Lyset lokker, drager og fører alle gæster, der besøger Susanne Nielsen og Jesper Slots hus, direkte ud til køkkenet i deres bungalow i Søborg.
Følelsen er, at man mere eller mindre bliver trukket gennem huset og de to trin dérned, hvor det lyse, højloftede og åbne spisekøkken frister med haven som grønt bagtæppe. Sådan var det ikke, før familien valgte at bede arkitekt Anette Meldgaard fra Danske BoligArkitekter om at forvandle tilbygningen og den uskønne 1970’er-udestue med et plastictag.
I de ti år, der er gået siden de købte huset, har udestuen været praktisk, men ikke dekorativ.
- Vi var jo en familie med små børn, så vi arbejdede os stille og roligt gennem huset og de rum, som trængte mest. Udestuen fungerede jo sådan set fint nok som legerum og til børnefødselsdage, men det var nu trist, at alt lys blev filtreret igennem det der plastictag, fortæller Susanne Nielsen.
Med tiden blev udestuen mere og mere en irriterende forhindring mellem familien og haven, ligesom den mindre og mindre tjente sit formål. Derfor kontaktede Susanne og Jesper arkitekten Anette Meldgaard, som flere gange tidligere har fået til opgave at redde et hus fra dets udestue.
- Hendes forslag sad alle sammen mere eller mindre lige i skabet. Vi var helt sikre på, at vi ville have flyttet køkkenet og spisepladsen ud i en ny til-bygning, og så var vi jo efter alle de år i huset blevet skarpe på, hvad vores ønsker og behov reelt var, siger Susanne Nielsen.
Samtalerne endte med, at arkitekt Anette Meldgaard lavede tre helt konkrete forslag til familien, så de havde flere forskellige valgmuligheder.
- Det anskueliggør alle valg og konsekvenser, for det er meget sjældent, at alt kan gå op. På den måde bliver familien også en større del af processen. Det giver medejerskab af projektet, og det kan jeg godt lide, forklarer hun.
De tre forslag havde samme budget, men alligevel var familien ikke i tvivl om hvilket af dem de ville føre ud i livet. Udslagsgivende blev adgangen til haven, terrassen og det praktiske og samtidig pæne skur, der gav familien de opbevaringsmuligheder, de længe havde savnet. De sorte træflader betød desuden, at hele husets udseende fik en ansigtsløftning.
- Vi var optagede af, at den her tilbygning skulle gøre hele huset pænere. Ikke kun indefra, men også udvendigt.
Vores hus er en klassisk bungalow fra 1927, ombygget i 70’erne, med alt hvad det indebærer. Faktisk ikke et særlig kønt hus, og udestuen var et uskønt levn, der skulle erstattes med en harmonisk tilføjelse i de helt rigtige proportioner, opsummerer Susanne Nielsen.
Efter forvandlingen føler familien, at de har fået et helt nyt og meget mere indbydende hus. Væk er den indelukkede fornemmelse og det mørke kig fra spisestuen ud i udestuen. Nu er lyset lukket indenfor, og deres spiseplads - og favoritsted i huset - ligger under et par store vinduer.
- Jeg havde ikke troet, at terrassen og adgangen til haven ville ændre
så meget for mig. Men det har det. Det er ret unikt at tilbringe så meget tid
i køkkenet tæt på det grønne.
Og Jesper nyder det også. Han har fået en ny hobby, hvor han er begyndt at lave limoncello (italiensk likør, red.) af vores citroner fra træerne her på terrassen, griner Susanne Nielsen.