Maritim livsnyderbolig ved Lillebælt

Villa P hedder huset, hvis bærende konstruktion er formet som bogstavet og dermed lader halvdelen af boligen være gennemsigtig, så den betagende udsigt over vandet er intakt fra ankomstsiden af bygningen.

Drømmehus i Fredericia ved Lillebælt

© Andreas Mikkel Hansen

Når du som Kirsten og Steen vælger at bygge på en grund, der ligger i første parket til Lillebælt og med den mest fantastiske udsigt ikke bare over vandet, men til Fyn og Fredericia Havn forpligter det næsten til at gøre udsigten synlig fra alle vinkler. En forpligtelse, der for Kirsten og Steen også var et naturligt og soleklart ønske, da de for et par år siden allierede sig med en arkitekt for at få bygget deres drømmehus. Resultatet er med arkitekt Jesper Korfs ord et tunnelhus, hvor den ene halvdel af huset er holdt i dobbelthøjde inden døre, så ingen etageadskillelse, ingen vægge, ingen døre tager udsigten eller det fantastiske lysindfald, der vælter ind af vinduerne i de syv meter høje glasgavle. Udover at husets bærende konstruktioner former et P set fra vandsiden, så er der også mange maritime referencer lavet med stor raffinement og fantasi, ligesom boligen gemmer på mange detaljer, der giver en ekstraordinær helhed.

BILLEDE I skumringstimen er det let at se graden af gennemsigtighed i villaen, hvor du fra vejen ser gennem gårdhaven, køkkenet, stuen og baghaven ud på Lillebælt.

Arkitekttegnet villa med flotte detaljer

© Andreas Mikkel Hansen

Kirsten og Steen boede oprindeligt i Aalborg, men var trætte af at skulle bruge lang tid i bilen, hver gang de skulle besøge fire af deres i alt fem sammenbragte børn og endnu flere børnebørn, der havde bosat sig længere syd på i Jylland. For et par år siden tog de konsekvensen og købte grunden i Fredericia ned til Lillebælt. Der lå et hus på stedet, som hurtigt blev revet ned, for parret var ikke i tvivl om, at tiden var inde til endelig at få tegnet og bygget et hus helt efter deres smag og behov. Fra deres tidligere bolig havde Kirsten og Steen vænnet sig til at have højt til loftet, så det var klart en prioritet, ligesom de ville have rustikke, naturlige materialer, der kunne indhylle hjemmet i en stemning af kvalitet og natur.

  • Vi foreslog selv beton og træ, og da arkitekten tilføjede skifer på facaden, tog vi den til os med det samme. Overordnet set var vi i vores ønsker meget inspireret af Friis & Moltkes enkle arkitektur, der samtidig byder på en masse gode detaljer. Et miks vi godt ville have overført til vores hjem. Det er arkitekten lykkedes med til fulde, siger Kirsten.

Se mere fra denne bolig hos Danske BoligArkitekter.

BILLEDE Skifer er en finkornet bjergart med stor holdbarhed og styrke, og som derfor er velegnet til facadebrug. I Villa P er der skifer på hele sydsiden, på hele taget og på knap halvdelen af nordsiden.

Livsnyderbolig i flere niveauer

© Andreas Mikkel Hansen

Et andet ønske var et hus i flere niveauer, fordi både Kirsten og Steen synes, at det tilfører hygge og karakter til en bygning. - Her flyder niveauerne sammen, fordi der er tale om et indskudt dæk, hvor der er kontakt med stueetagen. Det betyder, at begge niveauer bliver brugt meget, og at hele huset bliver sammenhængende, forklarer Steen. Han og Kirsten har indtil flere siddekroge inde og ude, hvor de kigger udover vandet og ivrigt følger med i trafikken. De ved præcis, hvornår optimistsejlerne træner, hvornår der er kapsejlads, og hvornår større tankere runder havnen.

Se flere af arkitekt Jesper Korfs projekter her.

BILLEDE Køkkenet er i et stilrent enkelt design med hvide overflader og Unoforms karakteristiske egelamelskuffer.

Fakta om boligen ved Lillebælt

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitekt: Jesper Korf fra Nørkær + Poulsen Arkitekter.

Husets størrelse: 180 m2, fordelt på 110 m2 i stueplan og 70 m2 på første sal.

Processen: Arkitekten udformede et konceptprojekt, som i tæt samarbejde med familien blev justeret og bearbejdet til færdige skitsetegninger med 3D visualiseringer. Herefter udarbejdede arkitekten myndighedstegninger til godkendelse ved Fredericia Kommune samt tekniske tegninger til entreprenøren, som familien selv har stået for kontakten med. Fra grunden blev købt, og det eksisterende hus blev revet ned, til ejerne kunne flytte ind, gik der to år.

Materialevalg indvendigt: Beton støbt på stedet, Dinesen planker i douglasgran, cementfliser på badeværelsesgulve og i brusenicher og akustikpaneler i cedertræ i loftet.

Materialevalg udvendigt: På begge gavle er der anvendt zink, mens sydsiden af huset, hele taget og halvdelen af facaden mod nord er beklædt med skifer. Den restende facadedel mod nord står i rå beton, der er støbt på stedet. Der er brugt cedertræslister mod øst og vest rundt om døre og vinduer. Fælles for alle materialer er, at det er holdbare naturmaterialer, der patinerer smukt.

Byggepris: ca. 6.5 mio. kr., heraf arkitekthonorar på 170.000 kr.

BILLEDE Fra entreen leder en maritimt inspireret trappe op til soveværelserne på førstesalen. Dagligstuen og udgangen til terrassen ligger et par trin nede. Niveauforskellen danner en hyggelig siddeplads, som er blevet et af familiens foretrukne steder at kigge på havet.

Hjem med luftighed og smuk udsigt

© Andreas Mikkel Hansen

Det havde ikke været meget dyrere og bestemt lettere konstruktionsmæssigt, hvis dækket, der udgør første sal, havde gået fra den ene side af huset til den anden både i længden og bredden, men Kirsten og Steen ville gerne have luftigheden med, den ubrudte udsigt og ville ikke have flere kvadratmeter, end de har behov for, derfor er første salen mere end udvidet hems end en egentlig etage.

Højt til loftet og store glaspartier

© Andreas Mikkel Hansen

Der er syv meter til loftet og store glaspartier i begge gavle, hvilket giver både stueplan og det indskudte dæk en luftig, lys og næsten storladen kirkelig fornemmelse. Akustikpanelerne løber på langs af alle lofter og udhæng inde og ude, og giver et forskelligt mønster afhængig af, hvor du kigger fra. Listerne er i høj grad med til at få inde og ude til visuelt af smelte sammen.

Soveværelse med skøn udsigt

© Andreas Mikkel Hansen

Parret nyder hver morgen at blive vækket af solen og se udover vandet. Af samme årsag er altangelænderet udført i hærdet glas uden brug af lister. Ovenlysvinduet over sengen giver frit udsyn til stjernehimlen.

Badeværelse med store betonfliser

© Andreas Mikkel Hansen

Badeværelset er 13 m2 stort med loft til kip og med lysindfald dels gennem to store ovenlys, der er placeret, så de også giver ekstra rumhøjde, dels gennem høj glasadskillelse mod det øvrige hus.

Baderumsmøblet er fra Unoform, mens de italienske betonfliser med reference til de øvrige betonflader i huset hedder ”Urban Style Griggio Rettificato” og er fra Flisekompagniet.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler