Luksusbolig med elektroniske løsninger

Hvordan bygger man et drømmehus? Anette og Thors opskrift er, at man finder en faldefærdig villa fra 1970’erne, som man totalrenoverer, og fylder op med teknologi.

Fra lejlighed til stor villa
© Tim Wahlfried
Ved første øjekast ligner Anette og Thors hus så mange andre. Bevares, det er stort, lyst, moderne og har en helt fantastisk beliggenhed og skiller sig på den måde noget ud fra mængden. Men den helt store forskel på dette og andre huse, er de mange teknologiske løsninger, det rummer. Det hele begyndte, da Anette og Thor, efter at have boet nogle år i en lejlighed i det indre af København, ønskede at få mere luft omkring sig. - Vi ledte i lang tid efter den rigtige bolig. Men vi endte med at købe en faldefærdig villa, og så byggede vi den helt om, så vi nu har fået det præcis, som vi vil have det, siger Thor. Han har en baggrund som entrepenør i London, hvor han har boet i en del år, inden han vendte hjem til Danmark. Men på trods af de mange års erfaring med byggeri var det en svær proces at bygge et hus til sig selv. - Det er et mareridt at bygge til sig selv. Man tror, at man er god til noget, men man bliver alligevel overrasket, forklarer Thor. Han har selv tegnet huset, sammen med Anette, hvorefter de fik en arkitekt til at sætte deres ideer på papir. Derudover har der været en ingeniør inde over, for at sikre, at husets bærende elementer o.lign. var beregnet rigtigt.
### Det kloge hjem Huset er udstyret med et KNX-anlæg, som binder alarm, lys, et system af overvågnings-kameraer af sidste nye model, varme, musikanlæg og solgardiner sammen i et system, der kan kontrolleres med en app på telefonen eller et kontrolpanel på væggen. Alt sammen styres af en central computer. Det betyder, at man kan sidde i stuen og rulle gardinerne i gæsteværelset ned, hvorefter man sætter musik på i køkkenet og dæmper lyset i underetagen. Det vil sige ... man behøver faktisk ikke engang at sidde i stuen og gøre det, for hele systemet er på nettet, så man kan udføre alle funktionerne, også selv om man er ude at rejse.
- Vi kan godt lide rene linjer og orden, og derfor var det vigtigt for os, at alle disse løsninger blev tænkt ind fra starten, så ledningerne løber inde i væggen og højttalerne er skjult i væggene. Jeg rejser meget i mit job, og når man fx er på Four Seasons i New York, så ser man noget og tænker, det kunne jeg godt ønske mig derhjemme en dag. Eller når man ser et flot køkken hos sine venner, så vil man have noget lignende, fortæller Thor. Parret har lagt vægt på, at alt i huset skal være af høj kvalitet, og det betyder, at der er mange specialtilpassede løsninger både inde og ude. - Folk spørger nogle gange, om det ikke har været dyrt at lave, og så plejer jeg at svare, at det har kostet mange års hårdt arbejde i London, smiler Thor.

Stor og lys entré
© Tim Wahlfried
Den tidligere kælder er lagt fri, så man nu bruger den som indgang. Et stort vindue mod gården og et ovenlysvindue sørger for et flot lys. Under trappen er indrettet en lille siddeplads.

Arne Jacobsens Syver-stole i læder
© Tim Wahlfried
Spisestue og stue ligger i forlængelse af hinanden ud mod haven og udsigten til Øresund. Spisestuen er bevidst lagt i et gennemgangsrum mellem køkken og stue, fordi det ellers nemt bliver et rum, der aldrig bliver benyttet. Pendlen er PH’s Kogle, og spisebordet er et Piet Hein bord. Omkring det Arne Jacobsens Syver-stole i læder. Naturgas-pejsen styres med en fjernbetjening. Træskål og stage fra Sacre Coeur.

Sofabord designet af Poul Kjærholm
© Tim Wahlfried
Sofahjørnet får dejligt lys udefra. Sofabordet er designet af Poul Kjærholm. Kobberæsken er fra Paustian, og vasen fra Klassik. Plaiden er designet af Raf Simons.

Kontorplads midt i stuen
© Tim Wahlfried
Kontorpladsen er placeret midt i stuen. Skrivebordet er designet af Norman Foster, og skrivebordsstolen er designet af Eames. Lænestolen er Arne jacobsens Ægget med fodskammel.

IntellIgent afbryder på væggen
© Tim Wahlfried
Man finder ikke en eneste almindelig el-afbryder i huset. I stedet er der i alle rum opsat kontrolenheder, der er programmeret til at styre forskellige funktioner. Denne enhed er fx sat til at vise den aktuelle rumtemperatur. Ved at trykke på de små prikker kan man åbne eller lukke for solgardinerne, tænde lyset eller skrue op for varmen.

Køkken med udsigt til gårdhaven og vandet
© Tim Wahlfried
Køkkenet er et af husets vigtigste rum, hvor familien ofte opholder sig. Derfor er der lagt meget energi i at få det til at fungere så optimalt som muligt. Et eksempel er emfanget, der kan sænkes ned i bordet, hvilket betyder, at det ikke tager udsigten til gårdhaven og vandet. Bemærk også de elektriske stik ved siden af, som altid er ved hånden, men ikke fylder. Spisebordet er designet af Piet Hein, og stolene er Arne Jacobsens Myre-stole. Over bordet PH’s Kogle-lampe.

Indbyggede højtalere i køkkenet
© Tim Wahlfried
Vinkøleskabet er let at komme til, når man sidder i køkkenet. I hele huset er højttalere bygget ind i væggene, så de er usynlige - fx på bagvæggen i køkkenet.

Armaturer og hårde hvidevarer fra Gaggenau
© Tim Wahlfried
To køkkenvaske betyder, at der altid er en vask fri. Armaturerne er fra Gaggenau ligesom de hårde hvidevarer.

Fantastisk udsigt fra altanen
© Tim Wahlfried
Udsigten fra altanen er fantastisk. Swimmingpoolen er lukket ned for sæsonen, men bruges flittigt i sommermånederne, hvor den varmes op af et solvarmeanlæg på taget.

Husets kontrolcenter
© Tim Wahlfried
Husets kontrolcenter er stedet alle de smarte løsninger såsom lys, varme, musik og alarm styres. Familien har valgt et KNX-system fra Hager. KNX er en international standard for et såkaldt bygningskontrol-system, der er knyttet sammen i en såkaldt tovejskommunikation, der betyder at de enkelte enheder, såsom varmekilder, rullegardiner, lyd, lys osv. kan styres enkeltvis eller samtidigt. Man styrer systemet ved hjælp af en app på sin smartphone, hvilket man kan gøre, uanset hvor i verden, man befinder sig, eller med en kontrolenhed, der sidder på væggen. Et KNX-system kræver, at alle de enheder, der er en del af systemet, er forbundet til kontrolcenteret med kabler. Derfor er det et system, man typisk vil vælge, når man bygger et nyt hus eller, som det var tilfældet med Anette og Thor, foretager en så omfattende ombygning, at der alligevel skal trækkes nye kabler og ledninger. En fordel ved KNX-systemet er, at det er nemt at se, hvad der er tændt i hvilke rum, og desuden, at man får oplysninger om, hvor meget varme og el, man bruger.

Badeværelse med stort tv
© Tim Wahlfried
Badeværelset er indrettet i husets underetage. Bænken er udtænkt af Thor, der ville have et sted at sidde, når børnene er i bad. Et stort tv betyder, at man kan ligge i badekarret og følge med i nyheder eller sport.

Badeværelsesmøbler i røget eg
© Tim Wahlfried
Møblerne i badeværelset er speciallavede i røget eg. Det store spejl, med luft over og under, skaber sammenhæng i rummet.

Indbyggede solgardiner
© Tim Wahlfried
Badekarret er muret ind i samme flise, som er brugt på gulvet. I vinduet er indbyggede solgardiner, der kan fjernbetjenes. De ruller op nedefra, så man kan sidde i fred, men alligevel få sollys ind.

Gulv til loft-vinduer i soveværelset
© Tim Wahlfried

Gulv til loft-vinduer åbner op for udsigten og et skønt lys. Gulvet er, som i resten af huset, i massiv eg, som ikke så let tager imod mærker.