Grøn energi mellem skov & land

Ikke langt fra SIlkeborg i den smukke midtjyske natur lIgger en topmoderne bolIg.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Midt i skoven på en smuk naturgrund lidt uden for Silkeborg ligger der pludselig en meget moderne bolig. Mona og Carsten har selv bygget huset, som stod færdigt i 2010. Parret havde boet i en ældre patriciervilla i byen med små sprossede vinduer, og havde et stort ønske om at bo både lysere og tættere på naturen. Derfor blev det to af de vigtigste prioriteter, da de tegnede det nye hus. Parret ønskede sig også rene linjer og ubrudte flader samt brug af gennemgående materialer. Desuden ville de gerne skabe to afdelinger i det store hus, så det ikke føles så tomt, når datteren Cecilie ikke er hjemme. Men der skulle findes en elegant løsning på markeringen af overgangen mellem de to afdelinger.

  • I en bog om Jørn Utzons hus på Mallorca så jeg et vindue, der tilsyneladende ingen ramme havde. Det var meget fascinerende. Jeg fandt ud af, at rammen var sat uden på huset. Og det er den løsning, vi valgte til enden af gangen, der deler huset i de to afdelinger.

Og det er en smuk løsning, hvor overgangen mellem ude og inde næsten er usynlig. Det bliver yderligere understreget af belysningen, der sidder i den ene side og skaber en fin lys- og skyggeeffekt om aftenen.

  • Vi synes, det er skønt at bo så tæt på naturen. Derfor har vi for- søgt at trække så meget af den indenfor ved hjælp af store vindues- arealer, spejlbassiner og beplantning tæt på huset.

Grunden er godt en hektar. Derfor var der rig mulighed for at bygge i ét plan, som parret ønskede:

  • Ved at forbinde udhus, garage og hus kunne vi få et flot forløb i facaden. Herude giver det ikke mening at bygge i flere etager, så derfor strakte vi det lidt. Vi ønskede også store og lyse rum med ens gulve, en masse skabsplads og direkte adgang fra garagen til huset.

Og så har vi brugt penge på at få et professionelt lysfirma til at lave belysningen over det hele. De har bl.a. bygget lys ind i kassen til oven- lyset i køkkenet, så det ikke blot er et sort vindueshul om aftenen, forklarer Carsten.

Parret brugte næsten et år på at designe huset, og fik HD Bolig til at lave tegningerne. De har selv været bygherrer, og lavet en hel del med egne hænder. At huset skulle være energivenligt var et must:

  • Vi valgte jordvarme, fordi det er stort set vedligeholdelsesfrit, og fordi der er god økonomi i det. Og vi skulle alligevel grave fundamentet ud. Siden har vi fundet ud af, at det også skaber et godt indeklima.

Anlægget bliver holdt i gang af el, og da Mona og Carsten nu også har fået et solcelleanlæg, vil de fremover kunne reducere deres års- forbrug yderligere.

  • Vi kommer ned på ca. 6000 kilowatt timer pr. år for el og varme. Det er ret fornuftigt i så stort et hus.

Der er lagt gulvvarme overalt, og temperaturen er konstant 21,5 grader. Anlægget fungerer ved, at der bliver suget “forurenet” luft ud fra bl.a. køkken og bad, og indblæst frisk luft udefra. Hvor de mødes, bruges den “forurenede”, men varme, luft til at opvarme den rene, men kolde: et såkaldt varmegenvindingsanlæg. I Silkeborg Kommune (som i mange andre kommuner) skal alle nye huse desuden gennem en tryk- prøve for at vurdere husets tæthed, så man er sikker på at energi- niveauet holdes på et minimum.

  • Det er en stor tilfredsstillelse at stå med et byggeprojekt helt fra bunden. Og da vi har gjort det nogle gange nu, har vi efterhånden godt styr på processen. Så trods størrelsen har det været det hurtigste projekt til dato. Vi kommer nok til at bygge endnu ét hus engang ude i fremtiden. Det er jo efterhånden gået hen og blevet lidt af en hobby, smiler Carsten.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Fra ruin til drømmehjem. Det var disse bygninger, der stod på grunden, da byggeriet gik i gang. Den største udfordring i byggeprocessen skulle vise sig at være at få byggetilladelse. Det tog 10 måneder, fordi det er landzone og skovbyggelinje. Men det var også den eneste reelle udfordring undervejs. Årsagen var i øvrigt, at det er det andet hus, parret bygger fra grunden.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Det energirigtige hus er på 315 m2 med godt 50 m2 garage. Huset åbner sig op på havesiden, som parret også selv har tegnet og anlagt. Da de tidligere har boet i en klassisk patriciervilla med små vinduer, ønskede de sig nu så store vinduesflader som muligt, så lyset uhindret inviteres indenfor. Foran på den skrånende grund ligger swimmingpoolen. Også i haven, som supplerer huset på smukkeste vis, har familien prioriteret enkelhed og rene linjer.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Kun få steder i huset bliver gulvbelægningen af italienske fliser brudt, som her i stuen, hvor et tykt tæppe fra Egetæpper, der kan bestilles i fleksible mål, er med til at skabe hygge.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Ægget og sofaen er fra Møbelhuset i Silkeborg, og maleriet er lejet hos Last Touch.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

I køkken-alrummet markerer en muret skorsten overgangen til indgangspartiet. Som et af de få elementer i huset står den med rå sten, der spiller smukt sammen med gulvenes mørke og væggenes lyse flader. Den er muret af hårdt brændte sten fra Egernsund Teglværk. Ellipse-bordet og Syverstolene er sammen med køkkenet fra Kvik med til at understrege den enkle indretning. Fliserne er fra Italien og skulpturen i hjørnet er skabt af stenhugger Bent Hougaard.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

En utrolig smuk detalje i huset er denne næsten usynlige overgang mellem inde og ude. For enden af gangen er der isat et stort vindue, så naturen bliver trukket helt ind i boligen.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Badeværelset med et enkelt og smukt kar fra Westerbergs placeret ved det store vindue, så man kan nyde vandets varme samtidig med naturen udenfor. I væggen er der muret en hylde, hvor tre små kaktusplanter har fundet deres plads. Det fritstående armatur er også fra Westerbergs. På badeværelsesgulvet er der lagt smukke, italienske fliser. Den aflange håndvask og armaturet er fra henholdsvis Duravit og Hans Grohe.

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Overfor badekarret er indgangen til saunaen, som Carsten selv har bygget. Når man er så glad for at være i naturen som Mona og Carsten, er der ikke noget som at sætte sig herind efter en lang dag ude ...

© Pernille Kaalund & Jesper Ray

Familien består af Mona, 45, der er indkøber, og Carsten, 48, der er slagter, samt datteren Cecilie på 21 og hunden Tiko.

Relaterede Artikler