Huset med den gode lyd

I Midtjylland ligger et nybygget, futuristisk-udseende hus, hvor familien fra starten var klar over, at musik og tv skulle være centrale elementer.

© Andreas Mikkel Hansen

Hi-tech er det ord, der falder mest naturligt, når man besøger det imponerende hus i Midtjylland, hvor der ikke er sparet på idérigdommen - eller noget som helst andet. Allerede i indkørslen får man en prøve på ejernes smag for smarte løsninger: varme under fliserne sikrer, at bilen kommer i garage på den koldeste vinterdag.

  • Et af de krav, vi havde til et nyt hus, var, at vi skal kunne bruge det, når vi bliver gamle. Så det er bygget, så vi kan køre lige til døren i al slags vejr, hvorefter vi blot skal gå få meter til elevatoren, forklarer manden i huset.

Huset er tegnet af arkitekt Klaus Koch Andersen fra Birch & Svenning i Horsens, der har skabt et moderne og smukt hjem, der aktivt bruger den skrænt, det ligger på.

  • Vi måtte fjerne 2300 m3 jord, fordi det meste af huset skulle graves ind i skrænten. Det var en nødvendighed, for der er en niveauforskel på 16 meter, siger ejeren.

Nu har familien fået et dejligt hjem, der forandrer sig med tiden. Store dele af det er
beklædt med kobber, og det giver huset en spændende karakter.

  • Da vi flyttede ind, var kobberet helt gyldent, nu er det rødligt, og om nogle år, når det rigtig har været udsat for vind og vejr, bliver det hele grønt.

En anden karakteristisk ting er den vellyd, der strømmer gæsterne i møde, når man åbner hoveddøren - uden at man umiddelbart ved, hvor musikken kommer fra. I alt 32 lofthøjttalere er der installeret på de 655 m2. De forsynes med lyd fra et Sonos-system, der består af en forstærker, man styrer med sin iPhone eller iPad.

  • Jeg havde tidligere set Sonos-systemet. Så jeg kontaktede Hi-Fi Klubben, som har været utrolig hjælpsomme og dygtige. Vi har fået en løsning, der giver os meget stor fleksibilitet og samtidig er let at betjene.

Huset er opdelt i 13 zoner, hvilket betyder, at man kan afspille 13 forskellige melodier på en gang - eller fx lægge zoner sammen, så man spiller klassisk musik i bad og soveværelse, men pop i stuen og på terassen. Alt sammen styres fra en smartphone, tablet eller en Sonos-kontrolenhed.

  • Vi tog munden fuld og er ikke gået på kompromis nogen steder. Det kunne vi gøre, fordi vi tænkte løsningen ind allerede i byggefasen.

I dag har familien ikke én CD-afspiller i hele huset. Alligevel har de stort set al musik ved hånden via Spotify, Tune In-radio eller lignende musiktjenester på nettet.

  • Det er en fantastisk oplevelse, når vi har gæster. Så spørger vi bare, hvad de vil høre, og så har vi nu mere end 15 millioner forskellige musiknumre at vælge imellem. Også den hjemmeboende søn, der arbejder som DJ på et lokalt diskotek, er begejstret for at kunne afspille musik fra sin iPhone uden at skulle rejse sig.

  • Jeg var lidt skeptisk i forhold til lydkvaliteten, når der var tale om lofthøjttalere. Men jeg er blevet meget positivt overrasket, siger han.

Det eneste problem, han kan komme i tanke om, er, at man ikke kan afspille musik, man har på sin telefon.

  • Det kunne løses ved, at der var mulighed for at afspille over Bluetooth eller Airplay, hvilket systemet ikke er sat op til nu, forklarer han.

Det er dog en detalje, der forsvinder i et hus, hvor der er kælet så meget for alle andre detaljer, at denne vil blive løst til sønnens tilfredshed inden alt for længe.

© Andreas Mikkel Hansen

Udsigten over søen bliver ikke mindre skøn, når den akkompagneres af Beethoven - eller Coldplay. Overalt i huset finder man indbygningshøjttalere, naturligvis også på terrassen.

© Andreas Mikkel Hansen

Manden i huset nyder naturen, og lytter til musik på Spotify, fra stuens hjørne. Bordene er Erik Jørgensens Insula-borde. Stolen under Koglen, fra Louis Poulsen, er Ari designet af Arne Norell.

© Andreas Mikkel Hansen

De smukke Dinesen-planker på gulvet har den ulempe, at lyden fra højttalerne i loftet slår meget hårdt tilbage fra gulvet - men det afhjælper akustiklofterne fra tyske Knauf. Sofaerne er Delphi fra Erik Jørgensen. Maleriet er af Artpusher.

© Andreas Mikkel Hansen

Alle rum har deres egen ’lyd-zone’, så man kan høre én ting i køkkenet og en anden i stuen. Bordet er Piet Heins Elipsebord, stolene er Tiger fra Naver designet af Henrik Lehm og pendlerne er Enigma 545 fra Louis Poulsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Stuen er indrettet til at nyde både tv og god lyd i dejlige omgivelser - vel at mærke uden, at der står store højttalere på gulvet eller hænger et musik-anlæg på væggen. Sonos-systemet bliver styret trådløst fra iPhone, iPad eller Sonos-kontrollen og betyder, at man kan afspille musik i Hi-Fi kvalitet med et enkelt tryk på skærmen. Til venstre bordet PK 61 af Poul Kjærholm. Sofaerne er Delphi fra Erik Jørgensen, og Ægget er en special edition, nr. 99 af 999 eksemplarer. I baggrunden lyser Børge Mogensens tremmesofa flot op.

© Andreas Mikkel Hansen

Trappen er lavet af hærdet glas, som ligger i to lag á en cm. Ejeren har selv været meget aktiv i designet af trappen, men havde svært ved at finde en ingeniør, der ville tage ansvar for beregningerne. Det lykkedes dog med hjælp fra ingeniør Ole G. Jørgensen. Glasset er lavet af tyske Thiele for Svane Glasi Randers.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra toppen af trapperummet løber en vandvæg 10 meter ned til gulvet. Idéen kommer fra Trump Tower i New York, som ejere besøgte for mange år siden. Men tanken om en dag at få en vandvæg blev siddende i baghovedet, og da det nye hus skulle bygges, var der endelig mulighed for at leve den ud.

© Andreas Mikkel Hansen

Manden i huset er vild med glas, og da han i en Apple-butik så en trappe i glas og stål, besluttede han sig for, at det nye hus skulle have en tilsvarende. Effekten er fantastisk: Når man står i bunden og kigger op, ser det ud som om etage-dørene går ud i det rene ingenting. Og når man står oppe på et af reposerne, føles det som at svæve. Familien benytter i øvrigt ikke trappen så meget, da de foretrækker at tage elevatoren.

© Andreas Mikkel Hansen

Bad og toiletter har deres egen zone, så man kan nyde musik, mens man bader. I forældrenes bad er det et Samsung UE32C6715. Bad og toilet er fra Duravit, vask og skabe er fra Uno form og armaturerne fra Vola.

© Andreas Mikkel Hansen

Hjemmebiograf med superlyd. På mellemetagen er der indrettet det, familien kalder ’drenge-rummet’. Her er bar, vinkælder og hjemmebiograf samlet i et lokale, hvor manden i huset en gang om måneden mødes med sine kammerater for at se film eller hygge - en tradition, der stammer helt tilbage fra skoletiden. Hjemmebiografen er, som alt andet lyd og tv i huset, bygget og installeret af Hi-Fi Klubben, og er udstyret med Optoma HD68 Projektor, 136” lærred Quality Screen, samt lofthøjttalere, subwoofer og gulvhøjttalere fra B&W.

© Andreas Mikkel Hansen

Valgfriheden er total, når man har installeret Sonos. Man kan vælge at tilkøbe Sonos-kontrolenheder (tv.), men man får en lige så god brugeroplevelse ved at hente en app til iPhone eller iPad.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er tænkt på detaljen overalt i boligen. Indbygnings-højttaleren BWCCM683 er den primære lydkilde - der er i alt 30 af dem i huset, der kommunikerer med Sonos Connect afspillerne gennem 500 meter kabler, der er trukket i loftet og bag væggene. Akustikloftet fra tyske Knauf, Strato panel G8/15/20, sikrer en perfekt lyd-oplevelse og er også et dekorativt element.

© Andreas Mikkel Hansen

Nybyggeri: Tænk lyd ind så tidligt i processen som muligt: Hvor skal højttalere, anlæg og tv placeres? Kabeltræk og indbygningshøjttalere bliver pænere, når man ordner det grove arbejde, inden maleren har været der. Kontakt en fagmand for at være sikker på, at du vælger de rigtige løsninger og placeringer.
✶ Ombygning: Her skal man også så tidligt som muligt beslutte, hvor anlæg, højttalere og tv skal placeres. Man kan evt. sætte en ekstra gipsvæg op på de eksisterende vægge for at skjule kabler og højttalere. Det er en billig og overkommelig løsning i forhold til at bygge alt om.

✶ Her og nu: Skal du hverken bygge nyt eller bygge om, er der stadig mange muligheder for at få god lyd uden kabler og store højttalere. Brug tid på at skjule kablerne i ledningsskjulere - eller vælg en helt trådløs løsning som fx Sonos med trådløse højttalere eller nogle af de mange andre wireless- højttalere, der findes på markedet.