Skøn, ældre Hellerupvilla med den mest fantastiske havestue
Det er i kontrasterne mellem nyt og gammelt, at der opstår magi. Vi besøger en villa i Hellerup, som præcis lever op til dette. Her er højt til loftet, store rum, skønne fund og masser af lys – og den mest bedårende havestue forvandlet til at blive brugt hele året.
Af
Det var et held, at kun tre familier havde boet i huset, før de nye ejere slog til. For så var der ikke alt for mange lag af maling og ødelagt stuk. Vigtigt, når man søger det oprindelige.
– Gulvene stod bonede og smukke, og det oprindelige ringeanlæg var intakt. Men til trods for, at vi gerne ville bevare det helt originale i huset, brugte vi alligevel seks måneder på at sætte det i stand og gøre huset klar til en moderne familie. Vi har blandt andet slået to værelser sammen til ét stort badeværelse, trukket ny el, åbnet køkkenet op, så spisestue og køkken blev sammenhængende. Og så har vi selvfølgelig malet og ordnet træværk til den helt store guldmedalje, siger Jette Witzke.
Efterfølgende kom turen til kælderen og husets anden sal – et stort loftsrum med kviste og balkon. Der var oprindeligt kun to toiletter og et badeværelse, men det var lige i underkanten for en familie på fem, hvorfor der også blev etableret nyt badeværelse i kælderen.
Det lyder til at have været en ordentlig omgang, men parret har tidligere istandsat gamle huse og vidste præcis, hvad der skulle til.
– Vi har brugt lang tid på at finde de rigtige håndværkere. Man ved præcis, når en håndværker har æstetisk sans. Når de for eksempel ikke foreslår at skifte gamle vinduer ud med nye, men i stedet sætter en ære i at bevare de gamle ved at komme i bund med slibningen og give dem linolie. Tilsvarende har vi fået repareret det gamle støbejernsgitter hos Rådvad Smedje, fundet gamle porcelænsfatninger og fået lavet et gelænder fra første til anden sal. Her fandt vi en gammel pensioneret snedker, som kunne få træet til at bue på den helt rigtige måde.
BILLEDE Jette Witzke har arbejdet i mediebranchen i 18 år. Hun har været partner i forskellige selskaber og altid elsket sit job. Dog har hun samtidig været klar over, at hun en dag ville arbejde med sin allerstørste passion rent professionelt. Nemlig det gode håndværk i både indretning og tøj og smykker.

Parret har en håndfuld gode håndværkere, som de altid bruger, og som de stoler 100 % på.
– De dygtige håndværkere, vi arbejder med, er vores bedste sparringspartnere. Jeg har stor respekt for håndværkere, der mestrer de gamle teknikker. Jeg glæder mig over, at der stadig er nogle, der kan. Desværre er det alt for få. Vi skal virkelig værne om det gode håndværk.
– Jeg finder inspiration til min indretning ved fx at besøge kunstmuseer. Det kan være en rejse til Paris, hvor gulvet på Versailles vælter mig omkuld, eller malerier og farver i en gammel tehandel. Det kan også være i en butik, som laver traditionelt bogbind. Desuden har jeg et fantastisk samarbejde med to antikhandlere Annette Hjorth og Bo Riisgaard. De har samme passion og fascination som mig for det gamle håndværk. Vi er gode sparringpartnere på møbler, kunst og farver, og i samarbejdet med dem henter jeg meget inspiration, forklarer Jette.
– Jeg synes man skal være tro mod husets tid og alder. Det nytter ikke noget at lave chateaux-stil i en funkis-villa eller funkis i en gammel palævilla. Vi elsker den tid og arkitektur, som huset repræsenterer. Store vinduer med masser af lys og højt til loftet. Smukke detaljer i stuk, træværk, lysninger og paneler skal fremhæves. Og så er det i kontrasterne mellem nyt og gammelt, der opstår magi.
BILLEDE Da Jette og Kim overtog huset, var rummet her en ren sommerstue, men parret satte nye forsatsvinduer på alle de store vinduer og etablerede en radiator, så rummet og det fantastiske lysindfald nu kan nydes hele året rundt. Det er her, familien hører musik og læser eller bare nyder udsigten til haven og terrassen. Sofaen er fra Zanotti.

Jette Witzke mestrer at blande forskellige stilarter og perioder, og det er i mødet mellem nyt og gammelt, at der opstår et spændingsfelt. Jette blandede selv en farve til alle vægge i huset, som både indeholder lidt grønt og lidt gråt, hvilket giver en behagelig fornemmelse og bidrager med en meget lys pastelfarve på de meget store vægge. Stolen er af Eames. Billedet af Cathrine Raben Davidsen.

– Jeg kan ikke forestille mig et hjem uden bøger. Jeg er stadig den lidt gammeldags type, der gerne vil have bogen som opslagsværk. Og den gode bog skal kunne lånes ud og læses igen. Jeg kan ikke have e-bøger alene, selvom det absolut også er smart til ferien. Jeg har masser af bøger, som jeg har arvet – bøger er for mig en meget personlig ting. Jeg har en snedker, som jeg har arbejdet med i mange år. Han har bygget reolen og alle vores radiatorskjulere, siger Jette Witzke. Den gamle franske daybed er blevet ompolstret i hør og er købt hos Indenfor & Udenfor.

Foran den store indbyggede bogreol står gamle flettede vietnamesiske og franske kurve.

Jette Witzke elsker gamle franske sølvrammer og slår til, så snart hun finder en med de rigtige profiler.
– For 100 år siden var rammen en stor del af kunstværket. I dag skal rammen tage mindst muligt af opmærksomheden. Det er synd! Den rigtige ramme kan gøre rigtig meget for et billede. Rammen kan understøtte kunsten, forklarer Jette.

JETTE OM KUNST:
– Jeg elsker både gammel og ny kunst. Kunst skal sige én noget første gang, man ser det. Og hvad angår kunst synes jeg ikke, man skal spekulere i værdiforøgelse/investering, men i stedet tænke, at det skal være noget, som man kan glædes over at se på hver eneste dag. Det kan i sig selv være en god investering. Jeg holder utrolig meget af billeder fra Cathrine Raben Davidsen. Hun er en yngre kunstner, og alligevel er hendes kunst meget renæssance-agtig. Jeg kan altid bruge et billede mere af Cathrine Raben Davidsen eller et lille Christen Købke-billede, smiler Jette Witzke.

Jette Witzke er også meget begejstret for portrætter, og hun har et særligt blødt punkt for guldaldermalere. Portrætterne over sofaen er gamle familiemedlemmer. Før Jette og Kim fik dem, hang de hos Jettes farmor og farfar.
– Jeg kan huske, at jeg altid har været meget fascineret af dem. Jeg var så heldig, at det var mig. der skulle arve dem, siger Jette. Sofa er fra Eilersen, stole og puf fra italienske Minotti. Sofabordet er designet af Poul Kjærholm.

Køkkenet er holdt enkelt med hvide fronter og mørke træbordplader. Det er fra Simonsen & Czechura. Skabet er fyldt med gammelt porcelæn, samlet af Jette igennem hele livet.

Alt hvad Jette Witzke har i sit hus, er nøje udvalgt.
– Jeg sætter pris på vores spisebord, men ville ønske det var længere. Den dag jeg finder det rigtige, skal det skiftes ud til et større, så vi kan sidde endnu flere.
Bordet er et gammelt spansk bord, købt hos Green Square for mange år siden. Stolene er originale Eames glasfiber-skaller fra 50’erne. Jette bruger dem ofte i sine indretninger og forhandler dem også i sin egen butik. Kelimtæppet på gulvet i afdæmpede farver er fundet på en rejse i Tyrkiet, og Jette forhandler tilsvarende i sin butik.

Det gamle franske skab er fyldt med arvestel og glas, samlet over mange år.
– Jeg synes pastel- og douce farver skaber ro. Jeg har behov for den ro, når jeg er i mit hjem. Jeg er meget kræsen med farver, og er der en farve, der er forkert, stopper mit øje ved det igen og igen. Det samme gælder mit forhold til blomster. Jeg bruger aldrig kraftige farver i min indretning, siger Jette Witzke.


Rundt omkring i huset bruger Jette pastelfarvede tekstiler. Puffen i spisestuen er fra Tapet-Cafe, plaider/tæpper fra Society, og pastelpudernes betræk er syet hos Tapet-Cafe.

I efteråret 2016 åbnede Jette Witzke butikken Le Metièr i Charlottenlund. Her repræsenterer hun en række håndværkere, som alle har en åbenlys og stor kærlighed til deres fag, og som laver ting af særlig høj håndværksmæssig kvalitet. Deraf også navnet på butikken, som netop betyder ”håndværket” på fransk. Det er blandt andet udvalgte smykker, pels og skind fra Susanne Rohrmann samt specialdesignet silke fra Camilla S. I butikken finder man også en skøn blanding af nye og gamle ting, blandt andet smukke svenske og danske møbler, kunst, glas, spejle og ægte gamle kelimtæpper. Alt er nøje udvalgt af Jette Witzke, som fortsat også selv løser indretningsopgaver.


– Ud over at husets alder skal passe med de ting, man indretter sig med, så er farverne super vigtige. Det giver en ro og skaber en rød tråd, hvis der er gennemgående toner fra rum til rum. Kunst, møbler, tæpper og vægfarver skal således hænge sammen i en farveskala. Jeg foretrækker at indrette helårshuse med mere nedtonede farver, i modsætning til sommerhuse, som godt kan få lidt mere spræl. Gamle kelimtæpper kan samle farver i et rum. Og helst helt gamle kelimtæpper, som er falmede og douche i farveskalaen. For mig skal boligindretning holde mange år. Mit hjem indeholder ikke et hav af trendy og forbigående tendenser, og står det til mig, køber man ting, som man kan holde ud at have hele livet.

Sengetæppe, puder og sengelinned er fra Society. Et fransk firma som Jette er stor fan af.
– Deres kvalitet af hør er virkelig høj, og deres farvepalet er perfekt.

Både fliser og elementer i det store badeværelse er fra Odorico Studio. Spejlene, der er indrammet i gamle rammer, samt den antikke lysekrone i loftet er en spændende kontrast til den ellers helt moderne og stramme stil og er et perfekt eksempel på Jettes evner til at blande nyt og gammelt.

Det hvide træværk er gennemført restaureret i hele huset – og de håndlavede radiatorskjulere giver sammen med sildeparketgulvet den rette stemning af palævilla.