en bondegård fra 1802. Stig Nør så dog masser af potentiale, og da han er en mand med entreprenøre evner, så var det ingen hindring, at der skulle en totalistandsættelse til.

Halvøen giver mulighed for det perfekte landliv, her kender man hinanden, alle biler hilser på vejen, man låner af hinanden, hvis man har glemt at handle. Her er stille. Fredfyldt.

Fuglene er den værste støj, som Stig Nør grinende fortæller. Men man skal ikke tage fejl af Morten Koch-idyllen. Der er masser af dynamik og iværksætterånd. Og med kun 20 km til Assens og overkommelig køreafstand til både Odense mod øst og Fredericia mod vest, hvortil Stig Nør kører til sin virksomhed hver dag, ja, så er halvøen heller ikke mere isoleret.

Selv i hårde vintre er der adgang over dæmningen, for der er mange malkekøer herovre, og tankbiler skal frem og tilbage med mælk. Kun hvert 7. år stiger vandstanden så meget, at dæmningen bliver oversvømmet.

Selvfølgelig gør stedet sig allerbedst om sommeren, og familien Nør må da også lægge hus til mange ferie-gæster og gæster i al almindelighed, for både huset og beliggenheden lægger op til afslapning og helse.

Og da Stig Nør ikke gradbøjer ordet kvalitet, er hjemmet både bygget og indrettet kompromisløst. Parret følger nøje og nysgerrigt med i både danske og internationale design- og bolig-magasiner og søger al den inspiration, de kan finde. De véd præcis, hvad de vil have.

Men funktionaliteten er hele tiden omdrejningspunktet og Stig Nør har da prøvet at købe møbler, der ikke fungerede eller var behagelige, og så blev de solgt igen.

  • Jeg har nok en passion for perfektion, og det kan da godt være, at der er en smuk stol, men hvis man ikke sidder godt i den, så ryger den ud, erkender han.

Det var også det, der gjorde sig gældende, da han ikke kunne finde den optimale løsning på en ny reol til kontoret. Så lavede han den selv.

Da familien købte gården, gik et omfattende renoveringsprojekt i gang. Alt blev stort set revet ned og bygget op igen. Stalde blev inddraget til bolig. Lofterne blev også hævet, og en overetage kom på. Alle radiatorer blev fjernet, og der kom gulvvarme overalt. Nyt stråtag og nye havearealer blev også en del af planerne.

Indretningen af det charmerende og stadig lavloftede hus står både han og Hanne for. Børnene er flyttet hjemmefra, så parret har alle 275 m2 for sig selv i det daglige.

Det er tydeligt, at der bliver håndplukket design - og kunst. - Vi vælger med hjertet. Derfor er der så forskellige kunstnere på væggene. Det skal sige os noget - og så er det lidt ligegyldigt, hvem der står bag.

Genrelt kan man sige, at vi gerne vil have lidt kant - for selv om vi godt kan lide mange af klassikerne, så behøver det jo ikke at være kedeligt, pointerer Stig Nør, bl.a. med hensvisning til den noget unikke skulptur af en rygende taiwaneser, som har en central rolle i stuen ...

© Tim Wahlfried

Vejen til Helnæs fører over en dæmning. Vandet kan være helt stille på den ene side og i oprør på den anden, hvis vinden blæser. Det gør bl.a. stedet til et hotspot for kitesurfere.

X

© Tim Wahlfried

Det stråtækte bondehus ligger med udsigt til vandet og den sydvestfynske kyst. Den lange grund mod vandet er brudt af en cirkelformet terrasse med hængekøje og beplantning.

© Tim Wahlfried

Stig Nør har en virksomhed i Fredericia og kører derover hver dag, men har også netop startet en designvirksomhed med reoler, Wallume. Han har som sejler en forkærlighed for vandet, og husstanden disponerer over både katamaran og speedbåd.

© Tim Wahlfried

Huset set fra gaden og ind mod det, der oprindeligt var hovedindgangen. På denne side er de lave vinduer bevaret i størrelsen for at skærme en smule mod indkig.

© Tim Wahlfried

Her står to Eames-stole i selskab med kunst af Bjørn Nørgaard (skulpturen på gulvet, Mr. Jones), Catrine Raben Davidsen til venstre og det store værk Hvis bare du viste af Vivi Christensen på bagvæggen. Murene står helt rustikke med mursten fra firmaet Gamle Mursten i Svendborg.

© Tim Wahlfried

Hårde hvidevarer fra Miele. Der er lagt italienske fliser på gulvet. Parret har valgt orange som den gennemgående farve, her i køkkenet orange Vola-armaturer, orange Quooker, orange moduler i reolen samt orange patchworktæppe fra Garant i loungen.

© Tim Wahlfried

Køkkenet er åbent og ligger mellem loungen og stuen. Familien ville
egentlig have et køkken i valnød, men blev alligevel overbevist om, at
det skulle være sort for at harmonisere udtrykket i forhold til de
omkringliggende rum. Det er fra Køkkensnedkeren og har glashylder på den
ene side og overskabe fra eget firma, Wallume, på den anden.

© Tim Wahlfried

Spisestue og stue ligger i åben forbindelse med køkkenet. Her er smukke egeplanker på gulvet, god plads til mange. Bordet er lavet på mål af firmaet Yask. Stolene er fra MDF Italia. Tidligere var der et stendige udenfor vinduerne mod vandet. Det blev fjernet, og vinduerne blev større, så man kan nyde udsigten under middagen.

© Tim Wahlfried

Terrassen domineres af et stort sejl og af et interimistisk loungemiljø bestående af en lang, lav sofa, som Stig Nør selv har tømret sammen af overskudstræ. Den var egentlig kun en midlertidig løsning, men fungerer så godt, at den har fået lov at blive stående.

© Tim Wahlfried

Stuen ligger i hele den ene længe. I front står to CH07-skalstole af Wegner fra Carl Hansen & Søn med et maleri af den lokale kunstner Jacob Herskind mellem sig. På væggen hænger en aflang vægreol af eget design, herpå skulptur støbt i bronze af den taiwanesiske kunstner Xao Shan. Stig Nør så skulpturen i magasinet Wallpaper og googlede galleriet, hvorefter han bestilte ét af de ni eksisterende eksemplarer. En Verner Panton-pendel flankerer Flaglinestolen af Wegner. For enden har en Eilersen-sofa et værk af Preben Hornung over sig. Til venstre under trappen til første sal har en Stingray i zebranotræ fået plads.t

© Tim Wahlfried

Her i den gamle stald er der i dag indrettet hjemmekontor. Altdominerende i rummet er den gigantiske vægreol af eget design fra firmaet Wallume. Reolerne består af et vægpanel, som man så hægter hylder og kasser på alt efter behov og lyst. Hele ideen bygger på fleksibilitet - at man selv designer sig frem, alt afhængigt af hvad man skal have stående. Helt uden værktøj. Her er der bygget helt op til kip. Ægget er valgt i lilla. I loftet hænger en kogle af PH fra Louis Poulsen.

© Tim Wahlfried

Stig Nør, 46, er uddannet svagstrømsingeniør og medejer af et firma, der bygger udstyr der måler forurening i skorstene. Da han sammen med sin kone manglede nogle reoler til deres nyistandsatte hjemmekontor, men ikke lige kunne finde de helt rigtige, valgte han til sidst at forsøge sig med eget design.

© Tim Wahlfried

Altdominerende i rummet er den gigantiske vægreol af eget design fra firmaet Wallume.

© Tim Wahlfried

Hele første sal er dedikeret til en imponerende spaafdeling, kun et gæsteværelse har ellers plads på etagen.

© Tim Wahlfried

Det billedskønne badekar er fra det danske firma Kuma. Bemærk, at der ikke er noget armatur - vandet fyldes op nedefra, en sindrigt udtænkt løsning af Stig Nør selv. Over karret ligger et stykke drivtømmer fundet på stranden nedenfor grunden. På væggen et værk af en tysk fotokunstner forestillende en badenymfe med badehætte. På gulvet et stort trug til diverse håndklæder og accessories - det er et gammelt æltekar fundet i Toscana.

© Tim Wahlfried

Det sorte toilet fra Globo har indbygget ventilation. Til højre over det indbyggede skab til håndklæder hænger et display til iPaden fra et australsk firma. Verner Panton-lampen Wire har fået en plads på trinnet mellem bad og soveværelse.

© Tim Wahlfried

Her har Stig Nør fået lagt et 12 cm tykt betongulv med gulvvarme malet med epoxylak i en smuk gråbrun nuance. For enden af det åbne rum står et vaskemodul fra Multiform.

© Tim Wahlfried

Et par trin nede fra badet ligger soveværelset med udgang og udsigt til Vestfyn med indsejlingen til Falsled.

© Tim Wahlfried

Udsigt til Vestfyn med indsejlingen til Falsled.

© Tim Wahlfried

Stilen heroppe er lidt etnisk med plaider og accessories. Den skulpturelle Stokke-stol er et spændende valg til rummet. De indbyggede garderobeskabe er fra HTH.

Denne artikel blev første gang publiceret på bobedre.dk i september 2013.

Relaterede Artikler