Huset man taler om

I Silkeborg findes et helt usædvanligt hus, som får folk til at spærre øjnene op. Lige ned til åen, hvor Hjejlen og bådene sejler forbi, ligger Lone og Henning Jørgensens arkitekttegnede hus på en kun 15 m bred grund.

© Tim Bjørn

Arkitekten havde rimelig fire hænder. Og lad det bare være sagt med det samme: Det udnyttede han!

Ægteparret Lone og Henning Jørgensen flyttede i 2008 ind i deres nybyggeri midt i Silkeborg på en af byen mest attraktive adresser, nemlig med å udsigt.

Forud for flytningen lå en lang proces. Først nedrivningen af det eksisterende hus, Christiansborg, så en masse uforudsete problemer med grundvandet, og siden opbygningen af arkitekten Henrik Kamp Ditlevs visionære hus.

Parret havde fået ham anbefalet og lod ham se på mulighederne for at bygge på den meget smalle grund, som blot er 15,5 m i bredden. “Kan du tegne et hus, der passer ind i omgivelserne?”, lød opgaven, og ellers var der stor set ingen krav.

© Tim Bjørn

Huset med alle sine skæve vinkler og flotte trækonstruktion i bejdset lærk og maghoni. Der er i alt 220 m2 med en stueetage på 100 m2, en førstesal på 70 m2 og en kælder på 50 m2. Der er hele otte meter til loftet på det højeste sted i huset. Landskabsarkitekt Lis Mikkelsen har stået for anlægningen af haven.

© Tim Bjørn

Fra gaden ses husets specielle form og den spektakulære tagkonstruktion allertydeligst. Det er et ekstremt avanceret tag, som man ikke lige oplever hver dag på danske nybyggerier. Huset er lukket ud mod vejen for bl.a. at sikre noget privatliv, men derimod helt åbent mod åen.

© Tim Bjørn

Store, gamle egetræer på hver sin side af grunden danner en naturlig ramme.

© Tim Bjørn

Et smukt kig gennem søjlerne og ned til vandet.

© Tim Bjørn

Unge lindetræer danner nærmest en allé langs huset og stierne. Her ligger brændet til pavillonens brændeovnen og dekorerer facaden.

© Tim Bjørn

Skarpe, lige linjer og et neutralt udtryk, som ikke tager magten fra hovedhuset.

© Tim Bjørn

Køkkenet i eg er - som også badet - designet af tegnestuen og udført af snedker Pelle Gorm Hansen, idet husets skæve vinkler vanskeliggjorde brug af traditionelle køkkenfirmaer/løsninger.

© Tim Bjørn

Stuen på førstesalen er indrettet med sofa, sofabord dekoreret af kunstneren Poul Merrild og Poul Kjærholms PK22-stole, alt fra Møbelhuset i Silkeborg. Maleriet er af Conni Østergaard.

© Tim Bjørn

Gangbroen forbinder rummene på førstesalen. Overalt ses de gennemgående træbjælker i lofterne. Alle vinduer er snedkererede.

© Tim Bjørn

Badeværelset er holdt i enkle lyse toner. Sanitet fra Alessi.

© Tim Bjørn

Spisestuen og stuen er i åben forbindelse med køkkenet i stueetagen. Rundt om Piet Heins Ellipsebord står Lilje-stole med armlæn af Arne Jacobsen. Kunst af Conni Østergaard fra Galleri Habsø. Tæppe fra Woodnotes.