Minus m2 bliver til plus m2

Mød familien der var ved at opgive deres hus i Holte, hvor de følte sig afskåret fra en stor del af hjemmet. Med hjælp fra en arkitekt har de nu fået det hjem, de drømte om - og i tillæg vundet Idéprisen 2013.

© Martin Dyrløv

Her er vinderen af IdéPrisen 2013 - Danmarks nye arkitekturpris, som hylder de gode idéer, der opstår, når boligejer og arkitekt arbejder sammen. Prisen, der er indstiftet af Danske Boligarkitekter, består af en præmie på 25.000 kr. og en statuette til både arkitekt og boligejer. Vinderprojektet er et herligt køkkenområde, som er skabt ud af et tidligere ubrugeligt gangareal, der skar huset over i to.

Det var ren fryd, da Lone og Rune en solrig forårsdag sad i gårdhaven til huset i Holte og tænkte: Her kunne vi da godt bo. Et klassisk hus i landlig stil fra 1980 med tilbygning fra 1985 - helt sit eget og lige præcis tilpas stort.
- Vi ville gerne have noget anderledes end de typiske 1970’er-typehuse, for dem kommer vi begge fra, siger Rune. Midt i 00’ernes boligopsving, hvor buddene blev smidt hastigt og heftigt, vandt de budrunden. Men herfra gik parret fra ren ekstase over drømmeboligen til stigende frustration, da det gik det op for dem, at de slet ikke udnyttede tilbygningen fra 1985, fordi den blev afskåret fra resten af huset af en smal mellemgang. I alt 50 spildte m2. - Ingen af to arkitekter, to indretningsarkitekter og en bygningskonstruktør, vi havde haft inde over, havde formået at finde på en løsning. Vi var faktisk nået dertil, hvor vi begyndte at kigge på andre huse, fortæller Lone. Parret gav dog projektet et sidste forsøg og kontaktede den lokale arkitekt Nanna Bering fra Danske BoligArkitekter. Ønsket var at få sat hele huset i spil og at få strammet linjerne op til et mere moderne udtryk både inde og ude. Ruminddelingen var et virvar af ganglinjer, og der var et åbenlyst problem med et for lille køkken-alrum og en masse ubrugt plads. Løsningen blev at rykke køkkenet ud i glasmellemgangen, der til gengæld blev udvidet med lige præcis de 7 m2, som bebyggelsesprocenten tillod.
- Vi havde først svært ved at se det for os og var låst i, at vi ville have en køkkenø. Men hun holdt fast, blev ved med at tale om linjerne og lyset. Og hun havde jo ret, fortæller Lone I tilkøb fik familien udnyttet pladsen i tilbygningen til en funktionel kontorplads og teenage-stue, ligesom linjerne blev skærpet i de øvrige opholdsrum, hvor et par døre blev blændet og flere skabe kom til. Samtidig fik huset to nye badeværelser og nye, større vinduespartier, der trækker haven ind i stuen, nyt bryggers, nye vinduer og døre samt renoveret gavle og facader. Det hele orkestreret af arkitekten Nanna Bering, der jonglerede familiens ønsker og behov samtidig med avancerede byggeudregninger og den overordnede plan for et helstøbt hus. Og effekten er ikke udeblevet. - Jeg glæder mig, hver eneste morgen jeg træder ud i køkkenet, for vi har endelig fået et centralt rum, hvor alle har lyst til at være. Og så har vi har fået kontakt med den del af huset, vi ikke før brugte, siger Lone.

© Martin Dyrløv

Den tidligere mellemgang er familiens nye favoritsted. Køkkenet er flyttet herud, og rummet er udvidet med lige præcis de 7 m2, som bebyggelsesprocenten tillod.

© Martin Dyrløv

Tilbygningen blev ikke brugt optimalt, før huset fik skabt forbindelse med det nye køkken. Sofaen er fra Eilersen og væglampen fra Bestlite.

© Martin Dyrløv

Den delvis åbne trappe er blevet lukket af, og pladsen udnyttet til indbyggede skabe fra Woodwork Inventarsnedkeri.

© Martin Dyrløv

Spisestuen har fået ekstra plads, efter at køkkenet er rykket ud i det tilstødende rum. Det har også hjulpet på rumfornemmelsen, at der er kommet store vinduespartier ud mod gårdhaven. Spisebordet fra MDF Italia er købt i Couch, og stolene Agra i 1000 Chairs. Lamperne er fra Luceplan.

© Martin Dyrløv

Nye store vinduespartier har åbnet op til haven og givet stuen en ekstra dimension. Parret havde længe ønsket sig dette, men var blevet frarådet det af andre arkitekter. Arkitekt Nanna Bering satte en bygningsingeniør til at regne på, om huset kunne bære, og familien fik deres ønsker opfyldt. Lænestolen Portofino i hjørnet er fra Bo-Tikken, kommoden er et arvestykke.

© Martin Dyrløv

Forbindelsen til opholdsstuen er blevet styrket med fløjdøre i glas og en gennemgående pejs, som kan nydes fra begge rum.

Fakta om arkitekt Nanna BeringNanna Bering driver tegnestuen NB Ark Rådgivende Arkitekter M.A.A. i Virum. Hun er 42 år og uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1998. Nanna Bering har bl.a. tegnet en villa ved Kolding Fjord, som i 2009 blev præmieret som borgernes favorit i Kolding Kommunes Arkitekturpris, men beskæftiger sig ellers fortrinsvis med om- og tilbygninger af ældre boliger.

- Jeg står ikke for en bestemt byggestil, men prøver altid at tage udgangspunkt i de rammer, der er, både de arkitektoniske og de økonomiske. At skabe harmoni og tilføre arkitektonisk værdi er vigtigt for mig, når jeg skal finde de bedste løsninger for bygherrerne, siger Nanna Bering. Se mere om Nanna Berings på danskeboligarkitekter.dk/nanna.

© Martin Dyrløv

Fra kedelig mellemgang til lyst og venligt køkken. Familien overvejede at flytte, fordi huset simpelthen ikke hang sammen. Med hjælp fra artikekt Nanna Bering fik de omstruktureret huset. Nu udnytter de mellemgangen som køkken, de har fået direkte adgang til en skøn terrasse, og ikke mindst benytter de tilbygningen på 50 m2, som de næsten ikke brugte før. Danske BoligArkitekter Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret, ved at gå ind på web-adressen danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Danske Boligarkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed. Læs mere om Danske Boligarkitekter, og se flere boliger, på www.danskeboligarkitekter.dk.