snedkerbolig
© Birgitta wolfgang bjørnvad

Kig indenfor i 70'er-villaen som er blevet transformeret til et moderne hjem

Lidt uden for København har Mette og Leif omdannet en 70'er-villa til deres drømmehus med egne design, gedigne materialer og masser af lys.

En moderniseret 70'er-villa

Lidt uden for København ligger et gråpudset hus fra 1970’erne med tagpap på taget og bygget i flere niveauer.

I sin tid, da Leif Jørgensen og Mette Bache, som er henholdsvis arkitekt og tekstildesigner, købte det, var det ejet af en snedker, som havde værksted, lager og bolig i én og samme bygning. Dengang var det i bedste 70’er-stil med nubrede hvide mursten og sortmalede trædetaljer.

Det er der imidlertid blevet lavet fuldstændig om på både udvendigt og indvendigt, og der er vendt op og ned på funktionen fra det oprindelige hus.

70'er-villa

Fra hovedindgangen er der en trappe i basaltfliser, der leder op i huset. Den orange stol for enden af gangen er Leifs design, og på væggen hænger en del af parrets kunstsamling.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

Mette i gang i køkkenet, hvor bordpladen er af rustfrit stål og ikke til at slide op og aldrig sart. De små værker på væggen er af datteren Johanne. Mettes hørforklæde er fra H&M Home.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

Mette Bache er uddannet tekstildesigner og har sammen med Barbara Bendix Becker firmaet R7B Copenhagen – de har bl.a. lavet de kendte hvide lyshuse for Kähler og opgaver for FDB Møbler, Ikea og Fossflakes. Leif Jørgensen er uddannet arkitekt og tegner huse samt designer møbler og tilbehør til faste kunder, både private og erhverv.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Morgensol på den hjemmebyggede terrasse

Der er tænkt grundigt over, at der skal være et naturligt flow mellem de forskellige niveauer, og fra et let forhøjet niveau kobles kælderen på via en trappe i køkkenet, som har forbindelse til stuen.

Parret har selv tegnet køkken og spiseplads med et enormt langbord, som Leif har designet, og terrassen med morgensol foran køkkenet blev bygget for nogle år siden med faste bænke og et bord fra en af Leifs tidligere kollektioner for Hay.

70'er-villa

Den store overdækkede gårdhave bliver brugt flittigt året rundt. Den rummer møbler, siddepladser, tørresnor og skulpturer, og så er der stadig rigelig plads at bevæge sig rundt på.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

En chaiselong Leif tidligere har designet.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

Selve tegnestuens hjerte er et stort rum med højt til loftet. De søjlelignende vinduer understreger det industrielle udtryk, og rummet fungerer både som arbejdsplads og showroom for parrets design. Alle møblerne i forgrunden er en udstilling af eget design, som også anvendes og fungerer til daglig.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Et hus med mange funktioner

Deres tegnestue ligger et niveau under køkkenområdet og hænger sammen med en stor teenageafdeling med værelser og eget bad, og husets hjerte, den store overdækkede gårdhave, forbinder det hele.

Her kan der spises, spilles bordtennis og tørres tøj, og pladsen fungerer også godt til større arrangementer, når noget skal fejres. Taget er lavet af klar akryl, som tillader dagslys at komme igennem, og derfor er det muligt uanset vejret at opholde sig derude næsten året rundt.

70'er-villa

Store vinduer fra gulv til loft og gennemgående fliser, der leder ud i haven kun adskilt af glas. Alle møbler er eget design fra Leifs hånd. Skamlen i marmor er en stabling af fliser og både et møbel og en skulptur i sig selv. Den lille skammel er i kork, og sofaen er i malet stål med hynder af hør. Det runde bord er i hvid carraramarmor med et stel af metalbukke. Tæppet har Mette designet, og det er produceret af Egetæpper. Det store værk i baggrunden er af John Copeland.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

En specialbygget bænk, der også agerer skænk og opbevaringsplads, lavet i douglastræ. På den står en pladespiller og en samling yndlings-LP’er. Maleriet over er af Jeremy Dickinson.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

Bag køkken-alrummet ligger vinterstuen eller biblioteket, som det også bliver kaldt. Her er bøger og musik gemt bag store skydedøre og modsat en brændeovn til de kolde dage. Sofaen er lavet af Ronan & Erwan Bouroullec for Vitra, og den store puf polstret i uld er en møbelskulptur af Leif. Bagved står en korkskammel fra en af Leifs andre kollektioner, og bordet er ligeledes eget design. Snoopy-lampen er fra Flos af Castiglioni.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

Fra køkkenet er der indgang til en stor kælderetage, hvorfra man kan gå op til opholdsstuen. Det lille metalbord har Leif designet, og på det står en gammel japansk tepotte fra en rejse. Maleriet over er af Julie Haller, fotoværkerne er af henholdsvis Asako Shimizu og Tom Sandberg, og det store værk til venstre er af Claus Egemose.

© birgitta wolfgang bjørnvad

Den vildtvoksende have inviteres indenfor

Omkring selve huset er der tilført flere detaljer, såsom i haven, hvor der er opført et anlæg, der leder og genbruger regnvand fra taget. Samtidig er åbne, rektangulære spejlbassiner designet, så de reflekterer både lys fra himlen og skyggespil fra havens buske.

Det kan nydes indefra gennem de store vinduer, som går fra gulv til loft i opholdsstuen. Flere steder i huset har parret tilført store vinduer, så der generelt opnås en følelse af at få den frodige og ret vildtvoksende have indendørs.

70'er-villa

Et af husets flere badeværelser i beige med Solnhofen-kalksten på gulv og møbler. Her er ligeledes store vinduer, og her leder de ud til en lille lukket atriumgård, så privatlivet er intakt.

© birgitta wolfgang bjørnvad
70'er-villa

Soveværelset er holdt lyst og let med sengetøj fra FDB Møbler, som Mette og Barbara Bendix Becker har designet. Lampen er en Castiglioni fra Flos, og på væggen hænger to små værker af Nakuri Oshima og Melanie Schiff. Gardinerne i soveværelset er lette uden at være transparente, og de er fra Kvadrat.

© birgitta wolfgang bjørnvad