Limfjordens designhøjborg

Det er ved Limfjordens bredder, at Jacob Jensen Design har hovedsæde - et af Danmarks internationalt kendte designfirmaer - og her bor Timothy Jacob Jensen også selv.

© Mads Mogensen

Inderst inde er vi alle langt ude.

Den udklippede overskrift fra en gammel udgave af Information hænger midt for det store panoramavindue, hvor man har en betagende widescreen udsigt over Limfjorden. Udsynet, der inspirerede Jacob Jensen og David Lewis til det B&O-design, der for længst er blevet ikoner i verdensklasse.

Vinduet indeholder symbolsk et æg i det ene hjørne og et kranie i det andet. Livets gang fra fødsel til død. Et stort nature morte. Vi er bogstavelig talt langt ude her ved Limfjordens vande, hvor blæsten går frisk.

Også på denne typiske danske sommerdag, hvor vejene snor sig forbi Ørslev Kloster og bliver til grusvej, før Jacob Jensen Designs storslåede showroom dukker op, men vi kører videre gennem en lille skov, hvor man, hvis man kigger godt efter, opdager en elefant på en lys høj i skovens mørke.

Plasticdyret er et af flere pudsige indfald, for sådan vil Timothy Jacob Jensen bo. Med finurligheder, og derfor har huset også 41 forskellige døre og lige så mange forskellige håndtag.

Her lever direktøren for Jacob Jensen Design med sine to døtre, en hund og en kat, og med græssende køer i forhaven og dovne sæler i vandet, der betragter livet på land.

Alle hjem er i princippet enestående, men nogle er mere unikke end andre - hvor trykker man ellers på spejlet bag et piano og tænder en fuldmåne, der dækker antennen på taget. Månen lyser således altid over huset, der i sit 64-årige liv har været gennem en kontinuerlig knopskydning.

Da kunstneren Jacob Hermann i 1949 selv begyndte at grave ud til huset, måtte han erkende, at han som fattig kunstner kun havde råd til at opføre huset med affaldssten fra Højslev Teglværk.

De skæve og deforme gule sten - kaldet hunde - har givet huset sit særpræg, og da man senere ville bygge til, var det næsten umuligt at få de ukurante sten. I 1965 købte familien Jacob Jensen huset, og det blev løbende bygget om, for her skulle både være tegnestue og privat bolig.

Ligesom i dag hvor tegnestuen har forbindelse med hovedhuset via en underjordisk tunnel. Seneste tilbygning er en udestue i stål og glas. Der er noget fantasifuldt over bygningerne - lidt Christiania-agtigt, og det er da også Jacob Jensen Design, der har været med til at tegne de folkeaktier, som Fristaden lancerede sidste år.

Timothy Jacob Jensen bruger sit hjem som et optankningssted, når han kommer hertil efter sine udlandsrejser. Lige nu gælder det især Shanghai, hvor firmaet har nyt showroom og tegnestue. Indrettet med dansk design og dekorationer præcis som i Danmark. Så sjælen er med i Kina.

  • Natur er helt afgørende for et godt liv, det er jo også derfor, det forlængst er bevist, at skovbørnehaver har mindre sygdom. Det her sted er i al fald magisk.

Den spanske kunstner Gaudi har sagt, at skoven er det mest hellige rum, man kan være i, og når man står herude, hvor der i al fald indimellem er total stilhed, føler man lykke. For mig er det gode liv, når man kombinerer natur med musik, dejlig mad og giver sine børn en god opvækst, siger Timothy Jacob Jensen, der for længst er trådt ude af sin fars skygge og målbevist udvikler firmaet.

Han er måske allermest tilfreds, når han smider tøjet, lægger sig i nyvasket sengetøj og fra sin seng siger godnat til Limfjordens altid skiftende bevægelse.

© Mads Mogensen

Ikke så langt væk fra Skive ligger huset, hvor Timothy Jacob Jensen siden 1962 med tidshuller hist og pist er vokset op og nu bor med sine to døtre. Huset har været igennem adskillige knopskydninger, og fx går der under græsplænen en underjordisk tunnel til Jacob Jensen Designs tegnestue. Læg mærke til den kunstige måne over taget, der bliver tændt med et tryk på spejlet, som ses på denne side bag pianoet. Musikværelset har som resten af hovedhuset loft i molersten, der ud over at isolere behageligt giver karakter til hjemmet. Bagerst ses et anlæg fra B&O - designet blev faktisk født i dette hus. Gulddør og gulv i Ølandssten fuldender et unikt rum.

© Mads Mogensen

Udsigten fra musikværelset giver hele døgnet nye indtryk. Bag lampen Sinus af Piet Hein skimtes et æg, og i vinduets modsatte ende ses et kranie. Livets forløb fra fødsel til død, mens bølgerne bevæger sig. Indretningen lægger op til afslappede stunder med musik og spil, hvad enten det foregår på hynden i læder på gulvet eller ved det rustikke bord med stole af Børge Mogensen.

© Mads Mogensen

Smukke håndskårne fugle på rummets piano. De er skabt af husets allerførste ejer, Jacob Hermann.

© Mads Mogensen

Timothy Jacob Jensen bor i et naturskønt område med skov, hav og mark. Her er han fotograferet i en kornmark, hvor designfirmaets showroom ses bagerst.

© Mads Mogensen

Et udvalg af de 41 forskellige døre i huset.

© Mads Mogensen

Der er 41 forskellige døre i huset - og denne er mesterværket tilbage fra den oprindelige ejer Jacob Hermann. De 24 trækfugle er i forskellige træsorter og danner et lille kunstværk i sig selv. Rundt omkring i hjemmets mange rum finder man håndtag drejet og skåret i træ eller ben. Her er blot et lille udvalg lige fra husmåren til fugle, ræve eller fisk.

© Mads Mogensen

Timothy Jacob Jensens eget kontor har en betagende udsigt over Limfjorden. Rummets fantasifulde bord er lavet i mangrovetræ og er købt i Steens Butik på Fur. Det fungerer smukt sammen med patinerede Y-stole fra Carl Hansen & Søn.

© Mads Mogensen

Træ er det foretrukne materiale overalt i hjemmet, og det giver sammenlagt huset en meget behagelig atmosfære og akustik. Rummet her har forbindelse til den nye udestue, som forlænger sommeren betragteligt.

© Mads Mogensen

Det lille gæsteværelse har (også) udsigt over Limfjorden, og en solid trædør lukker effektivt uvedkommende ude.

© Mads Mogensen

Fra køkkenet er der udgang til en lille terrasse, så aftenmiddagen kan indtages til solnedgangen.

© Mads Mogensen

En solid trædør lukker effektivt uvedkommende.

© Mads Mogensen

Køkkenet er som resten af huset bygget om og til gennem årene. Grunddelene er fra uno form, hvor bordplader i træ og stål senere er sat sammen. Bladguld og guldmaling bliver brugt flere steder i huset og her som en del af vægudsmykningen. Det fanger lyset og giver gylden varme til rummene.

© Mads Mogensen

Timothy Jacob Jensen har en vision om at åbne tegnestuer rundt omkring i verdens brændpunkter. Små værksteder, hvor talentfulde designere kan være med til at skabe fremtidens design. Og når man kan få en elefant i skoven ved Limfjorden, så tror man på hans ideer.

© Mads Mogensen

Når man går igennem en underjordisk tunnel fra hovedhuset, kommer man ned til Jacob Jensen Designs tegnestue. Man bydes velkommen af denne smukke guldvæg og ovenover i hvælvingen en glaskugle - kaldet husets øje.

© Mads Mogensen

Guldvæggen og mødebordet her til højre, der står i showroomet længere nede af vejen, kan man finde fuldstændig kopieret i firmaets nye kontor i Shanghai, som åbnede sidste år. Så man uvilkårligt føler sig hjemme med det samme, fortæller Timothy Jacob Jensen.

Relaterede Artikler