Funkis i hverdagen ...

Arkitekt John Lassen er medstifter og medejer af den internationale tegnestue Schmidt/Hammer/Lassen Architects. Sammen med sin hustru, arkitekt Joanna Suder, har han ført funkisvillaen i Aarhus tilbage til sit oprindelige og smukke udtryk både ude og inde – selvfølgelig med arkitektparrets helt eget twist.

© Lars Kaslov

Arkitekt John Lassen og hans kone Joanna Suder blev ejere af den 410 m² store Aarhus-funkisvilla fra 1935 ved lidt af et tilfælde. For havde det ikke været for naboen Kim Holst Jensen, der, ligesom John Lassen, er partner i Schmidt/Hammer/Lassen Architects, var det måske aldrig blevet til noget.

Han havde nemlig via en samtale over hækken fået fortalt, at nabohuset ville blive sat til salg – så inden det overhovedet blev annonceret, havde John Lassen taget kontakt til beboerne og fået handlen på plads.

Huset var noget medtaget, som John Lassen på meget diplomatisk vis fortæller:

Tidligere var det beboet af en kunstner med stort K, der levede her med sin mand og seks hunde. Det havde tydeligvis sat sit præg på husets interiør, og man kan nok heller ikke helt afvise, at de var rygere, fortæller John Lassen.

Selv om han er partner i en af landets største og mest vindende tegnestuer, tager John Lassen på ingen måde sig selv og sit erhverv højtideligt. Fx omtaler han husets nye køkken, hvortil han har specialtegnet en arbejdsø med sorte kakler, som værende lidt af et hjemmesløjd-projekt, som han har gået og hygget sig med.

© Lars Kaslov

John Lassen og Joanna Suder Arkitekt John Lassen sammen med sin hustru, arkitekt Joanna Suder.

© Lars Kaslov

Stuens farver er afdæmpede og kredser omkring de mørkere jord- og skiffernuancer, der giver en smuk kontrast til rummets skarpe, hvide rammer. Sofaen er italiensk, ligesom den kæmpemæssige indiske granitsten på væggen, der vejer tæt på 700 kg. Hvilestolene PK 22, tegnet af Poul Kjærholm i 1956, pendlen er fra BoConcept. I den lille karnap med blyindfattede glasruder er der blevet plads til et ekstra siddearrangement med lune lammeskind og puder, et hyggeligt og lyst hjørne at sætte sig i.

© Lars Kaslov

Arbejdsøen i køkkenet som John Lassen beskriver som sit lille hjemmesløjd-projekt, består af en stor bred plint tilvirket i laboratoriebejdset egetræ med sorte kakler på toppen. Møblet byggede Svane Køkkener efter arkitektens tegninger, ligesom resten af elementerne i hvid højglans. Køkkenarmaturet er fra Vola, og belysningen i loftet er udført af firmaet Bjarnhoff.

© Lars Kaslov

Imellem køkkenet og spisestuen var der tidligere en lille mellemgang, som nu er fjernet, så familien kunne få ét stort køkken-alrum. Spisestuens sildebensparket i massivt egetræ er ført hele vejen ud i køkkenet og derefter slebet og lakeret, så man ikke længere kan se overgangen.

© Lars Kaslov

Hallen er ført tilbage til sit oprindelige udtryk med helt hvide vægge og et smukt håndfang på trappen. De to stole CH 44 fra 1965 er tegnet af Hans J. Wegner. Stolene er oprindeligt udformet i egetræ, men kan nu også fås hvidlakeret fra Carl Hansen & Søn.

© Lars Kaslov

Med to arkitekter i huset er det nødvendigt med to gode arbejdsstationer, derfor er der i et hjørne af den kæmpemæssige stue indrettet et helt hvidt kontor, der således er blevet næsten usynligt. Arbejdsbordet er fundet på nettet fra en tysk producent.

© Lars Kaslov

Spiseafdelingen er indrettet med klassikere som Hans J. Wegners berømte Y-stol, PH5-pendel fra Louis Poulsen og plaststole designet af Ray og Charles Eames, fundet hos Paustian. Alle møblerne passer perfekt til husets linjer og modernistiske tanker. Selve spisebordet i lysnet egetræ er fra det danske firma One Collection.

© Lars Kaslov

I soveværelset er der lavet en lille ændring fra husets oprindelige indretning, idet parret har inddraget naboværelset til garderoberum. Der er ikke nogen dør imellem rummene, blot er der lavet et vægstykke, nøjagtigt udmålt efter at Malene Landgreens store maleri skal kunne hænge på væggen. I hjørnet ved garderoben står en enkelt stol af Hans J. Wegner.

© Lars Kaslov

Det lange gangareal på 1. sal fører ned til en lille tv-stue, og drejer man lige til højre om hjørnet, er der yderligere adgang til et stort arbejdsværelse og et mindre børneværelse.

© Lars Kaslov

Hver badefunktion måler 90 x 185 cm, og hvad man ikke kan se på billedet, er at selv toiletskålen, er monteret til højre og gemt bag væggen med de hvide skabsmoduler.

© Lars Kaslov

Med udsigt over haven på 1. sal har John Lassen indrettet sit arbejdsværelse uden de store dikkedarrer. På reolen står blandt andet en udstoppet snehare, som han selv har skudt i Skotland. Arbejdsbordet er købt på nettet.

© Lars Kaslov

Det specielle badeværelse er indrettet med et stort åbent areal med trægulv, hvorimod bade- og wc-funktionerne er inddelt i lukkede afdelinger bag glasdøre og med vandtætte epoxymalede gulve. Træbænken Cutter er designet af Niels Hvass for Trip Trap, mens den runde vask derpå er fra Duravit. Armaturerne er Vola, og de hvide rektangulære fliser er fra Flisegalleriet.

Relaterede Artikler