Glaskarnap gav masser af lys i kælderen

Familien Bastholms kælder fik en arkitekttegnet glaskarnap. Det forvandlede den mørke underetage i 1950'er-bungalowen til et lysmekka af dimensioner. Se den store forvandling her.

renovering ombygning kælder vinduer før efter

© Christina Kayser Onsgaard

Vindueskarnappen fra 1980'er-renoveringen af kælderen var begyndt at vise svaghedstegn. Træværket var råddent, og parret ønskede sig mere lys i deres kælderafdeling.

Fra mørk kælder til favorit-rum

Pladsmangel sendte i sin tid Peter Bastholm og hans kone ned i kælderen, da pladsen blev for trang for børnefamilien i 1950'er-bungalowen – og de er aldrig kommet op igen. Det er 40 år siden, at den unge familie rykkede ind i det gedigne hus i dejlige omgivelser, men hvor kælderen før var mørk, er den i dag med hjælp fra arkitekt Morten Dalsgaard blevet forvandlet til alles favorit-rum med masser af lys og adgang til haven.

– Vi ville gerne renovere huset, da børnene flyttede. Det trængte efter alle de års slid og brug. Og med arkitektens hjælp fik vi lagt en plan for hele overetagen og bl.a. væltet mure og inddraget et værelse til stuen og åbnet køkkenet. Men der skulle også ske noget i kælderen, fortæller Peter Bastholm.

Kælderen fik en karnap engang i 1980’erne, men den bar præg af, at den dengang unge børnefamilie skulle spare på materialerne, og trærammerne omkring vinduerne var begyndt at rådne.

Se flere billeder af boligen hos Danske BoligArkitekter

renovering ombygning kælder vinduer spisestue

© Christina Kayser Onsgaard

Den nye glaskarnap forbinder de to kælderrum visuelt, både indefra og udefra. Den har forvandlet kælderen til familiens foretrukne festlokale for voksne børn og børnebørn. I alt har parret nu 100 lyse kvadratmeter hernede.

renovering ombygning kælder vinduer

© Christina Kayser Onsgaard

De dybe vindueskarme mod terrassen bliver brugt som vinterhave til blomster og krukker i de kolde måneder og til forspiring hele foråret. De er belagt med sorte skiferplader, der passer til glaskarnappens stramme arkitektoniske udtryk.

Mere lys i alle rum

Samtidigt ville parret gerne lukke endnu mere dagslys ind til soveværelset og det tilstødende opholdsrum.

– Vi var jo som udgangspunkt rigtigt glade for vores kælder, men vi ville gerne have mere lys. En større glaskarnap var et klart ønske – også så vi kunne forspire og drive vores blomster og planter hernede om vinteren, fortæller Peter Bastholm.

Løsningen blev en ny glaskarnap, dobbelt så stor som den tidligere, der nu fortsætter mellem de to kælderrum med en glasadskillelse.

Se flere måder at lukke lys ind i boligen på hos Danske BoligArkitekter

renovering ombygning kælder vinduer arkitektegnet

© Christina Kayser Onsgaard

Fine detaljer som den specialfremstillede ’udskyderstang’ gør glaskarnappen til en arkitekttegnet tilføjelse, der løfter hele husets stil.

Glaskarnappen er specialfremstillet med front, sider, skillevæg og tag i tolagsenergiglas, produceret af en glarmester efter M3-arkitekters tegninger. De sorte ”bånd” på glaskonstruktionen er silkemaling på bagsiden af glasset, som skjuler de limede samlinger. Det eneste stål i konstruktionen er de synlige beslag i rustfrit stål og ’udskyderstangen’, som kan åbne vinduet. Der er desuden en sort aluminiumskappe udvendigt langs tagkanten, som inddækning.

renovering ombygning kælder vinduer karnap

© Christina Kayser Onsgaard

De store vinduer i karnappen, der følger hele kælderetagens bredde, skaber en fin forbindelse mellem inde og ude hele året.

Selv om parret ikke kan træde direkte ud på terrassen fra deres karnap, er de visuelt blevet en større del af uderummet. Man kunne sagtens have tegnet en udgangs-løsning, siger arkitekt Morten Dalsgaard, men det ønskede parret ikke, da terrassen reelt ikke bliver brugt i praksis.

– Den største forskel er lyset – vi bader nærmest i det. Det har krævet et sæt nye gardiner, men til gengæld bruger vi kælderen meget mere. Især når alle børnene er hjemme med børnebørnene, hvor det store kælderrum bliver til gildesal. Eneste ulempe er, at der skal pudses vinduer ofte – det er ret tydeligt, når de trænger.

Se mere af arkitekt Morten Dalsgaards arbejde.

renovering ombygning kælder vinduer før efter

© Christina Kayser Onsgaard

Den nye glastilbygning krævede en smule mere udgravning omkring huset, nyt fundament og en ny terrasse.

Og selvom ombygningen ikke har givet flere kvadratmeter i kælderen, så føles det alligevel som om, at rummene hernede er vokset, nu hvor lyset strømmer ind.

Fakta om ombygningen

  • Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter, der er medlem af Danske BoligArkitekter, stod for ombygningen af 1950'er-husets kælder.
  • Baggrunden var en nedslidt lille karnap, sat på i 1980'erne i forbindelse med en større renovering af kælderen, hvor der også blev gravet ud omkring huset, lagt dræn omkring og støbt nyt gulv.
  • Den nye glaskarnap er dobbelt så stor og forbinder de to kælderrum visuelt med hinanden udefra.
  • Hele projektet blev tegnet af M3 arkitekter, der også stod for ombygningen af husets øverste etage.
  • Prisen for selve glaskarnappen var ca. 90.000 kr. ekskl. Arkitekthonorar.
  • Læs mere om M3arkitekter.dk her

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler